Григор мина като тайфун през Багдатис на Уимбълдън

Димитров разби кипъреца с 3:0 сета и се класира за трети кръг

по статията работи: iNews.bg | 06.07.2017 | 15:48
Григор мина като тайфун през Багдатис на Уимбълдън
ЕПА/БГНЕС - архив

Нашият Григор Димитров разби с 3:0 сета Маркос Багдатис във втория кръг на Уимбълдън. Хасковлията спечели с 6:3, 6:2 и 6:1. Така родна ракета №1 се класира за третия кръг в Лондон и мечтата му за нов пробив на "Ол Инглънд Клъб" е жива, предаде Sporta.bg.

В следващия кръг Гришо ще играе срещу Джон Иснър или Дуди Села, които водят битка в момента.

Димитров не срещна никакви трудности срещу ветерана от Кипър, с когото го свързва приятелство и извън корта. Двамата преди време играха в тандем на двойки.

Българинът бе безпощаден и с мощни сервиси и разнообразни уинъри подчини своя опонент.

Как се разви двубоят:

1:0 - Григор проведе изключително солидно първия си сервис-гейм и спечели първите си три точки без да направи допълнително отиграване след началния си удар, а затвори частта след като Багдатис намери топката с рамката на ракетата и я прати далеч в аут.

1:1 - Димитров направи хубав минаващ удар по правата, но като цяло Багдатис спокойно спечели подаването си и съответно приключи гейма с успешно излизане на мрежата - първото за някого от двамата в мача.

2:1 - Българинът направи първите си два аса, а затвор

и гейма на свой ред с добър апроуч и безкомпромисно воле в незащитената половина на Багдатис, с което поддържаше бързото темпо на мача до момента.

2:2 - Багдатис показа колебания в сервиса си и направи двойна грешка, а пък Григор добре сменяше скоростта на разиграванията и стигна до дюс. Първото подаване на кипъреца продължаваше да е проблемно, а Димитров си заслужи първия брейк-пойнт с нов хубав апроуч и безкомпромисно воле. 32-годишният тенисист обаче спаси точката с втория си ас в мача, а впоследствие с помощта на мрежата измъкна гейма в своя полза.

3:2 - Мрежата си върна жеста на Григор в следващия гейм, а той иначе отново демонстрираше разнообразие в изпълненията си и мина експресно и през това си подаване, за да поведе пак след 15 минути игра.

3:3 - Този път обаче кипърецът бе безупречен и дори не даде точка, като записа и третия си ас.

4:3 - Българинът поведе с 30-0 чрез първия си бекхенд-уинър по правата, а Григор бе безкомпромисен дори без помощта на първия си сервис. Второто му подаване обаче бе със стопроцентова успеваемост, като и то затрудняваше неимоверно кипъреца.

5:3 - Григор бе записал "само" 9 уинъра до началото на осмия гейм, като това бе главно заради добрата защита на Багдатис, но въпреки всичко той рядко връщаше достатъчно адекватно ударите на българина. В крайна сметка хасковлията се възползва от втората си точка за пробив и направи желаната разлика в сета.

6:3 - Григор отново имаше предимство при мрежата, реализира четвъртия си успешен апроуч и завърши сета с ас (трети), десет уинъра и нито една непредизвикана грешка.

Втори сет

1:0 - Димитров отново "заключи" мрежата и повиши нивото на ретура си, за да си издейства два брейк-бола, но първият бе отразен с първата непредизвикана грешка на хасковлията. Само че след това Багдатис сбърка от основната линия и Григор взе четвърти пореден гейм.

2:0 - Димитров продължаваше да е разнообразен от начален удар и второто му подаване бе не по-малко оръжие, като Багдатис рядко успяваше да предугади действията на съперника си. Успешна къса топка от бекхенд в комбинация с ас свърши работата за затвърждаването на пробива.

2:1 - Кипърецът нямаше проблем с началния си удар до 40-15, когато направи двойна грешка и върна интригата в гейма, а вероятно и слънцето му пречеше да си подхвърля топката по най-добрия начин. Той обаче въпреки всичко спечели относително лесно подаването си с мощен заключителен първи сервис.

3:1 - С петия и шестия си ас и поредния убедителен сервис-гейм Димитров свърши наполовина работата си в сета.

3:2 - Отново намеса на мрежата наклони везните в полза на Багдатис и му помогна да се измъкне от неловко положение при 30-30, след което той с ас си взе сервис-гейма.

4:2 - Григор за първи път загуби повече от една точка на свое подаване, защото Багдатис повиши нивото и подхода към ретурите, а първият сервис на хасковлията му изневери. Само че дори при това положение без драми българинът поведе отново с два гейма разлика.

5:2 - Димитров отново свали темпото в разиграванията и принуждаваше Багдатис да бъде по-агресивният, което водеше до грешки на кипъреца и три поредни точки за пробив. Страхотен минаващ удар от бекхенд по правата затвърди брейка на нула. 

6:2 - Всъщност официалната статистика едва в този гейм отчете непредизвикана грешка на Григор (при 6:3, 5:2, 30-0), но той нямаше никакви проблеми да си вземе подаването и да затвърди сета. Той също така направи един от ударите на деня, макар и случайно, след като с изпълнение с ракета зад гърба си обърка Багдатис и го провокира да сбърка.

Трети сет

0:1 - Този път Багдатис нямаше проблем да започне успешно сета, за разлика от предишните два случая.

1:1 - За първи път също така в мача кипърецът стигна до точка за пробив, но Димитров отново вкара в употреба бекхенд-слайса си, за да се избави от в проблемите. Само че първият му сервис продължаваше да не влиза, направи две двойни грешки и с втората си непредизвикана такава предостави нов шанс за пробив на съперника. Третата двойна грешка бе равна на трети брейк-бол, а четвъртият дойде след нов (пореден) реверанс на мрежата към Багдатис. Отличната защита на Григор му позволи да спаси и него, а с вече по-мощни подавания се стигна и до изравняване на резултата.

2:1 - Григор поведе с 15-30 с 23-ия си уинър - красив бекхенд по диагонала, а в следващото разиграване хасковлията направи страхотна защита и по отличен начин си заслужи двоен шанс за пробив. Той стана факт след грешка на Багдатис и Димитров можеше да диша по-спокойно.

3:1 - Григор пак си стъжни живота с липса на работещ първи сервис и трябваше да отразява брейк-пойнт, а при втората отворила се възможност за Багдатис реално българинът сбърка форхенд по правата от основната линия. Нова грешка от форхенд доведе до трети шанс за кипъреца (общо седми в сета), но и той бяха отразени, като впоследствие първото подаване влезе в употреба и Григор все пак затвърди пробива си.

4:1 - Багдатис имаше предимство в резултата в сервис-гейма си, но направи двойна грешка и се стигна до 40-40, а след това кипърецът прати топката в мрежата от лесен форхенд и подари брейк-бол на 26-годишния си опонент. Още една двойна грешка доведе вече до крайно изразителен аванс в полза на хасковлията.

5:1 - И този сервис-гейм не мина без драматични моменти, просто защото Григор повиши нивото на грешките и свали процентите успеваемост от първи сервис. Само че все пак дори въпреки тях хасковлията успяваше да надделее в разиграванията и да си заслужи затвърждаване на пробива.

6:1 - Багдатис продължи тенденцията третият сет да се развива като женски мач с много пробиви, а Григор завърши мача от първата си възможност с изумителен плонж и форхенд-уинър.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.