Тръмп и Путин пропукаха леда между двете страни с 1-часов телефонен разговор

Двамата ще общуват вече по-често, Русия и САЩ започват сериозна съвместна борба с тероризма, ще подобряват търговските си контакти

по статията работи: iNews.bg | 29.01.2017 | 09:12
Тръмп и Путин пропукаха леда между двете страни с 1-часов телефонен разговор
Twitter

Снощи завърши първият в историята телефонен разговор между президентът на САЩ Доналд Тръмп и този на Русия Владимир Путин. Според различни източници той е продължил между 45 минути и 1 час. По-важното обаче е, че ледът в отношенията между двете държави, вече започва да се пропуква. Поне ако се съди по съобщенията на Кремъл и Белия дом относно това, което двамата президенти са обсъдили и са се разбрали. Тръмп и Путин явно са останали доволни от първия си официален диалог и са се разбрали съответнте ведомства в САЩ и Русия да насочат усилия за договарянето и осъществяването на лична среща между двамата президенти, както и да уговорят дата за нея. А междувременно ще се работи по въпроса контактите между двамата да станат често явление.

В разговора на двамата президенти на практика са били засегнати всички важни и актуални теми, засягащи както руско-американските отношения, така и обстановката по света и критичните точки, става ясно от съобщението на Кремъл след разговора. "И двете страни показаха, че са настроени за активна съвместна работа, насочена към стабилизирането и развитието на взаимодействието между двете страни, което да бъде поставено на конструктивна, равноправна и взаимоизгодна основа", отбелязват от пресслужбата на руския президент.

В международен аспект Путин и Тръмп са отделили сериозно внимание на борбата с тероризма, положението в Близкия Изток, арабско-израелския конфликт, ситуацията около иранската ядрена програма, проблемите на Корейския полуостров, включително и основните аспекти около кризата в Източна Украйна. Путин и Тръмп са се разбрали да работят заедно за урегулирането на всички споменати и други проблеми.

Най-съществено внимание по време на разговора обаче е било отделено на обединяването на усилията за основната заплаха и за двете държави – международният тероризъм. Двамата президенти са се разбрали са създаване на сериозна координация между руските и американските действия, целящи тоталния разгром а "Ислямска държава" и останалите терористини групировки, действащи в Сирия.

По време на разговора и двамата лидери са подчертали, че е много важно да бъдат възстановени и издигнати на по-високо ниво икономическите и търговските отношения между САЩ и Русия. Според двамата президенти за целта са необходими и по-добри контакти между бизнес средите в държавите им. Развитието на бизнеса и търговията ще стимулира и устойчивото развитие на двустранните отношения. В съобщението на Кремъл обаче не се казва нищо по въпроса за въведените от Вашингтон санкции срещи Москва, както и за контрасанкциите в обратна посока.

Тръмп и Путин са приключили разговора с размяна на любезни реплики. Американският президент е помолил руския си колега да предаде на народа си пожеланията му за щастие и разцвет. И е отбелязал, че народът на САЩ гледа със симпатия към Русия и нейните граждани. От своя страна Путин е подчертал, че в неговата страна изпитват аналогични чувства към американците. Той е подчертал пред Тръмп, че в продължение на 200 години Русия е подкрепяла САЩ и е била техен съюзник в двете световни войни, а в момента гледа на Щатите като на най-важния партньор в борбата с международния тероризъм.

Във Вашингтон също отбелязват, че проведеният снощи телефонен разговор между Тръмп и Путин е е стартирал процеса за подобряването на отношенията между двете държави. В съобщението на Белия дом резултатите от обаждането на американския президент до руския се определят като позитивни и определено са начало на подобряването на връзките между двете страни. "Както Тръмп, така и Путин, се надяват, че след днешния разговор двете държави бързо ще започнат да работят заедно за решаването на въпросите, свързани с тероризма и другите важни теми от взаимен интерес", пише в съобщението.

Самото то обаче е доста по-кратно от това на Кремъл и в него се споменават доста по-малко подробности. Отбелязва се, че Тръмп и Путин са говорили приблизително 1 час. Обсъдили са сътрудничеството между САЩ и Русия в борбата срещу "Ислямска държава" и зазсилването на съвместната работа за постигането на мир и политическото урегулиране на ситуацията в Сирия и на други места по света. Темите около Украйна и възстановяването на търговско-икономическито взаимоотношения между двете държави не се споменават.

Разговорът между двамата президенти започна само няколко минути по-късно от плана – 19:00 ч. българско време. Веднага след това говорителят на Белия дом Шон Спайсър обяви през Twitter, че Тръмп вече е започнал да говори с Путин, след като преди това 45 минути е бил на телефонната слушалка с Ангела Меркел. Постът на Спайсър беше придружен и със снимка от Овалния кабинет, на оято освен Тръмп, се виждат още вицепрезидентът Майкъл Пенс, съветникът по национална сигурност Майкъл Флин, основният политически съветник на Тръмп Стивън Бенън и началникът на администрацията в Белия дом Райнс Прибъс, който е съпартиец и приближен на новия президент на САЩ от предизборната кампания.

Не стана ясно обаче дали четиримата са присъствали на разговорите на Тръмп, проведени по-рано или са били повикани специално заради този с Путин. Преди да разговаря с руския си колега, американският президент проведе разговори с японския премиер Шиндзо Абе и германският канцлер Ангела Меркел. За по-късно пък бяха планирани още 2 телефонни обаждания – до френският президент Франсоа Оланд и до премиерът на Австралия Малкълм Търнбул.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.