Реформи в НАТФИЗ навръх 70-ата годишнина

Академията има и нова програма, нови премиери, ще участва на фестивали у нас и в чужбина

по статията работи: iNews.bg | 29.06.2018 | 14:32
Реформи в НАТФИЗ навръх 70-ата годишнина
НАТФИЗ

70-та юбилейна година на НАТФИЗ, ще остане в историята на Академията, като година на забележителни промени. Съвършено нова методология на прием, модулна система на обучение, оценяване и реализация на студентите вече е факт и за двата факултета на НАТФИЗ. Тя значително облекчава стреса от кандидатстудентския прием, но главно спомага адекватното профилиране на студентите, като им предоставя интензивно модулно обучение и по-голяма свобода да променят специалностите си, в различни етапи на образованието. В отговор на динамичния пазар, Академията разкри нови бакалавърски специалности – "Филмово и телевизионно продуцентство", "Филмов и телевизионен звук", а от новата учебна година и "Филмов и телевизионен дизайн", "Театрална продукция", и магистърската "Екранна режисура". НАТФИЗ предяви нови очаквания и към учебните си сцени. Учебен драматичен театър и Учебен куклен театър вече ще се наричат Драматичен театър НАТФИЗ и Куклен театър НАТФИЗ, а реализираните в тях заглавия ще се съревновават наравно с останалата театрална продукция на ул. "Раковски". В ход са и дейностите по реконструкцията на сграда "Б" на ул. "Стефан Караджа" №20, по проект BG16RFOP001-3.003-0008-C01"Модернизация и обновяване на учебната среда - гарант за повишаване качеството,привлекателността и ефективността на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Очаква се проектът да приключи през 2019 г., а с него студентите на Академията да получат нова и съвременно оборудвана база за образование.

НОВАТА ПРОГРАМА "ТЕАТРАЛНА ПРОДУКЦИЯ"

Проф. Пламен Марков, доц. Веселин Ранков и ас. д-р Петър Кауков са част от преподавателите, които ще водят новата специалност в НАТФИЗ.

12-ет НОВИ ПРЕМИЕРИ В НАТФИЗ

12-ет са новите заглавия, с които студентите на НАТФИЗ, ще се съревновават за интереса на столичната публика, през новия театрален сезон. Първи, на камерната 47 сцена, се очаква да излязат третокурсниците на доц. д-р Пенко Господинов. Премиерата на "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир, в постановка на доц. д-р Пенко Господинов е планирана за октомври. Вторият проект на класа е в процес на уточнение. Веднага след тях, студентите на проф. Стефан Данаилов, ще започнат репетиции върху "Слуга на двама господари" от Карло Голдони и второ заглавие по текст на Филип Ридли. Клас "Театър на движението – Пантомима" на доц. Александра Хонг,  ще се качи последен на камерната сцена с "Хиляда и една страст или страшна нощ" от Антон П. Чехов, в постановка на Олег Лабозин.

Новия сезон, на голямата сцена, ще открият четвъртокурсниците на проф. д-р Атанас Атанасов с "Хора с куфари" от Ханок Леви и в постановка на д-р Мартин Каров. 

​До края на учебната година същият клас, ще подготви второ заглавие под режисурата на Петринел Гочев. Абсолвентите на проф. Иван Добчев, ще излязат на голяма сцена със спектаклите "Процесът" от Франц Кафка, в постановка на Димитър Сарджев и "Чайка" от Антон П. Чехов, в постановка на проф. Иван Добчев. Студентите на проф. д-р Петя Цветкова "Театър на движението – Танцов театър" ще завършат образованието си с "Луна с вкус на нар" върху поезията на Федерико Г. Лорка и в постановка на проф. д-р Петя Цветкова.

Куклен театър НАТФИЗ ще обнови афиша си с "Бяла приказка" от Валери Петров, на абсолвентите на доц. Майя Енчева и премиерата на студентите на проф. Жени Пашова, чието заглавие все още се уточнява.

12-ет нови заглавия за един сезон! Кой друг български театър може да се похвали с това?!

В репертоара на сцените, от предходния сезон остават "Таласъма Тропалан" и "Седемте козлета и вълкът" – клас доц. Майя Енчева, "Черна дупка" – клас проф. Иван Добчев, "Вечер на гласа" и "Pdpas in motion" – клас проф. д-р Атанас Атанасов, за които билетите все не достигаха.

ФЕСТИВАЛИ И ПРЕЗ ЛЯТОТО

25.06/05.07.2018, Малък сезон 2018, Театрална работилница "Сфумато".

НАТФИЗ участва с четири заглавия в Малък сезон 2018 на Театрална работилница "Сфумато". На 25 юни третокурсниците на проф. Иван Добчев представиха "Децата на Кенеди" от Робърт Патрик, координатори на проекта са д-р Сава Драгунчев и проф. Веселина Раева. На 30 юни, студенти от различни актьорски и режисьорски класове в Академията, ще покажат два спектакъла по  "Малки трагедии" на А. С. Пушкин – "Моцарт и Салиер" в постановка на Кристина Беломорска и "Каменният гост" с режисьор Каис Бармауи, а на 2 юли ще бъде изпълнен "Колекционерът" по романа на Джон Фаулз, сценична версия Анета Иванова и Румен Михайлов. 

Второкурсниците на доц. Марина Райчинова участват в Малък сезон 2018 със сценографски проекти по Йоран Радичков – "Суматоха" и "Опит за летене".

27/30.06.2018, Международния фестивал на театралните режисьори – Крайова, Румъния

Възпитаници на НАТФИЗ се отправиха за Крайова, Румъния, за да се включат в  програмата на Международния фестивал на театралните режисьори с "Котка върху горещ ламаринен покрив" по Тенеси Уилямс, наскоро дипломиралия се при проф. Маргарита Младенова режисьор Денислав Янев.

31.08/08.09.2018, Аполония – България

"Pdpas in motion" е спектакъла, с който класът на проф. д-р Атанас Атанасов завладя столичната публика и чийто успех накара авторът на пиесата – Роналд Рудол да си купи самолетен билет до България, за да го види. В началото на септември той ще бъде представен на З4-то издание Празници на изкуствата Аполония, заедно с номинираните и наградени от "Икар" и "Аскеер" спектакли на Народен театър "Иван Вазов", Младежки театър "Николай Бинев", Малък градски театър "Зад канала" и Театър 199 "Валентин Стойчев".

10.09/20.09.2018, Международен фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика”, България

"Таласъма Тропалан" и "Седемте козлета и вълкът" са двата куклени спектакъла, с които студентите на доц. Майя Енчева ще представят НАТФИЗ на 11-то издание на Международния фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика” – Балчик, в средата на септември. Взискателната подготовка на възпитаниците в специалност "Актьорство за куклен театър" превърна в успешна традиция участието на Академията във фестивала през последните няколко години.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:10 Господин Тау тв филм /28 епизод/п/
  • 03:40 Библиотеката /п/
  • 04:10 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.