САЩ атакуват указа срещу бежанците, Тръмп отстъпи за зелени карти

Прокурорите на 15 щата в САЩ осъдиха като незакожнен и противоконституционен антиамериканския указ срещу бягащите от войните

по статията работи: iNews.bg | 30.01.2017 | 18:10
САЩ атакуват указа срещу бежанците, Тръмп отстъпи за зелени карти

Администрацията на Доналд Тръмп смекчи ключов елемент от имиграционната забрана спрямо граждани на 7 предимно мюсюлмански страни, като позволи на притежателите на зелени карти да могат да влизат в САЩ. Указът, подписан от Тръмп в петък, налагаше забрана и върху хората, които имат зелена карта, но са граждани на седемте изброени страни.

Началникът на кабинета на Тръмп - Ринс Прибъс, заяви, че тези хора няма да бъдат засегнати, макар че ще бъдат подложени на повече проверки от страна на американските митнически и гранични власти, когато се опитат отново да влязат в САЩ. Секретарят по вътрешната сигурност Джон Кели също заяви, че според него допускането в страната на пълноправни постоянни нейни жители е "в национален интерес". Притежателите на зелени карти са постоянни жители на САЩ, ползващи се с правото да работят и живеят там.

Веднага след ревизията на указа притежателите на зелени карти от седемте страни, които са били пристигнали в САЩ и задържани на летищата, са били освободени. Забраната за хората със зелени карти предизвика критики и от страна на републиканците - например Боб Коркър, председател на комисията по външна политика в Сената и привърженик на Тръмп. Той настоя администрацията незабавно да предприеме съответните корекции и изрази надежда, че след цялостен анализ и засилване на мерките за сигурност, много от тези (преустановените временно) програми ще бъдат подобрени и възобновени.

Съдебната власт атакува Тръмп

Същевременно главните прокурори на 15 американски щата и на окръг Колумбия, представляващи близо една трета от населението на САЩ, осъдиха антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции. В общо комюнике главните прокурори - всички от Демократическата партия, наричат указа на Тръмп "антиамерикански и незаконен" и изразяват увереност, че той ще бъде анулиран от съдилищата.

"Ние осъждаме указа на президента Тръмп, който противоречи на конституцията, на ценностите на Америка и е незаконен. И ще работим заедно, за да гарантираме, че федералното правителство ще се подчини на конституцията, уважава нашата история на нация, основана на имиграцията и не визира никого единствено заради неговата националност или вяра", посочват главните прокурори в комюникето, цитирано от Франс прес.

По-рано съдии в най-малко пет щата блокираха изпълнението на указа от федералните власти. При все това адвокати, представляващи засегнатите от ограничителните мерки хора, заявиха, че някои представители на властта вчера отказали да изпълнят решенията на съдиите.

Тръмп отрича указът му да е срещу мюсюлманите

Тръмп каза, че във всички 7 страни издаването на американски визи ще бъде възобновено отново след 90 дни, през което време ще се въведат допълнителни мерки за сигурност. Той заяви в комюнике, че указът му за затваряне на границите за някои бежанци и чужденци не е насочен специално срещу мюсюлманите. "За да бъдат ясни нещата, не става дума за забрана, визираща мюсюлманите, както медиите погрешно съобщават", заявява президентът, цитиран от Ройтерс и Фокус.

"Това няма нищо общо с религията, става дума за тероризма и сигурността на нашата страна", твърди той. Защитавайки решението си, Тръмп посочва, че то е сходно с това, което бившият президент Барак Обама е взел през 2011 г., когато забрани издаването на визи на бежанци от Ирак за шест месеца. Седемте страни, посочени в указа (Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан), са същите, които преди са били определени от правителството на Обама като източници на тероризъм, добавя президентът.

Америка винаги е била "горда нация на имигранти" и ще продължи да проявява състрадание към хората, бягащи от потисничество, но същевременно ще защитава своите граждани и граници", добавя американският президент, цитиран от ДПА.

Изключение за британциет с двойно гражданство

На фона на създалия се хаос вследствие на забраната и съдебните разпореждания за частичното й блокиране, както и на многохилядни граждански протести в САЩ, администрацията на Тръмп не възнамерява да отстъпи. Същевременно обаче вече стана известно едно изключение – забрана няма да важи за граждани на Великобритания, които притежават и паспорт на една от страните в черния списък на Тръмп.

В указа се посочва, че САЩ преустановяват за 120 дни програмата за прием на бежанци, за да се изясни ефективността на действащите правила. Казва се също, че САЩ ще приемат не повече от 50 хиляди бежанци през настоящата финансова година, като приоритет ще имат тези, преследвани по религиозни мотиви.

Британският външен министър Борис Джонсън се е обърнал за разяснения към Вашингтон.

Станало ясно, че ако британски гражданин, който също така е гражданин и на една от седемте указани страни и излети от там за САЩ, може да стане обект на допълнителни проверки. В останалите случаи ограниченията за влизане в САЩ не касаят британски граждани, съобщи британското външно министерство, цитирано от Би Би Си.

По-рано Борис Джонсън разкритикува косвено антиимигрантския указ на Тръмп, като коментира в Туитър, че разделянето на хората по национален принцип не е правилно.

Британският премиер Тереза Мей, която бе първият чуждестранен лидер, приет в Белия дом от новия президент Тръмп, изпадна в крайно неприятна ситуация, когато, връщайки се в Лондон, бе помолена да коментира току що въведената от Тръмп забрана. Първоначално Мей запази мълчание, след което каза, че "имиграционната политика на САЩ си е въпрос на САЩ". Последвалите критики и атаки за "страхливата" й позиция доведоха до официално изявление, че британското правителство не приема имиграционния подход на Тръмп и няма да прилага такъв във Великобритания.

След като се оказа, че и депутат от партията на Тереза Мей е засегнат от забраната на Тръмп, правителството заяви, че ще защитава правата на британските граждани и поиска разяснения от Вашингтон. Великобритания се присъедини към Германия, Франция, Холандия, Италия, Канада и много други страни, които се противопоставиха на подхода на Тръмп, заявявайки, че тероризмът няма националност и предприетата мярка няма да реши проблема.

Авиокомпрании не пускат пътници от забранените държави

Френската авиокомпания "Ер Франс" (Air France) не позволи на 15 пътници от мюсюлманскидържави да пътуват за САЩ, тъй като щял да им бъде отказан достъп според новата забраната на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес. В съобщение въздушният превозвач посочва, че в събота е бил информиран от американското правителство за новите ограничения и не е имал друг избор, освен да спре пътниците да се качат на самолетите за САЩ. Говорителка на авиокомпанията съобщи в понеделник, че пътниците са върнати там, откъдето са тръгнали, или са получили необходимото съдействие. Тя не посочи подробности като имена или националности. Първоначално компанията съобщи за 21 недопуснати пътници, но след това коригира броя им.

През уикенда и други международни превозвачи постъпиха по същия начин. Холандската авиокомпания Ка Ел Ем (KLM) съобщи, че е трябвало да откаже да качи в самолетите си седем пътници след указа на американския президент. Няколко авиокомпании не допуснаха иранци с американски визи на самолети за САЩ след решението на президента Тръмп да забрани за 3 месеца на граждани от мюсюлмански страни да влизат в страната му.

Шефове на две пътнически агенции в Техеран потвърдиха, че са бил инструктирани от "Емирейтс" (Emirates), "Търкиш еърлайнс" (Turkish Airlines) и "Етихад еъруейз" (Etihad Airways) повече да не продават билети на иранци, разполагащи с американска виза, тъй като те няма да ги качат в самолетите си.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.