Първият в света енергоблок „3 плюс“ в Нововоронежката АЕЦ подаде електричество към руската мрежа

След успешното тестване ще бъде въведен в промишлена експлоатация в края на 2016 г.

по статията работи: iNews.bg | 05.08.2016 | 17:43
Първият в света енергоблок „3 плюс“ в Нововоронежката АЕЦ подаде електричество към руската мрежа

Иновационният енергоблок от поколение "3 плюс" – Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, бе включен днес - 5 август 2016 г., в мрежата и подаде първите 240 мегавата в енергийната система на Русия. В 03.35 часа московско време в Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, който е с реактор ВВЕР-1200, бе извършена една от най-важните и отговорни операции от етапа на енергийното стартиране – успешно бе осъществено първото пробно включване на генератора към националната мрежата.

Това бе предшествано от старт на турбината (излизане в планово набиране на обороти на празен ход на роторите на турбогенератора), тестване на работата й на празен ход. От специалистите бе извършен голям брой проверки и тестове на различните етапи на усвояване на мощността, както и тестване и ревизия на различните видове оборудване – всички мероприятия, необходими за потвърждаване на надеждността и безопасността на енергоблока при по-нататъшната му експлоатация.

"Това събитие е наша голяма победа, която увенчава огромен обем работа, свързана с монтажа, инсталиране на оборудването, сложни подготвителни операции. Може да се констатира, че всички дейности бяха изпълнени надеждно и безопасно. Персоналът, който управлява блока, ясно разбира процеса, оборудването работи надеждно и безопасно". Това заяви по време на събитието генералният директор на "Концерн Росенергоатом", част от "Росатом", Андрей Петров.  

Президентът на НИАЕП Валерий Лимаренко от своя страна отбеляза: "Държавната корпорация "Росатом" е най-големият в света доставчик на ядрени централи на световния пазар. И днес ние укрепихме своите позиции. Това открива нови възможности за увеличаване на нашето присъствие на световния пазар".

Иновационните енергоблокове от поколение "3 плюс" имат подобрени технико-икономически показатели, осигуряват абсолютна безопасност при експлоатация и напълно съответстват на постфукушимските изисквания за безопасност на МААЕ. Особеност на тези енергоблокове е голямата им наситеност – т.нар "пасивни системи за безопасност". Пасивните системи за безопасност могат да функционират дори в случай на пълна загуба на електроснабдяване и без намесата на оператор. По този начин в Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ са приложени такива уникални, нямащи аналози в света, системи като системата за пасивно отвеждане на топлината от реактора, рекомбинатори на водорода и уловител на стопилка на активната зона.

Енергоблокове от поколение , в момента се изграждат в САЩ и Франция. Но именно руският Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е първият в света ядрен енергоблок от ново поколение, който излиза на етап енергийно стартиране.

Въвеждането в строй на Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ ще повиши сумарната мощност на централата един път и половина и ще даде мощен тласък на развитието на икономиката на Воронежка област. Очаква се след въвеждането на енергоблока в промишлена експлоатация още през първата му година допълнителните данъчни постъпления да бъдат около 2 милиарда рубли.

Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ ориентировъчно ще бъде приет в промишлена експлоатация в края на 2016 г. след усвояване на 100% мощност и провеждане на последните тестове.

Проектът за Нововоронежката АЕЦ-2 (генерален проектант "Атоменергопроект", генерален изпълнител Групата компании ASE) е най-мащабният инвестиционен проект на територията на Централно-Черноземния регион. Той предполага изграждане на два енергоблока – Шести и Седми на Нововоронежката АЕЦ с реактори ВВЕР-1200 по проект АЭС-2006. Срокът на работа на такъв вид оборудване е 60 години.

В Седми енергоблок сега се провеждат строително-монтажните дейности. През юни 2016 г. бе поставен горният слой на купола на сградата на реактора. Съгласно проекта, изграждането на Седми енергоблок предполага двойна (вътрешна и външна) защитна обвивка на сградата на реактора. Приключването на изграждането на енергоблока е планирано за 2018 г.

Строителството на Шести и Седми енергоблок се извършва в съответствие с програмната дейност на руската държавна корпорация "Росатом", утвърдена от правителството на Русия с Постановление №705 от 20.09.2008 г. и се финансира от Концерн "Росенергоатом", който се явява възложител-строител.

Нововоронежката АЕЦ е филиал на "Концерн Росенергоатом". Централата е разположена на брега на река Дон на 42 км южно от Воронеж. Това е първата в Русия АЕЦ с реактори от типа ВВЕР. Всеки от петте реактора на централата е главен – прототип е на серийни енергийни реактори: Първи енергоблок е с реактор ВВЕР-210, Втори енергоблок - с реактор ВВЕР-365, Трети и Четвърти енергоблок – с реактори ВВЕР-440, Пети енергоблок – с реактор ВВЕР-1000. Първи енергоблок бе пуснат през1964 г., Втори – през 1969 г., Трети – в 1971 г., Четвърти – 1972 г., Пети – 1980 г. Днес в експлоатация се намират три енергоблока (Първи и Втори бяха спрени съответно през 1984 г. и 1990 г.).

*Обединената компания АО "НИАЭП" - АО "Атомстройекспорт" (АО АСЕ) е един от лидерите на световния ядрен инженерингов бизнес и заема повече от 30% от глобалния пазар за изграждане на АЕЦ. Компанията провежда дейността си в 20 държави, почти 80% от поръчковия портфейл на компанията се пада на проекти в чужбина. Освен това обединената компания АО "НИАЭП" - АО АСЕ реализира проекти по строителство на обекти за третиране на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти на топлоенергетиката и оказва пълния спектър услуги за договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 3 тв филм /22 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /45...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.