Екскурзоводи доброволци изкарват по 120 евро дневно

Те са от бакшиши, сочи проверка

по статията работи: Ани Романова | 13.10.2018 | 10:47
Екскурзоводи доброволци изкарват по 120 евро дневно
inews.bg/Марио Евстатиев

До 120 евро на ден от бакшиши може да изкарат екскурзоводите, които правят доброволни разходки на чужденци из София, сочи проверка на "Монитор". В Бургас също броят бакшиши, след като разгледат забележителностите на морския град. Така ако на една разходка се съберат повече от 20 чужденци, екскурзоводът може да приключи тура с над 100 евро в джоба.

Безплатните обиколки в столицата се организират от неправителствената организация Free Sofia tour, както и от общинското предприятие "Туризъм". Екипът на сдружението разполага с 20 души. Те провеждат разходки всеки ден по три пъти на английски, включително и на националните празници. Сборният пункт е пред Съдебната палата. Отскоро Free Sofia Tour провежда три пъти в седмицата и турове на испански. Организацията предлага и тематични турове – комунистически, културен и алтернативен. В рамките на три часа чужденците научават историята на 45-годишния комунистически период у нас. Турнето включва бившите щабове на Българската комунистическа партия, разузнавателната служба на тайната полиция, унищожения мавзолей, Паметника на Съветската армия, Националния дворец на културата и др. По време на пътешествието се разисква и теорията на комунизма, в която е включено какво е марксизъм-ленинизъм, както и плюсовете и минусите на периода и връзката между комунистическото управление и религията, индустрията, икономиката, културата и ежедневието на хората. Културният тур представлява опознаване на българските традиционни дрехи, танци, музика, храна, известни хора, празници, религия, език и историята на нашата гордост - розата. Ако екскурзиите на Free Sofia tour се организират всеки ден, то тези от общинското предприятие стават с предварително записване.

Пешеходната обиколка "Опознай София – централна градска част" включва 36 обекта и е като комплимент от общинските власти към жителите и гостите на града. От 2016 до края септември 2018 г. 5800 души са проявили интерес да опознаят столицата. Голям интерес към туровете тази година е имало от страна на еврочиновниците, посетили София заради българското председателство. Над 1000 делегати и придружаващи ги лица с интерес са се запознали с историята и културата на града. От Центъра за градска мобилност също се включват в лов на туристи, като пуснаха миналата година тридневна карта за градския транспорт на стойност 20 лв., с която може да се ползва намаление в кръчми, музеи и книжарници. От април в десет пункта за продажба на превозни средства са купени 150 такива карти. Докато в София безплатните туристически турове са ежедневие, за бургазлии те са новост. Този вид услуга тръгва в Бургас за първи път през лятото на 2018 година. Зад инициативата стои неправителствената организация Burgas Free Tours и ентусиазмът на трима младежи. Две момчета, току-що завършили гимназия, и девойка, която все още е ученичка, са се заели в началото на сезона да организират безплатни разходки. Партнират си с общинския туристически център, който рекламира туровете пред туристите. "Принципът е, че туристите не заплащат пари, ние ги развеждаме из града и изнасяме лекция на английски език. В края на разходката тези, които са останали доволни, оставят бакшиш. Но това е доброволно", казаха младите екскурзоводи. Безплатните турове се провеждат всеки ден само в рамките на града и основно в централната част на Бургас, а сборният пункт е пред Часовника, до общината.

Безплатните туристически обиколки на Варна се провеждат в партньорство със Съюза на екскурзоводите в България, като за целта в началото на сезона се изготвя график за провеждането им. Това разказа Тихомир Патарински, ръководител "Туристически информационен център" при община Варна. Обиколките и беседите се водят от 10 лицензирани екскурзоводи. Седмично се организират по 4 обиколки. Графикът е вторник, сряда, петък и събота, като периодът на провеждане е от началото на май до края на септември.

Маршрутът съчетава емблематични забележителности и места в централната градска част на пешеходно разстояние от 2 до 3 часа. Място за събиране е Туристическият информационен център, който се намира срещу катедралата, в началото на пешеходната зона.

Тази година безплатните пешеходни обиколки се организират за 5-о поредно лято. С всеки изминал сезон интересът към тях нараства. Типично за този тип туристи е, че са доста любознателни и за кратко време желаят да се възползват от повече услуги и да видят колкото се може повече забележителности. Именно затова и този пешеходен тур е насочен точно към този сегмент. През 2016 г. в обиколките се включиха общо 724-ма души. През 2017 – 760 туристи, а през настоящата 2018-а те бяха 1434-ма. Най-много туристи са участвали от Великобритания - 11%, Русия - 10%, Германия - 9,8%, България - 9,6%, Полша, Финландия и др. Една от причините за големия ръст е, че тази година броят на обиколките беше увеличен с близо 30%.

В Туристическия информационен център се предоставят безплатни карти, пътеводители, брошури, диплянки и др. Общо за една година центърът раздава около 30 хил. карти. По хотелите също дирекция "Туризъм" за втора поредна година организира зареждане на общо 350 хил. безплатни туристически карти с указания за забележителности, транспорт и работно време на основните обекти в града.

Частни туристически гидове подбиват цената и изяждат хляба на великотърновските екскурзоводи. За своите музейни обекти Регионалният исторически музей разполага със свои екскурзоводи, като цената за ползване на услугите им е 10 лв. за беседа на български език, 20 лв. с превод и 30 лв. на чужд език. Цените са на започнат час. Голяма част от чуждите организирани туристически групи обаче идват в старата столица със самостоятелен екскурзовод, нает от туроператорската фирма. В някои случаи, за да предизвикат интерес, тези частни гидове говорят, меко казано, небивалици и глупости. Така в един от случаите Царевец бил представен като българския "замък на вампирите”, а в средновековната църква "Св. 40 мъченици” в подножието на крепостта според частния пишман гид нощем излизали духовете на българските царе. Друг учил-недоучил история, нает от туроператорска фирма, частен гид пък разказвал на поверената му група, че цар Калоян убил не само латинския император Балдуин Фландърски, защото кръшкал с жена му, а и самата неверница. А трети техен колега обединил двата рода – на Асеневци и на Шишмановци, като представил последния български цар Иван Шишман за потомък на царете Асен и Петър. Вероятно за да не изпаднат в комични ситуации, някои от частните пишман гидове изобщо не си правят труда да качват групите си на Царевец и да им изнасят беседи, а им показват крепостта от първата порта, а след дежурните минута-две за снимки ги събират и ги ориентират към сергиите със сувенири. Това, разбира се, далеч не е безплатно. За ориентирането на чужденците към "правилните” магазини гидовете получават "дребни суми” от техните собственици.

Община Добрич не работи с екскурзоводи доброволци. Образователните маршрути на Рeгионалния исторически музей тръгват от различни музейни обекти. Туристическите маршрути за чужденци обикновено тръгват от АЕМО "Стария Добрич" с разглеждане на етнографския комплекс, на експозиция "Археология на Добруджа" и с посещение на "Етнографска къща", по желание се включват и други музейни обекти според времето, с което разполагат, и темата на посещението. Музеят има разработени еднодневни туристически маршрути във и извън Добрич. Например някои от маршрутите извън Добрич с образователна цел са "По Йовковите места", "Чешмите в Добрич и Добруджа", "Архитектурата в Добрич и Добруджа през Възраждането" и др.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.