По препоръка на МВФ: БНБ взема мерки срещу лошите кредити

Международната институция отчита финансова стабилност, но иска още от банковия ни надзор

по статията работи: iNews.bg | 24.05.2017 | 17:25
По препоръка на МВФ: БНБ взема мерки срещу лошите кредити

БНБ разработва комплексни мерки, които ще създадат условия да спадне делът на необслужваните кредити в банковата система. Те включват увеличение на провизиите, повишено отписване на несъбираеми кредити, усъвършенстване на оценяването на обезпеченията и по-добри практики на оповестяване и събиране на данни.

Това стана ясно от изказването на шефа на БНБ Димитър Радев пред Асоциацията на банките в България по случай 25 години от създаването й, предаде пресцентърът на Централната банка.

По-рано днес БНБ разпространи доклада на Международния валутен фонд след извършения преглед на финансовата стабилност в България. Една от препоръките в него е тъкмо да се работи за свиване дела на необслужваните кредити, който в момента е около 17%.

"Имаме определен напредък, но много повече предстои да бъде направено. И това е, върху което се концентрираме в момента", обобщи резултатите от проверката Радев.

Той допълни, че другите непосредствени акценти в работата на БНБ в момента включват това да следи стриктното изпълнение на мерките, които бяха набелязани за няколко банки, след като миналото лято приключи проверката на активите и стрес тестовете им, пише Дневник. Основно препоръките бяха към ПИБ и Инвестбанк.

Радев посочва още и че се довършва планът за по-нататъшно подобряване на работата на банковия надзор. Този въпрос също е сред препоръките на МВФ.

"Това е продължение на плана, който изпълнявахме през последните близо две години, и чието изпълнение даде добри резултати. Новите акценти са: вътрешните регулации, информационните системи и увеличение на ресурсите, включително назначаване на предвидените в оригиналния план допълнително хора, което за съжаление става по-бавно, отколкото очаквахме", обяснява управителят.

Той посочва и че продължава привеждането на регулаторната рамка в пълно съответствие с европейското законодателство. Това включва изцяло нов закон за платежните услуги и платежните системи, с който наред с другото се повишават изискванията по отношение на сигурността на плащанията по електронен път и в интернет.

Радев допълва, че разбира колко усилия са нужни на банките в момента да работят ефективно при намаленото търсене на кредити на фона на ниските лихви. И подчертава, че управлението на кредитния риск и разходните политики ще бъде все по-актуална тема и поради перспективата да станем свидетели на нов възходящ лихвен цикъл, следвайки глобалните тенденции и очаквайки рано или късно такъв процес в еврозоната.

В коментар след изводите на МВФ финансовият министър Владислав Горанов каза пред Асоциацията на банките, че споделя мнението на фонда, че има още какво да се направи по отношение на подобряването на доверието към финансовата система.

"Но сме удовлетворени от извода, че имаме стабилна и добре капитализирана банкова система", допълни той. 

Препоръките на МВФ

Банковата система на България се стабилизира след затварянето на КТБ през 2014 г., благодарение на започнатите реформи и наличието на значителни капиталови и ликвидни буфери. Това се казва в съобщение на МВФ след приключилата оценка на стабилността на финансовата система в България.

Институцията все пак препоръчва допълнително укрепване на банковия надзор и мерки за намаление на необслужваните заеми на банките.

Според международната институция прегледът на качеството на активите на банките през 2016 г. осигури задълбочена оценка на практиките на банките за определяне на обезценките, качеството на кредитните данни и процесите за оценка на обезпеченията, се посочва в оценката.

В нея се препоръчва и да бъдат намалени необслужваните кредити, а някои банки, за които прегледът установи необходимост, следва да изпълнят съответните капиталови планове. След приключването на стрес тестовете и прегледа на активите на банките през миналото лято БНБ откри най-много проблеми в Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, на които и отправи препоръки.

Наскоро и Брюксел в традиционния си преглед на икономиките на страните членки препоръча да се работи за намаляване обема на необслужваните кредити на банките. Към края на февруари по данни на БНБ необслужваните и реструктурирани бизнес кредити представляват по-малко от 17% от общия обем на одобрените. Преди 1 година делът им бе 19%.

Общият обем на "лошите" заеми в бизнес кредитирането намалява с около 10% през последната година, но продължава да представлява крупна сума и възлиза на близо 5,3 млрд. лв. на кредитни институции.

Според МВФ е постигнат напредък в укрепването на банковия надзор след оценката през 2015 г. на съответствието на надзорните практики на БНБ с Базелските основни принципи, но са необходими още действия и ресурси.

Рамката за управление на кризи в банковия сектор е изградена на здрава основа, но предстоят още важни стъпки, включително одобряването на плановете за преструктуриране на системно важни местни банки и разработването на инструменти за осигуряване на възможност за ликвидна подкрепа от страна на централната банка, се казва още в прессъобщението на МВФ.

От институцията припомнят, че казусът с фалита на КТБ е повдигнал въпроса за жизнеспособността и на други банки, "някои от които претърпяха отлив на депозити и порoди опасения във връзка с упражнявания от БНБ надзор".

В началото на кризата с КТБ Първа инвестиционна банка бе подложена на натиск за изтегляне на депозити. Тогава държавата помогна на институцията, като й предостави финансова помощ срещу план за преструктуриране. Впоследствие институцията възстанови парите от подкрепата. Освен това през лятото на 2014 г. след затварянето на КТБ само за месец от банковата система бяха изтеглени депозити на обща стойност 1 млрд. лв.

Направеният преглед сега отчита направеното след фалита на КТБ и по-конкретно след смяната на управителя на централната банка - направените реформи в банковия надзор и въведената функция функция по преструктуриране на кредитни институции.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.