Империята отвръща на удара! Русия с унищожителни санкции към Турция

Отмяна на безвизовия режим, забрана за вноса на турски стоки, на чартърите и почивките в Анталия и наемане на турци на работа

по статията работи: iNews.bg | 29.11.2015 | 10:37
Империята отвръща на удара! Русия с унищожителни санкции към Турция

Руският президент Владимир Путин подписа указ за въвеждането на ограничителни икономически мерки срещу Турция. Документът е наречен "Мерки за гарантиране на националната сигурност на Руската федерация и защита на руските граждани от престъпни и други незаконни дейности и въвеждане на специални икономически мерки срещу Република Турция", съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Причината за наказателните мерки е свалянето на руския боен самолет Су-24 от турските ВВС във вторник. Според руските власти изтребителят е бил свален над територията на Сирия. Тогава загинаха двама руски военнослужещи - единият от двамата пилоти на сваления самолет и морски пехотинец, убит от сирийски бунтовници, докато участвал в операция по издирването на летците.

Москва въвежда временно забрана или ограничава външноикономическите сделки, свързани с вноса на някои категории турски стоки, чийто списък ще бъде определен от руското правителство. Изключение ще бъдат стоките, внасяни за лична употреба. Техният размер ще бъде в съответствие със законите на Евразийския икономически съюз.

Забраните

От 1 януари 2016 г. се въвежда забрана за работодателите да наемат турски граждани. Наредено е също да се забранят чартърните въздушни превози между Русия и Турция. Туроператорите трябва да прекратят продажбата на екскурзии до Турция. Засилва се контролът на руските морски пристанища в района на Черно море.

Това практически означава, че Кремъл забранява Турция като туристическа дестинация за руснаците. През последните години техният брой по турските курорти и забележителности достигна 4 милиона души годишно, а толкова хора е невъзможно да се превозват с редовни полети.  

Путин възлага на руския външен министър да извести Анкара за частичното спиране на споразумението за безвизов режим. Забраняват се или се ограничават дейностите на организации и компании, които работят на територията на Русия под юрисдикцията на Турция. Списъкът с фирмите ще бъде определен от кабинета.

Руското правителство вече започна подготовката на икономически мерки срещу Русия, които ще доведат до спирането големи съвместни проекти и ограничаването на търговските връзки. В петък руският външен министър Сергей Лавров обяви, че властите са взели решение да прекратят безвизовия режим за турски граждани от 1 януари 2016 г. По-рано през седмицата властите призоваха руснаците да не пътуват в Турция, която е сред предпочитаните от тях дестинации, посочва БГНЕС.

Икономическите мерки на Русия спрямо Турция имат за цел и пресичане на финансирането на тероризма, заяви председателката на комисията за сигурност и противодействие на корупцията в Думата Ирина Яровая, цитирана от ТАСС.

"Президентът на Русия предложи мерки за защита на нашата страна от удари в гърба. Това са необходими мерки, защото Турция се намира в прегръдка с тероризма, а ние водим безкомпромисна война с него. Русия ще преценява и ще реагира адекватно на всички възможни заплахи, идващи от страната, превърнала се в "гнездо на дружбата" с тероризма и издигаща помагачеството на терористите в ранг на официална политика", отбеляза депутатката, като напомни, че финансирането на тероризма е международно престъпление.

Формулировките в указа на президента оставят пространство за реализиране на всички елементи на ембарго, за които от няколко дни насам говорят руски министри - от строителство и храни, през транспорт и туризъм до инвестиции и стратегически проекти като "Турски поток" и първата турска АЕЦ в Аккую, коментира "Ройтерс".

Очаква се Анкара обаче и турската страна да отвърне с реципрочни мерки, след като вече препоръча на гражданите си да се въздържат от пътуване в Русия.

Последиците

Турските кораби с плодове и зеленчуци спряха в петък да влизат в порт Новоросийск, през който се внася половината от земеделската продукция от Турция. Поне 10 заявки за преминаване през контрола на държавния регулатор "Росселхознадзор" са отзовани.

Търговците в Русия бяха посъветвани от браншовата си асоциация още в сряда да се въздържат от купуване и зареждане на магазините с турски храни. Както за руските, така и турските предприемачи, случилото се в рамките на броени дни след свалянето на руския самолет идва като шок точно преди пика в бизнеса за годината, който традиционно се пада около новогодишните празници.

Буквално преди седмици министрите на икономиката Алексей Улюкаев и Нихат Зейбекчи се бяха договорили руските туристи в Турция да плащат с рубли и обсъждаха програма до 2020 г. за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Всичко това се очаква да бъде замразено.

Турция е петият по търговски оборот партньор на Русия - 44 млрд. долара за 2014 г., а турските инвестиции възлизат на 10 млрд. Долара. Страната е един от основните доставчици на плодове и зеленчуци на руския пазар – по официални данни са около 15-20%, но има райони, където търговците казват, че тези продукти достигат 50%. Турски са близо една четвърт от краставиците и сушените плодове и над 40% от вносните домати и грозде.

Николай Кондрашов от Висшата школа за икономика изчислява, че макар турски да е всеки десети плод и 5% от зеленчуците, консумирани от руските потребители, при ембарго инфлацията само в този сегмент ще се ускори до 8%, в хранителния сектор - с почти 1%, а отраженията върху цялата инфлация ще е в рамките на 0,3%. Това може да не изглежда много, но понеже ефектът ще е точно по празниците (делът на турските плодове тогава стига 27%), усещането сред руснаците ще е много по-силно.

Министърът на земеделието Александър Ткачов заяви преди дни, че имало опашка от алтернативни доставчици и турските продукти може да се заменят от Иран, Мароко, Израел, Азербайджан, Узбекистан, но и не е изключено, ако се получи дефицит, да бъде въведено държавно регулиране на цените.

Ткачов увери също, че ако турците спрат да купуват руско зърно, износът му ще бъде преориентиран към Китай. Но става дума за много големи обеми, предупреждават от сектора - 14% от експортното руско зърно (предимно това с високо качество) и 45% от слънчогледовото масло.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.