Холандия не иска и да чуе за помирение с Турция

Почти цяла Западна Европа подкрепи Амстердам в дипломатическия спор с Анкара

по статията работи: iNews.bg | 15.03.2017 | 15:21
Холандия не иска и да чуе за помирение с Турция

Твърде рано е за посредничество за уреждане на дипломатическата криза между Холандия и Турция, заяви холандският премиер Марк Рюте. И добави: "Супата е толкова гореща, че ще стане лошо, ако някой реши да я опита". Той обаче бе категоричен, че неговото правителство няма да влошава нещата, като например изгони турския посланик, както е направила Анкара с холандския първи дипломат.

Премиерът напомни, че Холандия вече е предприела срещу Турция стъпка без прецедент с отказа миналата седмица да разреши на турски министър да влезе на нейна територия.

Дипломатическата криза между двете страни ескалира, след като Анкара замрази двустранните отношения с Холандия и обяви, че няма да пусне холандския посланик да се върне в страната. Причина за това стана забраната на Хага турски политици да провеждат агитационни митинги сред турската общност преди референдума за въвеждането на президентска република в Турция, припомня Медиапуул.

Европа стои зад Холандия

Холандия получи подкрепа от много западни страни и от европейските институции. В сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази лично съпричастност с Холандия.

"Холандия е Европа и Европа е Холандия - място на свобода и демокрация. Ротердам е градът на Еразъм, разрушен от нацистите, с кмет от Мароко днес. Ако някой вижда там фашизъм, е изгубил връзка с действителността", коментира Туск.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер от своя страна посочи, че е скандализиран от изявленията на Турция по отношение на Холандия. "ЕС няма да се присъединява към Турция, Турция се стреми към членство в ЕС", напомни той на властите в Анкара.

В конфликта с Турция е въвлечена и Германия, която също не разреши агитация на своя територия. Турският президент Реджеп Ердоган от своя страна обвини Германия, че използва "нацистки" методи, че подкрепя "терористите" в страната му и че агитира за отговор с "не" на референдума за президентска република в Турция на 16 април.

Шефът на кабинета на канцлерката Ангела Меркел съобщи, че не се изключва възможността за нови забрани. "Ще обмислим внимателно какви действия са отговорни и какви - не. Забрана за влизане би била крайна мярка. Но си запазваме правото за това", каза Петер Алтмайер в интервю за германски вестник.

Той напомни, че международното право позволява на всички страни, включително на Германия, да забранява влизане на представители на чужди правителства, макар това да се е случвало рядко. "Германия няма да позволи на Турция да прехвърля вътрешните си конфликти на германска земя. От основаването си Федерална република Германия е призната в цял свят за образец на конституционна държава. Няма да позволим тази репутация да бъде опетнена от когото и да било, включително от турски политици, които правят предизборна агитация в страната си", добави шефът на кабинета на Меркел.

Германия: Турция извън НАТО ще е голям проблем

В същото време в сряда германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен коментира, че Турция трябва да остане в НАТО, независимо от кризата между нея и редица европейски страни, но съюзниците не бива "да изоставят" и опонентите на турската власт.

"Турция не улеснява задачата ни в НАТО", призна Фон дер Лайен, докато Турция вече две седмици протестира срещу забраните в Европа някои нейни министри да участват в митинги, подкрепящи Ердоган, пред турските диаспори на континента.

"Никой обаче не бива да си въобразява, че една Турция извън НАТО би се вслушвала повече в гласа ни или че с нея общуването би било по-лесно, отколкото с Турция в НАТО", предупреди германската министърка на отбраната. Според нея точно, защото членките на НАТО са съюзнички, те могат "да дискутират по-лесно за принципите (си), засягащи демокрацията и отвореността на обществото, дори при противопоставяне".

Германската министърка на отбраната, която е част от всички правителства на канцлерката Ангела Меркел за 11 години, смята също, че задържането на Турция в НАТО е сигнал, отправен към опонентите на турския президент Реджеп Ердоган. "Не бива да изоставяме големия брой турци, които не желаят да бъдат разширени пълномощията на президента" чрез референдума на 16 април в Турция, добави тя.

Австрия: Турция никога не бива да става член на ЕС

Австрия продължава да настоява, че Турция не бива никога да става част от Европейския съюз, имайки предвид все по-репресивната политика в страната, се казва в политически документ на австрийското външно министерство. "Поради това присъединяването на Турция към ЕС е немислимо", заяви външното министерство в документ, изготвен като част от подготовката за председателството на Австрия в ЕС през втората половина на 2018 г. и разпространен от ДПА.

Австрия също е една от страните, въвлечена в големия скандал между Турция и Европа във връзка с кампанията за президентска република на турски политици в чужбина. Вместо присъединителни преговори, ЕС би трябвало да се стреми към споразумение за сътрудничество, включващо търговия, външна политика, правосъдие и антитерористични мерки, се казва още в документа на Виена.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.