Война в действие! НАТО праща армия срещу Русия, Москва засилва флота (допълнена 2)

Алиансът разполага в Прибалтийските държави 4000 войници и безпилотни самолети в ответ на руските ядрени ракети до Калининград, Путин праща още кораби и подводници в Черно и Балтийско море

по статията работи: iNews.bg | 26.10.2016 | 18:03

Ако доскоро говорехме за възраждане на Студената война между Изтока и Запада, то този израз вече със сигурност не е актуален. Истината е, че между Русия от една страна и САЩ и НАТО – от друга, назрява сериозен конфликт със съответното дислоциране на позиции от двете страни и струпване на оръжия, каквото не помним през изминалия повече от четвърт век. Войната вече чука на прага ни и става все по-гореща и възможна в близко бъдеще, при това неспирно мерене на военна мощ между Москва и Вашингтон.

Натовска пехота в Прибалтика

НАТО отговори на последните военни действия на Русия и се подготвя да разположи 4000 войници по руските граници в най-мащабното си подобно действие от времето на Студената война, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Тъй като не се вижда краят на сегашните спорове между Москва и Запада, в сряда военният алианс влезе във връзка със съюзници, за да попита за ангажименти за изпращане на сили в балтийските държави и източна Полша от началото на 2017 г. Вчера пък ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че алиансът се готви да адекватни защитни действия на предизвикателството с руските многофункционални ракети с дълъг обсег край Калининград.

Русия е заета с демонстрации на военна сила през последните няколко седмици, разполагайки в Калининград ракети, способни да носят ядрени бойни глави и изпращайки самолетоносач и група бойни кораби в източното Средиземноморие. Действията на Москва вече извадиха наяве разделение сред членовете на НАТО, след като Испания се съгласи бойната група от руски кораби да зареди в нейната база на ВМС в Сеута. Това стана, въпреки че Мадрид се присъедини към позицията на ЕС, осъждаща действията на Русия в Сирия, отбелязва вестникът.

Действията на НАТО в известна степен са резултат от анексирането на Крим от Русия през 2014 г., а също и за спокойствието на бившите съветски републики в Европа, които се опасяват, че Москва - току виж опитала да си ги върне.

Четири бойни групи ще бъдат разположени в Полша, Литва, Латвия и Естония, като силите ще варират от бронирана пехота до безпилотни самолети. САЩ, Германия, Канада и Великобритания ще оглавяват групите, а НАТО търси подкрепа и от други свои членове като Франция, Италия и Дания.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че действията на пакта ще бъдат "ясно доказателство за нашите трансатлантически задължения." Дипломати посочиха, че това също така ще изпрати съобщение на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, който се оплака от финансовия принос на европейските съюзници към съюза.

Стратегията е част от създаване на ново възпиране, което в крайна сметка може да се комбинира с противоракетната отбрана, въздушни патрули и защита срещу кибератаки.

НАТО засилва присъствието си в Черно море

Въпреки това съюзът все още се бори за подобни действия в региона на Черно море, което турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се превръща в "руско езеро" заради военното присъствие на Москва там.

Очаква се скоро Румъния, България и Турция да излязат с план за увеличаване на военноморските и военновъздушни патрули в района, както и за разполагане на многонационална бригада на НАТО в Румъния, допълва "Индипендънт".

Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят в централата на пакта в Брюксел разширяването на присъствието на алианса в Черно море и в Литва, Латвия, Естония и Полша, съобщи още Столтенберг преди началото на двудневното заседание.

Той отбеляза, че разгръщането на четирите допълнителни батальона е свързано с разполагането на руски военни сили по границите на пакта. Важно и необходимо е НАТО да отговаря, когато забелязва продължително струпване на руски войски, поясни Столтенберг, цитиран от БТА.

Русия показа готовност да използва военна сила срещу своите съседи - видяхме това в Грузия и в Украйна, добави той. Генералният секретар допълни, че напоследък Русия предприема необявени военни учения и разполага ядрени ракети в Калининград.

Русия хвърля още мощ във флота си в Черно и Балтийско море

Междувременно пък стана ясно, че Русия подсилва военния си флот в Черно и Балтийско море. Петата дизелово-електрическа подводница от проекта 636.6, кръстена "Велики Новгород" и предназначена за Черноморския флот, ще бъде предадена на военноморските сили (ВМС) на Русия в Санкт Петербург, съобщи пресслужбата на руското предприятие "Адмиралтейски корабостроителници", цитирана от ТАСС.

Подводниците от проекта 636.3, известни още като "варшавянки", са разработени от Централно конструктивно бюро "Рубин". Петата варшавянка за Черноморския флот, кръстена "Велики Новгород", беше спусната на вода на 18 март. В момента в състава на руския флот има четири подводници от проекта 636.3. Първите две - "Новоросийск" и "Ростов на Дон" - бяха получени от военните на Москва през 2014 г., а още две - "Стари Оскол" и "Краснодар" - през 2015 г.

Серията от шестте неатомни подводници, строящи се за руските ВМС, ще завърши подводницата "Колпино". Андреевският флаг се планира да се развее на нея на 25 ноември, съобщи генералният директор на "Адмиралтейски корабостроителници" Александър Бузаков.

Строителството на втора подобна серия, предназначена за Тихоокеанския флот, ще приключи през 2021 г.

Русия засилва Балтийския си флот в Калининград с два малки кораба "Буян-М", снабдени с крилати ракети "Калибър", съобщава в. "Известия". В най-скоро време в състава на балтийската групировка ще влезе и ракетна бригада за брегова охрана, въоръжена с ракетни комплекси "Бастион" и "Балт".

Според експерти разполагането на тези оръжейни системи ще позволи да се усили защитата на Калининград и ще стане "достоен отговор" на нарастването на военното присъствие на НАТО в балтийските републики.

Няма официално потвърждение от Москва на това съобщение, но то ще вдигне напрежението в балтийския регион, което вече се повиши след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и вероятно ще предизвика безпокойство в Полша и Литва, които имат общи сухоземни граници с Калининград, отбелязва Ройтерс.

Крилатите ракети "Калибър" с обсег от 1500 км са способни да носят ядрени бойни глави.

Прибалтийските държави се страхуват

"Заплахите за сигурността в Източна Европа постоянно нарастват през последните години, каза президентката на Литва Далия Грибаускайте на съвместна пресконференция с естонската си колежка Керсти Калюлайд, която е на посещение във Вилнюс.

"Сигурността в региона намалява от 2014 г. и трите бивши съветски републики на Балтийско море отдавна са констатирали това. Много сме обезпокоени от разполагането на ракетните комплекси "Искандер-М" в руската Калининградска област, граничеща с Литва. Това е демонстрация на сила от страна на Русия пред Западна Европа", заяви Грибаускайте.

Двете президентки единодушно подчертаха важността на сътрудничеството на балтийските държави в областта на сигурността и на поддържането на тесни контакти със съюзниците с цел увеличаването на възпиращия потенциал.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.