Младите бойци на халифата: Учеха ни как да режем глави на неверници

Невръстни деца гледат обезглавяване на хора, после ги дрогират и ги карат да екзекутират и да се самовзривяват

по статията работи: iNews.bg | 25.10.2016 | 20:23

Невръстни деца гледат как се обезглавяват хора, после са принудени и сами да се упражняват как да екзекутират и да се самовзривяват под влиянието на дрога. Извергите на "Ислямска държава" вече не се спират пред нищо.

Ужасът буквално е изписан на лицето му. 15-годишното момче, заловено с колан с експлозиви край една шиитска джамия в иракския град Киркук, се разтърсва от плач, докато двама полицаи държат ръцете му, за да не може да задейства бомбата. През август терористичната организация "Ислямска държава" /ИД/ го изпратила в Киркук заедно с още едно момче на неговата възраст. Другият младеж успял да взриви пояса с експлозиви в друга шиитска джамия.

В последно време ИД все по-често използва деца като атентатори-самоубийци. Четирима младежи извършиха нападение в населения главно с шиити град Кербала, а през март тийнейджър взриви колан с експлозиви по време на футболен мач в южен Ирак. Подозира се, че заснетите в пропагандно видео на ИД, което показва екзекуцията на петима заловени в Сирия кюрди, също са младежи. Облечени с маскировъчни дрехи, те застрелват пленниците с пистолетите си.

Младите бойци на халифата

Преди време се появиха и видеозаписи, които показват как ИД обучава деца. Хиляди тийнейджъри - синове на джихадисти и на иракски и сирийски симпатизанти на ИД, както и отвлечени млади йезиди, са били обучавани през последните две години в тренировъчните лагери на терористичната милиция като бъдещи кадри на халифата.В опита си да превърне децата в самоубийствени атентатори ИД залага най-вече на страха. Това става ясно от разказите на четирима младежи, успели да избягат от тренировъчните лагери.

1795493

15-годишният Ахмед и 16-годишният Амир Амин споделят, че били заставени да се обучават за терористи, след като били отвлечени от йезидски район в Синджар. Изминала е вече цяла година, откакто са избягали от терористите, но и досега продължават да сънуват кошмари. Отначало ги карали да учат наизуст Корана и да се молят.

"Сбъркаш ли една дума, те бият с кабели", разказва Ахмед. Кабелите били прилагани във всички наказания. Когато другите младежи го издали, че има в себе си мобилен телефон и разговаря по него с близките си, ислямистите му наложили наказание от 250 удара с бич.

"Гърбът и гърдите ми бяха разранени и покрити с отоци", разказва Ахмед.

13-годишният Адел Джалал прекарал с 11-годишния си брат Асе общо девет месеца при терористите заедно с група отвлечени младежи. Бойците на ИД ги заплашвали, че ще ги убият. Спомня си как няколко момчета, които се били "провинили", били изведени навън. "После чухме изстрелите. Ужасно се страхувахме. Повече не ги видяхме", разказва Адел Джалал.

Системно привикване към насилието

На децата постоянно било внушавано, че насилието е нещо нормално. Всяка сутрин им показвали видеозаписи на обезглавявания и други екзекуции. "Когато видях такова видео за пръв път, ме обзе смъртен страх", споделя Амир. "Казваха ни, че трябва да избиваме йезидите и другите неверници", добавя Ахмед, който не можел да си представи как така ще убие човек.

Постепенно свикнали да гледат подобни записи, твърдят младежите. Само нощем често не можели да заспят, защото кадрите продължавали да се въртят пред очите им. "Казваха ни, че трябва да се научим да убиваме, защото щели да ни изпратят в друга арабска страна и там трябвало да режем глави. Казваха ни, че мюсюлманите са длъжни да избиват неверници", разказва Ахмед.

Айад Айя е шеф на неправителствената организация "Митра" със седалище в кюрдския град Дохук, която подкрепя йезидите. Видеозаписите, сочи той, са само първата част от тренировките в насилие. Той е разговарял с 16 йезидски младежи, избягали от подобни тренировъчни лагери. Разказали му как след гледането на видеата им тикали кукла в ръцете, за да се упражняват в обезглавяване. Следващата част от "обучението" се състояла в това, че били заставяни да гледат как пред очите им бива обезглавен човек. "Поне петима младежи ми разказаха за това", посочва Айя.

1795491

Обещаният рай

Обучавали младежите също как да носят колан с експлозиви. Експлозивите били зашити в кърпа, която се връзвала около кръста. "Обясняваха ни как да се самовзривим. После ни слагаха коланите с експлозиви и ни откарваха на непознато за нас място". От самото начало било ясно, че не могат да не се подчинят на заповедите. "Ако не се бях подчинил, щяха да ме убият и да пратят после някой друг на мое място", казва Адел.

По-големите младежи били залъгвани с обещания, че като награда след смъртта им в рая ги очакват 72 девственици. За по-малките имали други обещания. "Едно от момчетата ми разказа как хората на ИД му говорели, че ако убие кюрдския президент Масуд Барзани или религиозния водач на йезидите Баба Шейх, щял да получи златен дворец и да отиде в рая", посочва Айя.

Младежите разказвали също, че са им давали дрога, за да се ускорят процесите на обучението. Шефът на полицията в Киркук Сархад Кадир разказва за момче, заловено с пояс с експлозиви, което изглеждало дрогирано и реагирало напълно неадекватно. Млади йезиди, успели да избягат от ИД, споделят пред списание "Шпигел", че са им били давани хапчета, за понасят по-леко насилието, в което участват.

Систематично промиване на мозъци

Повторението е важна част от процеса на индоктринирането. На младежите непрекъснато им било повтаряно, че трябва да избиват неверниците. Адел и Асе и до днес се измъчват от преживения деветмесечен ужас. Асе бил на девет години, когато го отвлекли. Не си спомня много, но признава, че съзнанието му било направо отровено. "Казваха ми, че мюсюлманинът завинаги си остава мюсюлманин. Караха ме да забравя всичко друго и да съм предан само на ИД. Караха ме да забравя йезидите, и аз наистина вече не си спомнях за тях", разказва Асе.

Ахмед добавя, че макар да мрази навиците, наложени му в тренировъчния лагер, все пак не може да се отърве от един от тях - когато е сам и до днес рецитира стихове от Корана; опитвал се да ги забрави, но не можел. Макар наистина да иска.

ИД все повече използва деца като атентатори- самоубийци, защото губи все повече територии и бойци. Според американските военни терористичната група е загубила за две години 45 000 бойци и разполага с едва 15 000 души. Операциите за освобождаването на завладените от ИД градове Мосул и Ракка текат с пълна сила. Освободени са вече 50 на сто от териториите, контролирани преди от ИД. За да прикрие поражението си, ИД залага все повече на бомбените атентати с тежкотоварни камиони. Снимки на техните шофьори показват, че повечето от тях са тийнейджъри. Според местни информации, близо 60 на сто от бойците на ИД са под 18 годишна възраст. Шефът на полицията в Киркук Сархад Кадир смята, че ИД е принудена да залага на последните си козове: "Те знаят, че краят им наближава", казва той.

Материал на "Дойче веле"


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.