Какво да очакваме от финала в Шампионската лига?

Германският сблъсък между Байерн и Борусия Дортмунд предполага единствено зрелище, голове и офанзивен футбол

по статията работи: Мариян Найденов | 25.05.2013 | 09:33

Финалът на Шампионската лига е ден, който приковава вниманието на почти всеки футболен фен по земното кълбо, независимо дали нечий любим отбор е сред щастливците, успели да достигнат до големия мач.

Тръпка, емоции, а често и удивителни драми - коронацията на следващия европейски крал предполага всички любители на красивата игра да проследят зрелището.

Само две години след финала между Барселона и Манчестър Юнайтед, голямата арена на Англия "Уембли" отново ще приеме директния сблъсък за трофея. Съперници ще бъдат два отбора от една и съща държава - Германия. Техните имена са Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд, а целта им е идентична - най-ценното отличие в европейския клубен футбол.

Логично е, че много фенове от Англия, Испания и Италия останаха разочаровани от тази финална двойка, най-вече защото сериозна част от европейските колоси паднаха в жертва на абсолютната германска доминация през сезона. Борусия Дортмунд взе скалпа на Реал Мадрид, докато Байерн се справи последователно с Арсенал, Ювентус и Барселона, а в някои от случаите - дори разгромявайки ги.

Безпристрастните фенове на футбола обаче могат да бъдат доволни. Двубой между Байерн и Дортмунд предполага единствено зрелище, голове и офанзивен футбол, имайки предвид, че и двата тима имат навика да изнасят подчертано офанзивни продукции. Изпълнителите също са налице, като големият липсващ в случая е звездата на "жълто-черните" Марио Гьотце, който по ирония на съдбата ще играе именно с екипа на Байерн през следващия сезон.

Моментът на истината за Байерн

Всички в лагера на Байерн Мюнхен осъзнават, че баварският колос няма право да загуби трети последователен финал от Шампионската лига в разстояние на само три години. Все още не е заличена болката от миналия сезон, когато баварците се провалиха срещу Челси на собствения си "Алианц Арена", като още тогава Юп Хайнкес и компания се зарекоха, че на "Уембли" трябва да бъде постигнато изкупление.

Целта е наполовина изпълнена, защото Байерн достигна финалния сблъсък, но остава едно-единствено препятствие - финалният двубой. Срещу Интер и Челси баварският колос остана със сребро, а трети неуспех ще разбие тотално сърцата на всички, свързани с този велик германски клуб - от ръководство и играчи до фенове. Този път Байерн няма право на грешка.

"Ако не успеем и този път, завинаги ще носим етикета на загубеняци", бе напълно откровен националът Томас Мюлер в дните преди финала.

За Дортмунд историята се повтаря

Борусия Дортмунд излиза в едва втория си финал от Шампионската лига до момента, като засега "жълто-черните" разполагат със стопроцентова успеваемост.

Любопитното е, че Дортмунд отново е в същата позиция, в каквато бе и преди финала с Ювентус през 1997 година. Тогава "бианконерите" бяха актуален носител на трофея и абсолютен фаворит в двубоя, преди да бъдат посечени с 1:3 от състава на Отмар Хицфелд. Дали и сега историята ще се повтори, това ще разберем след броени часове.

"Ние нямаме какво да губим", сподели наставникът на Борусия Юрген Клоп. Именно в това сякаш е и голямото предимство на Дортмунд тази вечер - всички очакват Байерн да спечели.

Няма липсващи елементи в баварската машина

За разлика от миналогодишния финал с Челси в Мюнхен, този път наставникът на Байерн Юп Хайнкес разполага с всичко най-добро за сблъсъка.

На вратата ще застане абсолютният №1 Мануел Нойер, докато капитанът Филип Лам и Давид Алаба ще действат като крайни бранители, често включващи се и в атаките на тима. Данте и Даниел ван Буйтен би трябвало да заемат места в сърцето на защитата.

Дуото Бастиян Швайнщайгер - Хави Мартинес отново ще опита да установи доминация в средната линия, както вече го прави напълно успешно в течение на сезона. Ариен Робен и Франк Рибери ще настъпват по двата фланга, а Томас Мюлер ще действа зад централния нападател Марио Манджукич, дебнейки за всяка възможност за отбелязване на попадение.

Вероятен състав на Байерн: Нойер, Алаба, Данте, Ван Буйтен, Лам, Швайнщайгер, Мартинес, Робен, Мюлер, Рибери, Манджукич.

Големият липсващ е Марио Гьотце

Една от звездите на Борусия Дортмунд Марио Гьотце ще пропусне предстоящата битка на "Уембли", не успявайки да се възстанови от измъчващата го контузия. Гьотце на практика щеше да се изправи срещу своя следващ клуб, но надали Юрген Клоп би се поколебал да го използва, ако техничарят бе здрав.

Капитанът на "жълто-черните" Роман Вайденфелер ще заеме място под рамката на вратата, докато Лукаш Пишчек и Марсел Шмелцер ще трябва да спират пробивите на Ариен Робен и Франк Рибери по двата фланга. Възстановеният от контузия Матс Хумелс и Невен Суботич трябва да оформят обичайната си двойка в отбрана.

Юрген Клоп отново ще заложи на схема 4-2-3-1, като Свен Бендер и Илкай Гюндоган ще се борят с Швайнщайгер и Мартинес за овладяване на центъра. Куба Блашчиковски и Марко Ройс отново ще заемат места сред титулярите, докато Кевин Гроскройц ще има тежката задача да замени Марио Гьотце сред стартовите единадесет.

Името на Роберт Левандовски пък едва ли се нуждае от представяне. Полският таран наниза четири гола във вратата на Реал Мадрид, като неведнъж е вкарвал и на Байерн. В отсъствието на Марио Гьотце, Левандовски ще бъде сред футболистите, които ще носят най-сериозен товар върху плещите си.

Вероятен състав на Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Шмелцер, Хумелс, Суботич, Пишчек, Бендер, Гюндоган, Блашчиковски, Гроскройц, Ройс, Левандовски.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 evelin mincheva 25.05.2013 | 18:14
Със сигурност ще бъдем свидетели на качествен мач, при такива отбори, просто няма начин. Не съм за никой отбор конкретно, искам да гледам хубав мач.
1 amber sky 25.05.2013 | 18:11
Очаквам да гледам качествен немски футбол без значение кой отбор ще спечели. Със сигурност зрелище ще има.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.