Байерн Мюнхен отново се изкачи на европейския връх

Баварският колос спечели изцяло германския финал на "Уембли"

по статията работи: iNews.bg | 25.05.2013 | 23:40

Байерн Мюнхен е новият клубен шампион на Европа, след като тази вечер баварският колос подчини с 2:1 Борусия Дортмунд на митичния "Уембли" и завоюва своята 5-а европейска корона.

Така баварците постигнаха изкупление за загубените финали през 2010 и 2012 година, като в герой за Байерн се превърна големият грешник от миналогодишния финал - Ариен Робен. Холандецът, който пропусна дузпа срещу Челси в продълженията на "Алианц Арена", съсече "жълто-черните" две минути преди края и донесе пета европейска титла във витрината на баварците.

Преди това Марио Манджукич бе открил за Байерн, но минути по-късно Дортмунд изравни чрез точно изпълнена дузпа от Илкай Гюндоган. Футболистите на Юрген Клоп дадоха всичко от себе си, но в края на двубоя физическата мощ на Байерн оказа решаващо влияние върху крайния резултат на "Уембли".

Така германският гигант прибра първа европейска титла от 2001 година насам, когато Байерн спечели с дузпи финала срещу Валенсия. Борусия Дортмунд пък не успя да спечели за втори път Шампионската лига в своята история, 16 години след паметния триумф над Ювентус.

Старши-треньорът на Байерн Юп Хайнкес пък се превърна в един от малкото треньори до момента, успявали да спечелят Шампионската лига с два различни отбора. През 1998 година германският специалист го стори начело на Реал Мадрид, а тази вечер постигна втори триумф начело на Байерн Мюнхен.

Така баварците се доближиха на само крачка от невероятен требъл, като пред Байерн остава една последна стъпка до голямата цел - спечелване на финала за Купата на Германия с Щутгарт.

Двамата наставници Юп Хайнкес и Юрген Клоп заложиха на очаквани изпълнители в идентични схеми на игра - 4-2-3-1.

На вратата на Байерн застана Мануел Нойер, докато капитанът Филип Лам, Данте, Джером Боатенг и Давид Алаба действаха в отбрана. Хави Мартинес и Бастиян Щвайнщайгер започнаха в средата на терена, а Ариен Робен, Томас Мюлер и Франк Рибери трябваше да действат в близост до централния нападател Марио Манджукич.

Капитанът на Дортмунд Роман Вайденфелер застана под рамката на вратата в схемата на Юрген Клоп. Невен Суботич и Матс Хумелс стартираха като двойка централни бранители, докато Лукаш Пишчек и Марсел Шмелцер оперираха на двата фланга. Свен Бендер и Илкай Гюндоган оформиха двойка вътрешни халфове, а Куба Блашчиковски, Кевин Гроскройц и Марко Ройс структурираха тризъбец зад тарана Роберт Левандовски.

5a99d988-2695-5fae-ef4f-8dd6bb2bf09aФутболистите на Дортмунд първи застрашиха вратата на съперника, като това се случи след две минути игра. Роберт Левандовски бе намерен в наказателното поле на Байерн, но полякът бе навременно блокиран, преди да успее да отправи изстрел. Последваха още няколко атаки на "жълто-черните", които изглеждаха по-активни в началните минути на двубоя.

В 10' се стигна и до първи по-опасен изстрел към някоя от двете врати. Куба Блашчиковски се опита да матира Мануел Нойер от средна дистанция, но ударът на полския халф мина над гредата. Три минути по-късно Роберт Левандовски за малко не изненада Нойер с далечен изстрел, но германският национал внимаваше и отрази в корнер.

Играта на Байерн продължи да не върви, като Борусия Дортмунд се доближаваше все повече до първи гол. В 13' се стигна и до първа стопроцентова възможност за откриване на резултата. Куба Блашчиковски засече центриране на свой съотборник и стреля от няколко метра разстояние, но Мануел Нойер спаси вратата си и изби кълбото в корнер. В 19' Нойер се намеси за трети път от началото на срещата, този път отразявайки удар на Марко Ройс.

Воденият от Юрген Клоп състав продължи да бъде по-опасен в предни позиции, като Байерн не изглеждаше на себе си. В 22' последва и четвърти удар в очертанията на вратата на баварския гранд, но ударът на Свен Бендер бе уловен от Мануел Нойер.

2c6ebbac-f509-5729-c70a-71defa3d3526В средата на първата част Байерн се събуди, като баварците подсказаха, че също разполагат със сериозни оръжия в офанзивен план. В 26' Роман Вайденфелер отрази в корнер удар с глава на Марио Манджукич, а секунди след това изстрел на Хави Мартинес мина на сантиметри от напречната греда.

В 30' се стигна и до най-добрия шанс за Байерн от началото на двубоя. Ариен Робен бе изпуснат от отбраната на Дортмунд и се озова очи в очи с Роман Вайденфелер, но ударът му с левия крак намери тялото на стража.

Пет минути по-късно ситуацията се повтори, но този път пред вратата на Байерн. Левандовски се измъкна от защитата на баварците и остана сам срещу Мануел Нойер, но стражът на немския шампион отрази с крака ниския изстрел на поляка. Минута по-късно "жълто-черните" имаха късмет, след като удар с глава на Манджукич за малко не попадна в целта. Преди това Ариен Робен отново бе излязъл на добра позиция, но холандецът се засуети и не успя да отправи изстрел.

Ариен Робен отново попадна в центъра на вниманието, след като минути преди почивката холандецът пропиля лековато нов стопроцентов шанс за първи гол в срещата. Този път "лалето" можеше да стреля фронтално на пазената от Вайденфелер врата, но вместо да намери мрежата зад стража, крилото прати топката в главата му.

e4b7a576-33ac-c395-0c93-79e1a9fb9951Двамата треньори не извършиха промени на почивката, като същите двадесет и двама подновиха зрелищната битка на Острова. Втората част започна в контраст с първата - битката на терена бе повече от шансовете за гол, но двата тима продължиха да играят на изключително високи обороти.

В 59' вратата на Дортмунд бе застрашена, като това отново се случи след статично положение. Символичните гости изпълниха корнер пред Роман Вайденфелер, като в крайна сметка кълбото се озова върху главата на Марио Манджукич. Таранът обаче не успя да отправи силен удар, който да затрудни Вайденфелер.

Минута по-късно се стигна до откриване на резултата, като първи точен бе колосът от Бавария. Франк Рибери изведе Робен зад отбраната на "жълто-черните", а холандецът се реваншира за пропуските си, намирайки Марио Манджукич на кристално чиста позиция. Хърватинът нямаше как да сбърка, бележейки лесно на празна врата - 0:1 за Байерн.

В 67' страстите на "Уембли" се нагорещиха, след като отборът на Дортмунд получи правото да изпълни дузпа. Данте фаулира Марко Ройс в наказателното поле на баварците, а реферът Никола Рицоли посочи бялата точка. Зад топката застана Илкай Гюндоган, който хладнокръвно прати Нойер в другия ъгъл и възстанови равенството - 1:1.

40795c06-ce2d-a687-2b52-58d644d6e38eБайерн бе изключително близо до втори гол в 71', но сръбският бранител на Дортмунд Невен Суботич блесна с феноменална изява. Томас Мюлер преодоля Вайденфелер и пусна топката към Ариен Робен, който имаше шанс да я вкара на празна врата. Невен Суботич обаче изпревари холандеца и с невероятен шпагат изрита кълбото далеч от голлинията. В 75' Вайденфелер също трябваше да се намесва, спасявайки бомбен изстрел на Давид Алаба от дистанция.

В тези минути обаче защитата на Дортмунд започна да се пропуква, като в 77' се стигна до дискусионна ситуация пред наказателното поле на Борусия. Томас Мюлер изкочи зад отбраната на "жълто-черните", като видимо бе задържан за ръката от Невен Суботич. Никола Рицоли обаче предпочете да замълчи, а изстрелът на Марио Манджукич от малък ъгъл не намери очертанията.

Финалът на "Уембли" вървеше към две продължения от по 15 минути, но "жълто-черните" сърца на терена и трибуните бяха хладнокръвно посечени две минути преди края. Лоша игра в защита на Дортмунд позволи на Ариен Робен да изскочи за пореден път очи в очи с Роман Вайденфелер, като този път холандецът не сбърка, реванширайки се за кошмарния си мач срещу Челси преди година. Крилото технично чукна топката покрай стража на Борусия, което значеше 2:1 и европейска корона №5 за Байерн Мюнхен.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 amber sky 26.05.2013 | 00:39
Сър Алекс Фъргюсън също беше на трибуните. Не би пропуснал той такъв двубой
3 evelin mincheva 26.05.2013 | 00:38
Очаквах повече от Левандовски,но той не даде най-доброто от себе си.
2 amber sky 26.05.2013 | 00:36
Получи се велик мач. И двата отбора показаха класа, но по-добрите победиха.
1 evelin mincheva 26.05.2013 | 00:35
Байерн много настъпаха от един момент насетне. Заслужено си извоюваха победата.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.