Нова агенция за охрана на границите ще контролира мигранския поток в Европа

Британският въпрос остава нерешен

по статията работи: iNews.bg | 18.12.2015 | 10:30

Държавни лидери от 28-те страни от Европейския съюз одобриха през първия ден от срещата на върха в Брюксел предложението за нова агенция за охрана на границите. Лидерите на ЕС одобриха идеята за създаване на наднационална граничния агенция, която Еврокомисията представи на 15 декември в Европейския парламент в Страсбург.

За тази цел се подготвя създаването на базата на съществуваща агенция на ЕС за защита на границите "Фронтекс", нова наднационална и общоевропейска служба за защита на външните граници и за брегова охрана. Нейната численост трябва да бъде около 1500 души от различни страни на ЕС.

"Без защита на външните граници ще стигнем до провала като политическа общност. Но днес можем да бъдем оптимисти, защото всички лидери се съгласиха да бъдат защитени външните граници. В тази връзка решихме спешно да се разгледа предложението за създаването на гранична агенция", каза пред медиите председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Той добави, че решението за създаване на агенцията трябва да бъде прието от Съвета на ЕС през първата половина на 2016 година. Освен това, както посочи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, Европейската комисия трябва незабавно да преразгледа съществуващото споразумение за бежанците.

Преди 25 години държавите от ЕС приеха така наречените Дъблински правила за прием на кандидати за убежище. С тях трябваше да се гарантира, че отделните държави няма да си прехвърлят отговорността за бежанците едни на други. Правилата трябваше да внесат яснота кой е длъжен да поеме грижата за пристигащите отвън хора. Отговорността се поемаше от първата страна, в която те влизаха.

"ЕК ще представи своевременно за преразглеждане системата от Дъблин В същото време, трябва да се прилагат съществуващите правила”, се казва в изявление. Въпреки това френският президент Франсоа Оланд подчерта, че в областта на миграцията ЕС не трябва да измисля нови мерки, а да реализира вече съгласуваните.

"Необходимо е още да се осигури преразпределението на мигрантите на базата на квотна система от 160 хиляди души и не повече. Но това е възможно само при условие на пълно затваряне на ганиците", отбеляза Оланд. Канцлерът Ангела Меркел заяви от своя страна, че запазването на шенгенското пространство и въпроса за преодоляване на кризата с мигрантите са пряко свързани.

Изискванията са неизпълними

Британският въпрос е втората основна тема след мигрантската вълна. Въпросът обаче остана без отговор в края на първия ден от срещата на върха на ЕС. Лидерите на ЕС обсъждаха безуспешно изискванията на британския премиер Дейвид Камерън за реформи на ЕС. Ако тези изисквания бъдат изпълнени, тогава кабинетът му ще препоръча на раферандума през 2017 година да се гласува за запазвана на страната като част от общността. Лондон настоява за засилване на британския суверенитет върху решенията, включително за движението на работната сила и достъпа на чужденци до британската социална система.

"Лидерите изразиха редица опасения във връзка с тези изисквания и се договориха да продължат преговорите за постигане на компромис по всички четири посоки, посочени от министър-председателя (на Великобритания Дейвид) Камерън", каза Доналд Туск пред журналисти.

Той подчерта, че дискусията на срещата на върха е открита и конструктивна. "Най-важното е, че има добра атмосфера и желание (за компромис). Не мога да кажа че е постигнат значителен напредък, но най-важното нещо, което решихме, е да работим заедно, за да се намери удовлетворително решение", каза той.

Според него, и лидерите на ЕС, и Лондон имат намерение да намерят компромис по изискванията на страната, но те са сложни". До този момент за някои страни социалната тема е най-трудната. Ние трябва да уважаваме това, което иска Камерън, но също и това, което страните членки искат", каза председателят на Европейския съвет. Все пак той се обяви за "много повече оптимист, отколкото преди".

Още преди срещата българският премиер Бойко Борисов обяви, че България се справя добре с охраната на границите и като награда отново може да се предложи тя да стане член на Шенген.

"Искам да благодаря на Жан-Клод Юнкер, на Виктор Орбан, на всички колеги премиери, които присъстваха на (срещата на лидери на) Европейската народна партия (ЕНП) и дадоха България за пример, и настояха отново да бъде извадено предложението за България като награда да бъде приета в Шенген за начина, по който охранява границите си", заяви той.

Приемането на България в договора от Шенген обаче се договаря с консенсус и не зависи нито само от Борисов, нито само от Юнкер, който подкрепи искането на българските власти. Във връзка с позицията, че европейските страни, които не приемат бежанци, трябва да получават по-малко от еврофондовете, Борисов каза:

"С това съм категорично против. Кохезията е важна за всички държави в ЕС. Ние никога не сме поставяли въпроса за стотиците милиони, които харчим за охрана на Шенгенските граници, защото смятаме, че това е наш не само морален дълг, а дълг към всички останали евространи (страните от ЕС, бел.ред.)".

Премиерът предупреди, че "тази тема и по този начин повдигната може да създаде много трусове в ЕС и да постави в деликатна ситуация много премиери". Борисов изрази надежда, че темата за кохезията няма да бъде повдигана повече.

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.