Спасителните милиарди евро потичат към Гърция под зоркия взор на еврочиновници

Европейската комисия подписа Меморандум за разбирателство с Гърция за новата спасителна програма

по статията работи: iNews.bg | 20.08.2015 | 16:38
Спасителните милиарди евро потичат към Гърция под зоркия взор на еврочиновници
БТА/AP

Европейската комисия подписа Меморандум за разбирателство с Гърция за новата спасителна програма късно снощи, обявиха от институцията.

Комисията също така подготвя техническата и експертна подкрепа, която ще предостави посредством специалната си нова Служба за подкрепа на структурните реформи (СПСР). Създадената през юли СПСР ще служи за център за мобилизирането на експертен опит от страна на службите на комисията, администрациите на държавите членки и други международни организации, като целта е да се съдейства за планирането и наблюдението на реформите.

1554791Европейският механизъм за финансова стабилност – защитният финансов орган на Европа, създаден през 2012 година в отговор на финансовата криза, ще може да 86 млрд. евро под формата на заеми на Атина. Спасителната програма ще бъде със срок от 3 години

Това обаче ще става само при условие, че Атина спасва обещаните реформи, насочени основно към икономическите и социални предизвикателства, които са поместени и в самия референдум.

След месеци на интензивни преговори, се очаква тази програма да премахне несигурността, да стабилизира икономиката и финансите в Гърция, както и да ѝ помогне да постигне устойчив растеж на базата на стабилни публични финанси, и да се повиши конкурентоспособността и др.

Изпълнението на реформите ще бъде наблюдавано регулярно от комисията в сътрудничество с ЕЦБ и когато това е възможно – с МВФ.

1554795Заместник-председателят, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис който подписа меморандума за разбирателство от името на Комисията, заяви: "С помощта напрограмата гръцките власти имат възможност да възстановят взаимното доверие и финансовата стабилност, които са предпоставки за връщане на гръцката икономика към растеж. Това, което е от значение сега, е бързото провеждане на договорените реформи. Това ще позволи на Гърция да възстанови конкурентоспособността и да гарантира устойчив икономически растеж."

Според комисар Пиер Московиси, отговарящ за икономическите и финансовите въпроси, данъчнотооблагане и митническия съюз, договарянето на тази програма е много добра новина за Гърция и за целия Европейски съюз, тъй като с нея се създават условия за повече растеж, стабилност, инвестиции и работни места.

"Съчетавайки солидарност и отговорност, Гърция, другите държави членки от еврозоната и институциите отварят нова глава на основата на реформи, справедливост и взаимно доверие", каза той.

Мариан Тейсен, комисар за заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, заяви: "Действащата Комисия издигна като приоритет залагането на социално справедливи мерки в основата на новите програми за подкрепа. Днес за първи път изпълнихме този ангажимент чрез извършването на задълбочена оценка на социалното въздействие на новата програма за Гърция и като гарантирахме, че тя е социално справедлива и защитава най-уязвимите във всички свои аспекти."

1554796

Комисията публикува днес оценка на социалното въздействие на програмата, като представи заключението, че ако се приложат изцяло и своевременно, предвидените в програмата мерки ще помогнат на Гърция да се върне към стабилност и растеж по финансово и социално устойчив начин и ще допринесат за посрещането на най-неотложните социални потребности и предизвикателства в Гърция.

Ето някои примери за поставените от Комисията акценти:

-поетапно въвеждане на схема за гарантиран минимален доход и осигуряване на общодостъпни здравни грижи

-гаранции, че усилията, които се изискват от всички, са пропорционални на техните доходи

-насочване на икономиите към области, които не се отразяват пряко на портфейла на обикновените граждани, като например намаляване на разходите за отбрана, или отстраняване на неефективността в много области на публичните разходи

1554794-действия срещу запазени интереси, например постепенно премахване на благоприятнотоданъчно третиране за корабособствениците и земеделските производители, или на голям брой освобождавания, например при ставките за ДДС за някои острови, или на необосновани субсидии

-подкрепа за ролята на социалните партньори и за модернизирането на системата за колективно договаряне

-борба с корупцията, укриването на данъци и недекларирания труд

-подкрепа за една по-прозрачна и по-ефективна публична администрация, включително чрезпреминаване към по-независима данъчна администрация, преструктуриране на министерствата и въвеждане на по-добра зависимост между възнагражденията и служебните задължения.

1554793С цел да се допълни програмата и да се осигурят максимални изгледи за нейния успех, на 15 юли комисията представи план за работни места и растеж в Гърция. До 2020 г. ще бъдат предоставени около 35 милиарда евро за инвестиции в хората и предприятията. Ако равнището на първоначалното предварително финансиране за програмите за финансиране в Гърция за периода 2014—2 020 г. бъде увеличено със 7 процентни пункта,1 милиард евро от отредените за страната средства могат да бъдат предоставени по-бързо в началото на периода за нови проекти, съфинансирани от ЕС.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.