Блокчейн преструктурира банковия сектор

по статията работи: iNews.bg | 04.10.2018 | 10:23
Блокчейн преструктурира банковия сектор
pixels.com
Повече за:

Банковата индустрия е строго регламентирана във всички юрисдикции, а представителите на банковия сектор се отличават с консервативните си нагласи. Но широкото разпространение на блокчейна през последните години, огромната популярност на криптовалутите и бумът на ICO допринесоха за това ръководството на много банки и финансови организации вече да не отрича потенциала на блокчейн технологиите.

Големите банки провеждат все повече тестове за децентрализирана технология на активите и внедряват блокчейн в бизнес процесите, междувременно провеждайки финансови уебинари. Банките продължават да инвестират в редица проекти и стартъп компании, които разработват базирани на блокчейн решения.

Според проучване, проведено от консултантската компания Accenture, специализирана в стратегическото планиране, повече от половината от топ мениджърите признават, че блокчейнът ще играе ключова роля в успеха на финансовите компании в близко бъдеще. Анализатори от Accenture установиха, че световният банков сектор ще спести до 20 милиарда долара до 2022 г. чрез въвеждането на блокчейн.

Блокчейнът е панацея за FinTech компаниите

Блокчейн може да разреши много проблеми, с които се сблъскват банките и финансовите организации в днешно време. Блокчейн технологията има много интересни характеристики, които я правят толкова привлекателна, колкото и Linux (благодарение на прозрачността) и Skype (поради протокола Voice over IP), когато бяха представени за първи път.

Блокчейн технологията осигурява високо ниво на безопасност при съхранението и предаването на данни, откритата и прозрачна мрежова инфраструктура, децентрализацията и ниските разходи за операции. Тези впечатляващи характеристики правят блокчейн наистина обещаваща и намираща решения дори в изключително консервативната и ограничена банкова индустрия.

Повечето кредитни и финансови институции не могат да изпълняват своята работа без редица медиатори, а тяхното участие прави услугите на тези институции много по-скъпи. Внедряването на блокчейн ще позволи да бъдат изоставени ненужни посредници и да се предоставят по-евтини услуги на клиентите и банките.

Кои решения са популярни?

Основните области, в които банките и другите финансови институции ще могат да реализират блокчейн технология, са намаляването на разходите и ускоряването на банковите и международните трансфери. Големите финансови компании и независимите финансови анализатори разглеждат в близко бъдеще основната технология на блокчейна като възможна алтернатива на системата за банков превод SWIFT.

Друго поле на приложение на блокчейн в банковата индустрия е създаването на система за идентификация на клиентите, базирана на разпределената счетоводна технология. Това е особено важно, тъй като всички кредитни организации трябва да изпълняват KYC при обработката на заявленията. Блокчейн позволява на потребителите да бъдат идентифицирани веднъж и тази информация да се съхранява, като достъп може да бъде предоставен на други банки в системата.

Банковите и финансовите дейности са пряко свързани с гарантирането на депозити и заеми. Дори в развитите страни повечето от тези банкови функции често се критикуват, че са ненадеждни и уязвими. Държавните регулатори осигуряват частните банкови депозити в традиционни валути. Разпределената система, базирана на счетоводна технология за кредити и депозити, е децентрализирана, а тъй като депозитите не се контролират от една организация, системата не може да фалира.

Друг съществен начин, по който традиционната застраховка може да бъде подобрена, е автоматизирането на плащанията по застрахователни случаи. Ако системата работи с интелигентни договори, които се изпълняват автоматично и не изискват дълги бюрократични закъснения, включващи много мениджъри, хората ще могат незабавно да получават плащания.

Банките тестват активно и внедряват технологията

Бюрото за обработка на кредитни данни, което е подчинено на Полската банкова асоциация, записва кредитната история на около 150 милиона европейски граждани. Британската компания Billon Group, която миналата година получи 1 млн. евро инвестиции от Европейския съюз, създаде уникално решение, базирано на блокчейн, за бюрото за обработка на данните за клиентите.

Ръководството на Бюрото вярва, че решението с блокчейн отговаря на законовите изисквания и регламентирането на защитата на данните, като в същото време отговаря на нуждите на индустрията и повишава нейната ефективност. Продуктът, който предлага Billon Group, понастоящем се тества и изпълнява от осемте големи полски банки, чието управление е убедено, че блокчейнът ще преобразува радикално начина, по който се съхранява и прехвърля личната информация между банки и клиенти.

Представител на Billon Group заяви, че компанията продължава да разработва и въвежда решения, базирани на блокчейн, не само за обработка на данни и за съхранение, но и за операции, включващи одобрени средства. Целта на проекта е да започне революция в управлението на данните, която ще позволи на потребителите да контролират личните си данни по конфиденциален и сигурен начин.

Най-голямата испанска банкова група, също един от лидерите във Великобритания, Grupo Santander е пионер в прилагането на блокчейн технологията в банковата индустрия. Santander, контролирана от Banco Group, е въвела напълно функционираща платежна система One Pay FX, която работи с блокчейн. Основната цел на системата е да се оптимизират плащанията между Европа и Южна Америка с помощта на разпределени счетоводни книги.

Испанската банка стартира услуга, насочена към ускоряване на международните банкови сделки и намаляване на разходите, свързани с обработката им. Услугата се изпълнява с блокчейн Ripple, добре познат благодарение на сътрудничеството с American Express и Western Union, както и с други партньори от банковия сектор.

Banco Santander разработва и тества блокчейн решение за гласуване на акционери, свързано с нуждите на големи партньори, включително Northern Trust, Broadbridge и JPMorgan Chase. JPMorgan Chase вярват в бъдещето на блокчейн толкова много, че са оформили отделно предприятие, наречено Кворум, за да проучва и прилага тази технология. Банката тества заявления за финансови операции и вече е издала годишен депозитен сертификат с плаващ лихвен процент, базиран на разпределен регистър.

Банката Goldman Sachs активно поддържа и изследва технологията за разпределени регистри и вече е инвестирала в проекта за криптовалути Circle. Bloomberg съобщи, че банката възнамерява да се превърне в лидер в използването на криптовалути сред своите конкуренти на Уолстрийт, чрез създаването на своя собствена единица за криптовалута, която ще обхваща изцяло операции за дигитална валутна търговия

Не само големите банки проучват и внедряват блокчейн; има и групи дружества и банкови асоциации, създадени специално за това. Канадската банка в Монреал, голямо предприятие, се превърна в друг член на Асоциацията заедно с редица европейски банки. Целта на Асоциацията е да разработи платформа, наречена Batavia, която да финансира търговията с автомобили и текстилни влакна. Други членове на Асоциацията са: испанската CaixaBank, швейцарската UBS, немската Commerzbank, източноевропейската Erste Group.

Какво ни очаква в близкото бъдеще?

Тази технология може да има огромно влияние върху процедурите за сключване и потвърждаване на сделки, управление на пари в брой и оптимизиране на активите, както и много други бизнес процеси, които представляват милиарди долари годишни разходи за банките.

Разработените от Universa решения са много по-бързи и по-надеждни от повечето базирани на блокчейн решения на пазара. Ние в Universa правим всичко възможно, за да гарантираме, че нашата технология е разработена и изпълнявана не само от компании в ИТ сферата, но и в реални сектори на икономиката.

Банковото дело е една от най-обещаващите сфери, която да се възползва от предимствата на блокчейна. Блокчейн позволява да се намалят сроковете, които са приети и установени, като например времето от одобряване на заявлението за кредит до действително получените средства, времето, необходимо за извършване на междубанкови или международни трансфери, времето, необходимо за обработка и потвърждаване на лична информация, и т.н.

Блокчейн е преминал момента на мечтаната идея за банковия сектор – вече се изпълнява успешно, както подробно е описано в примерите по-горе. В бъдеще внедряването на блокчейн във финансовите институции ще се ускори.

В най-близко бъдеще, бизнесът определено ще има полза от един убеден, методичен и устойчив подход към внедряването на блокчейна в своите процеси. Технологията ще осигури на банките ефективност, бързина, сигурност и намалени разходи в много от процесите им. Това пряко ще доведе както до намаляване на цените, така и до подобряване на качеството на услугите за крайните потребители.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.