Защо си затваряме очите за големия бич на част от младите жени

Докато за повечето момичета, лятото е изпълнено с забава, за други то е обгърнато в страх

по статията работи: Анастасия Личева | 17.07.2015 | 19:10

Докато милиони от учениците в Англия и Уелс си почиват през лятото, за няколкостотин момичета от тях следващите дни ще бъдат изпълнении с ужас. Причината е, че те са жертви на принудителен брак, една традиция, която се разпространява в цялата страна и всява страх.

Жертвите на насилствен брак най-често са принудени да прибегнат до него от обстоятелствата. Социалните служби, полицията и училищата се въздържат от намеса по случаите, за да не изложат жертвите на допълнителен риск, сочат изследвания на британската организация Henry Jackson Society (HJS).

Повече от година след промяна в закона за криминализиране на практиката, е имало само един разследван случай, въпреки наличието на над 1200 всяка година.

The Independent днес започва поредица от статии, за да покаже, че прокуратурата не е достатъчна и че броят на осъдените, които се женят за непълнолетни, трябва да се увеличи драстично.

Службите нямат необходимата подготовка за работа по престъпления и са уплашени от сблъсъка с културно престъпление, сочи докладът. Жертвите са заявили, че се чувстват "разочаровани от професионалисти в Социални грижи и училищата", защото те не са успели да идентифицират рисковете или да се намесят в случаите на принудителени бракове.

Някои от осмелилите се да се оплачат, че семейството им ги подтиква към принудителен брак често да подтиквани да се върнат към семействата, които ги принуждават.

Жертвите споделят още, че не са получили какво и да е емоционална или физическа подкрепа от професионалистите, към които се обърнали за помощ, а липсата бърза реакция по случая ги излага на опасност.

Момичета, като 17-годишната Джасмин от източен Лондон, няма към кого да се обърнат. Тя била насилствено  сгодена за братовчед си в Южна Азия през лятната ваканция, когато тя е само 13год. Когато тя се обърнала за помощ, след като научила за намеренията на родителите си, не получила подкрепа от социалните и била изпратена обратно у дома.

Миналото лято организацията Forced Marriage Unit (FMU) съвместно с група от Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи, успели да предотвратят почти 500 от предполагаемите 1200 случая на принудителни бракове всяка година в периода между юни и септември.

В тунела на безсилието обче няй-сетне има светлина.

 "За последните две седмици е имало внезапно раздвижване. Има покачване на обажданията, а това е периодът, когато хората започват да споделят плановете си за почивка през лятото или за вероятността да присъстват на сватба. Училищата започнаха да вземат отношение по случаите", споделя Луци Монагхан, представител на FMU.

Въпросът с насилствените бракове е до известна степен е и културен. Жените с мюсюлмански произход, независимо от възрастта, съставляват мнозинството от жертви, към чиито значителен брой принадлежат и  други малцинствени групи, включително и сикхи, индуси, ортодоксални евреи и ромски семейства. Мъжете също могат да бъдат жертви, особено гей или бисексуални мъже, чиито семейства се надяват, оженвайки ги да променят тяхната сексуална ориентация.

По-голямата част от случаите идват от семейства, свързани с Южна Азия. 47 на сто от всички жертви потърсили FMU идват от Пакистан, 11 на сто от Бангладеш и 8 на сто от Индия.

Не всички тези принудителни бракове са планирани да се състоят в чужбина. Почти една четвърт от всички случаи, разглеждани от FMU се намират в рамките на Великобритания.

Преживелите насилствен брак, споделят, че учителите им избирали да не се наместват, защото смятат насилствените бракове за "културен проблем".

Изследовател и автор на доклада, които разглежда случаите на принудителен брак, Емили Дайър, заяви, че въпреки скорошното подобрение и повишаването на осведомеността относно принудителните бракове във Великобритания, все още няма ясен план за подкрепата за жертвите, които напускат техните семейства и общности зад да избягат злоупотреба.

"Това се дължи на липсата на основни познания и разбиране сред професионалистите, които, както нашия доклад показва, може да увеличи уязвимостта и изолира жертвите, както и риска част от тях се завърнат у дома. Оказването на грижи, трябва да бъде стандартизирано, чрез обучение на всички специалисти за това как да се идентифицира злоупотреба, принудителен брак и как да се предостави на жертвите на необходимата подкрепа."

Джасвиндер Сегера, главен изпълнителен директор на Karma Nirvana, благотворителна организация, работеща с жертви на принудителен брак и насилие, има пряк опит на училищата и практиката за "затваряне на очите"

Тя си спомня: "Имахме писмо от три момичета в училище в Tower Hamlets, в което те открито ни молеха да вземем отношение по проблема в училището им, свързан с насилствените бракове. Ние откликнахме на "вика" за помощ, но не получихме разрешение да изнесем презентация относно него.

"Вероятна причина за това е, че хората не виждат, когато дете се нуждае от емисионна обществена защита. В някои райони, където броя на браковете е значителен, има страх от потъпкване на традициите. "

Джон Агейман, преподавател в колеж, разпространил проблема сред тийнейджърите, като поканил Karma Nirvana да изнесе беседа. "Имаше 80 ученици в публиката и огромния интерес към насилствените бракове ме накара да осъзная колко по-значителна и голяма е мисията."

Тогава колегията е обучила персонала включително и г-н Агейман, които откривали и преди признаци сред отсъстващи от клас момичета, но тогава нищо не се е правело по въпроса, поради наличието на културна приемственост, относно насилствените бракове.

"Много хора не искат да се ангажират и кажат: "Стойте, ако ученичка изчезва от регистъра има вероятност да е жертва на  принудителен брак ". Големият страх идва от това, че те не искат да бъдат определяни като расисти. Трябва да разчупим яйчената черупка и да се справим с този проблем. Ако бяло момиче изчезне в продължение на три седмици, то тогава ще се вдигне тревога. "

Министърът на предотвратяване на насилие и експлоатация, Карен Брадли, заяви: "Политическата и културна чувствителност не трябва да пречат за преодоляването на тормоза и професионалистите, основателно, трябва да имат подходящото обучение и насоки, за да предоставят ефективна помощ на пострадалите."

Марк Кристли, от Националния полицейски съвет, заяви, че обучението, относно принудителните бракове, се е подобрило значително през последните пет години. Той добави още, че за да действат по даден случай, трябва жертвата или потенциалната такава да излезе наяве.

15-годишна, Робина е отстранена от училище. Също като другите си сестри, тя е "извадена" от класната стая и принуден да се омъжи, за човек, когото е виждала само веднъж на снимка. Без право на избор. По време на брака си тя е била обект на насилие и унижение, но когато се е обърнала към семейството си за подкрепа, такава не й била предоставена, а напротив, момичето е било окуражено да се върне при съпруга си, за да не опозорява семейството. В крайна сметка Робина решава да сложи край на живот си, като се самозапалва.

Това можеше да съм аз. Бях на 14 години, когато ми показаха на снимката на мъж, на когото бях обещана едва 8-годишна. Помолих майка ми и възразих с думите:  "Аз съм роден във Великобритания". Бях отстранена от училище и държана в плен у дома, докато не се примирих с волята им. Надявах се съгласието да ми даде време, за да измисля план за бягство.

На 16 избягах, направих така, че да се чувствам като извършител, а не жертва, на малтретиране. Очаквано бях отхвърлена и изгонена от семейството си за повече от 30 години, разказва жена от индийски произход, която остава анонимна.

Открих Karma Nirvana след смъртта на сестра ми, с надеждата, че те ще дадат "глас" на жертвите, засегнати от принудителните бракове в кампанията за "Деня на памет" за да си спомни потърпевшите. Той се чества за първи път във вторник 14-ти юли.

Този ден остава в наследство, което ще почетат паметта на жените и мъжете, убити от хора, които ги възприемат като нещо непочтено. Жените, които са родени и израснали във Великобритания, "прегръщаме" всичко зад което стои Великобритания, а именно свобода, демокрация, независимост, амбиция и правото на избор, кого да обичаш и за кого да се ожениш, допълва индийката.

Датата избрана от Karma Nirvana не е случайна!

14 юли е рожденият ден на Шафилея Ахмед - красиво, младо момиче, родено във Великобритания с амбицията да бъде адвокат. Тя е била последователно малтретирана от родителите си, които считат поведението й за "твърде западняшко".

Професионалистите, намесили се в живота й, като здравни работници, учители, полицаи, социални работници, са пропускали признаци, че е жертва на насилие, докато се бори за свободен живот. За съжаление, той й бил отнет от родителите й. На 17 годишна възраст, тя е удушена пред пред погледите на братята и сестрите си. 14 юли трябваше тя да отпразнува  29-тия си рожден ден.

Това не е изолиран случай във Великобритания. След смъртта на Шафилея през 2003 г. е имало над 141 убийства. Цифра, която сме сигурни, че е по-ниска от действителната бройка на жертвите. Все още няма практика да се записва, когато убийството е подтикнато от защото на честта, в случаите, когато за него е съобщавано.

Националният горещата телефонна линия на Karma Nirvana получава повече от 700 обаждания на месец. Този период от годината, обажданията са най-зачестили, тъй като бележат началото на лятната ваканция. За съжаление, това лято много млади хора ще бъдат заведени в чужбина и омъжени насилствено и ще бъдат обект на престъпления.

Подобно на домашно насилие преди 20 години, насилието в тези случаи остава скрито от обществото. Признаците за това често са пропускани и пренебрегвани. Невежество от страна на професионалистите и страха им от "причиняване на културно престъпление" също играе роля.

Днес ние пристъпихме "прага" на мълчанието, за да достигне до много и почитаме ония, които са били считани за недостойни. Ние поздравяваме, помним и почитаме.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.