Авантюристът Lodgy Stepway

Семейният ван на Dacia събира много пътници и багаж, не се плаши и от черни пътища

по статията работи: Кристиан Костурков | 09.06.2015 | 10:24

Почивките на вила, планина, море, ски, риба и т.н. винаги са били на сърце на българина. Дори и да са само за един уикенд. Извозването на цялата фамилия или всички приятели от компанията с една кола обаче често създава известни грижи, когато говорим за повече от 4 човека. Решението на проблема е автомобил с повечко места и обем за багаж. Такива обаче не се намират често, а и струват скъпо, особено в ново състояние.

Класът на семейните ванове обаче си намери майстора. И той се казва Dacia Lodgy Stepway. Изключително практичен с огромен обем вътрешно пространство, който може да се конфигурира лесно в зависимост от моментната нужда – да натоварите повече хора или пък повече багаж. Разковничето пък е в добавката "Stepway". Както и при Sandero, тази думичка подсказва, че не става дума за чисто шосеен автомобил, а за кола, която може да се справи и извън него. Например да ви превози по черния път до язовира или пък полянката в планината, на която сте планирали излет със семейството или приятелите.

1516505

Още на пръв поглед се вижда, че отвън колата се различава от стандартното Lodgy. За да привлече вниманието като автомобил, който не се плаши от черен път, версията Stepway изцяло е обградена от защитни елементи, които да не позволят колата да се надраска от хвърчащи камъчета, кал или пък от клоните на някой храст. Те започват с матово-хромираните елементи на предната броня, преливат в защитните пластмасови лайсни на предните калници, след което продължават по долната част на вратите, по задните калници и завършват в задната броня.

За да бъде допълнително подчертана индивидуалността на Lodgy Stepway, автомобилът задължително върви с 16-цолови алуминиеви джанти, странични огледала и надлъжни релси на покрива в специалния за модификацията цвят – "Dark Metal”.

1516507

Индивидуалността е застъпена и вътре в салона на Dacia Lodgy Stepway. Тази версия на автомобила е оборудвана със седалки със специална тапицерия, а на всяка една от тях е избродирано логото "Stepway”. Интериорът пък е решен в тъмно сиво. За по-голям комфорт при дълго пътуване купето изобилства от джобове, жабки и ниши за дребни и едри предмети. Не са забравени и 6-ият и 7-мият пътник на третия ред седалки. Преимуществото на Lodgy Stepway обаче е, че местата и от третия ред са абсолютно пълноразмерни и на тях комфортно може да се возят възрастни. Докато при много конкуренти там в повечето случаи пътуват добре само деца, заради което тази част от купето оправдано си спечели и прозвището "ДДС-седалки”. Освен че предлагат завидно място за краката и комфорт, което не е присъщо за всеки 7-местен автомобил, пътниците на третия ред седалки в Dacia Lodgy Stepway разполагат и с поставки за чаши. Дори и при запълване на максималния капацитет пътници в колата, тя ще събере багажът им за един уикенд. Ако всеки е взел по едно сакче. Евентуален проблем може да има само, ако нежната част от пътничките е помъкнала половината си гардероб.

1516506

Освен достатъчно място за многото си потенциални пътници, колата предлага и огромни пространства за багаж. Както при всеки 7-местен автомобил, вторият и третият ред седалки се сгъват и отварят сериозен обем за товарене. Ако седалките от третия ред са сгънати, багажникът на Dacia Lodgy Stepway нараства до 827 литра. За случаите, когато е необходимо огромно багажно пространство, инженерите са предвидили едновременно сгъване и на двата задни реда седалки. При нужда пък последният може да бъде напълно демонтиран и изкаран извън автомобила. Тогава "багажникът” вече побира 2617 литра.

Въпреки огромната си товароносимост обаче Lodgy няма да ви вкара в сериозни разходи. Причината се крие под предния капак. Там се е настанил дизеловият 1.5 dCI двигател с мощност от 110 к.с., който за пореден път ме очарова. Колкото пъти и при каквито и автомобили да съм изпробвал качествата му, той твърдо се е закотвил като магаре на мост и не иска да харчи кой знае колко. В същото време обаче моторът е достатъчно еластичен, че да се чувства Lodgy Stepway добре по пътищата. Според данните на производителя средният разход на колата с този двигател е 4.4 литра на 100 км. При мен даде повече, но трябва да отбележа, че по-голямата част от пътуването ми беше по магистрала и то не в участъците в ремонт, където ограничението е 90 км/ч. Имах и доста градско каране. Така в крайна сметка колата отчете консумация на дизел от 6 на 100, което смятам за изключително добър резултат. Също така трябва да спомена, че почти не съм използвал функцията Stop&Start, която гаси двигателя, когато колата е в покой и го пали при натискане на съединителя. По преценка на водача тя може да се изключи и моторът да си работи постоянно.

1516508

Dacia Lodgy Stepway притежава и доста екстри. Автомобилът е оборудван с климатик, има и круиз-контрол (темпомат), който е съчетан и с ограничител на скоростта. Като допълнителното оборудване се предлагат аудио-навигационна система MEDIA NAV със 7-инчов сензорен екран, Bluetooth, USB и AUX входове, карти на България и др. Изпробваният от мен автомобил разполагаше с такава, както и с управление на радиото от волана, което си е доста удобно нещо. Колата имаше и заден парктроник, който е полезен при толкова дълъг автомобил, особено при паркиране в тесните градски улички. Като опционално оборудване се предлагат още екстри като кожен волан, отопляеми предни седалки, тракшън контрол с опция за изключване и др.

1516509

Освен икономичен откъм разход на гориво, Dacia Lodgy Stepway пести и от цена. Като всеки 7-местен автомобил, той се предлага с ДДС кредит. В такъв случай цената без налога е 25 242 лв. За клиенти, които нямат възможност да си спестят ДДС-то, тя ще бъде 30 290 лв. Което си е страхотна цена за чисто нов 7-местен автомобил с толкова оборудване.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.