За 24 часа: Новият коронавирус повали още 688 души

Починалите от смъртоносната болест вече са 56

по статията работи: iNews | 26.01.2020 | 09:30
За 24 часа: Новият коронавирус повали още 688 души
стоп кадър, YouTube

Към полунощ срещу неделя броят на заболелите от пневмония, предизвикана от новия коронавирус, вече е 1975 души, което е с 688 потвърдени нови случая повече само за денонощие. Това съобщи Държавния комитет по здравеопазване на КНР.

Броят на починалите от този тип пневмония достигна 56, което е с 15 души повече от данните, предоставени 24 часа по-рано. От новите случаи с летален изход 13 са в провинция Хубей – огнището на заразата, и по един – в Шанхай и провинция Хънан.

49 заболели по-рано успешно са преминали курс на лечение и са изписани от болниците.

Извън страната по данни на китайското здравно ведомство броят на заразените с новия коронавирус е следният:

Хонконг – 5 случая, Макао – 2, Тайван – 3, Тайланд – 4, Япония – 2, Южна Корея – 2, САЩ – 2, Виетнам – 2, Сингапур – 3, Франция – 3, Малайзия – 3, Непал – 1, Австралия – 1.

Сред заболелите с новия коронавирус в Китай е диагностицирано и двегодишно дете - в южния автономен район Гуанси-Чжуъан, съобщи вестник "Женчмин жибао", предаде ТАСС. Досега това е най-малкият пациент, заразен с този вирус. Преди бе съобщено за още един случай на заболяло дете, но засега няма статистика за заболеваемостта при децата. Според експерти младите хора и децата не са толкова податливи на новия вирус, колкото по-възрастните.

Към момента вирусолози от цял свят работят върху смъртоносния вирус. Вече има обобщени изводи от 7 нови изследвания. Ето основните от тях, обобщени от американския учен и президент на Фондацията Resolve to Save Lives д-р Том Фрийдън, и публикувани в неговия Туитър профил:

1. Вероятно коронавирсът произхожда от прилепи

2. Този коронавирус се държи донякъде като своя "събрат” SARS, който наподобява генетично

3. Вероятните събития за разпространение на коронавируса са като при SARS & MERS

4. Коронавирусът се разпространява и в здравните заведения

5. Инкубационният период може да бъде 3-6 дни и болестта може да се разпространи в рамките на едно домакинство

6. Създадените модели сочат, че коефициентът на заразяемост е по-голям от 2, т.е. всеки вирусоносител заразява повече от 2-ма души, но това бързо разпространение може да се намали чрез предприемане на контролни мерки

7. В една болница вече започнаха изпитания на антивирусни средства

При някои от случаите липсват каквито и да е симптоми на заболяването, което затруднява диагностицирането му, уточнява още д-р Фрийдън.

Вчера пък китайският президент Си Цзинпин, който е и генерален секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия, проведе заседание на Политбюро на ЦК за обсъждане на мерките за борба с разпространението на коронавируса. Китайският лидер заяви, че там, където вирусът се разпространява най-бързо, страната е изправена пред трудна ситуация. Той подчерта, че нито едно лечение няма да се забави било поради стойността си, било поради проблеми с доставка на материали.

Напомняме, че от вчера заради избухването на новия коронавирус китайските власти въведоха най-високата степен на извънредно положение в областта на общественото здраве в 25 провинции и градове на централно подчинение и специални административни райони, съобщи ria.ru. Общо жителите на тези места са над 1, 2 милиарда души.

По правило, първа степен на заплаха се обявява в случаи на особено големи извънредни ситуации, свързани със здравето на населението, а това предполага, че местното правителство реагира съгласно плана на Държавния съвет и централния щаб.

Първата провинция, обявила най-високата степен, е Хубей, където е и епицентърът на вируса – град Ухан. Малко след това същите мерки обявиха градовете Пекин, Шанхай, Тяндзин и Чунцин.

По-рано китайските власти въведоха и общонационални мерки за установяване на повишена телесна температура и други симптоми на новия коронавирус при пътниците в обществения транспорт – самолети, влакове, автобуси – градски и междуградски, се казва в прессъобщение на Държавния комитет по здравеопазването.

Отбелязва се, че при подозрение за заболяването, отговорните лица в транспрта са длъжни незабавно да се свържат с диспечерите на съответните летища, гари и автогари, където ще бъдат инсталирани специални станции за подробни изследвания.

Комитетът се разпореди също така правителствата на провинциите и градовете активнво да координират взаимодействието между департаменти и ведомства, включително и тези, отговорни за зравеопазването, обшествената безопасност, гражданската авиация, железопътните линии. Всички те се задължават строго и ефективно да изпълняват всички предписания, за да се спре разпространението на смъртоносната болест.

На първо място, следва да се монтират станции за карантинен контрол, като те бъдат обезпечени с необходимото оборудване и персонал. Те ще бъдат отговорни за проверката, наблюдението и изолацията на пътници, при които бъдат открити симптоми на заразата по време на пътуването им в каквото и да е превозно средство на обществения транспорт.

Също така китайските власти изпратиха 1230 лекари от цялата страна в Ухан, за да помагат на местните медици, стана ясно рано тази сутрин от изявление на здравното ведомство. Те са организирани в 6 екипа. Освен това на разположение са още 6 екипа, готови да потеглят всеки момент. По-рано агенция Синхуа съобщи, че в града вече са пристигнали 450 военни лекари, включително и такива, борили се с епидемии като SARS и Ебола.

В Ухан експресно започна строителството на нова болница с капацитет хиляда легла, където да бъдат лекувани заразените, като амбицията е тя да започне да приема пациенти още на 3 февруари.

Сред многобройните мерки за ограничаване разпространението на новия коронавирус е и спирането от 27 януари на всички групови туристически пътувания в страната и в чужбина.  В съобщението на китайската Асоциация на туристическата индустрия се отбелязва, че пътуванията на туристически групи в страната са спрени още на 24 януари.

Превод и редакция: iNews


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.