Българите взимат все по-големи потребителски кредити

80% от заявленията са за ремонт на дома, обединяване на задължения или покупка на кола втора ръка

по статията работи: iNews.bg | 11.12.2019 | 18:00
Българите взимат все по-големи потребителски кредити
МВР

В периода юни-ноември 2019 г. средният размер на заявленията за потребителски кредити за първи път надвиши 7 000 лева. Сумата е 7 160 лева, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г.-май 2019 г. Това показва, че българите продължават да са уверени по отношение на личните си финанси и желаят да повишат стандарта си на живот с помощта на потребителски кредити.

Кредитите с най-висока средна сума са за обединяване на задължения – 9 524 лева, което е ръст от 9,8% в сравнение с предходното полугодие. Това е ясен знак, че финансовата култура на българите се повишава и те управляват разумно семейния си бюджет.

Нова тенденция е, че подобно на много европейци в по-богатите държави, българите на възраст над 50 години кандидатстват за кредити за ремонт на дома, покупка на нов автомобил или ваканции. Обяснението за тази тенденция е, че стандартът на живот на все повече българи се повишава и се доближава до европейското разбиране за средна класа. Тези три тенденции показват, че българите имат положителна нагласа за бъдещето си.

Повишеният апетит за по-големи потребителски кредити също така е знак, че хората не очакват сериозна икономическа криза и затова са готови да харчат повече.

Това са някои от основните новини от новото издание на обзора "Потребителският кредит на българина". Той се издава два пъти годишно – през пролетта и есента. Неговата цел е да представи информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от заявленията за кредит, получени от БНП Париба Лични Финанси. Обзорът може да се счита за показателен за развитието на пазара в България, тъй като през последните 18 години БНП Париба Лични Финанси е един от лидерите в българския финансов сектор с повече от 1,5 милиона клиенти, използвали потребителски кредити за финансиране на различни проекти от цялостен ремонт на дома до покупка на стоки на изплащане.

Почти 80% от заявленията са за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребявана кола

Най-често българите кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома. Делът на тези заеми е 35,6%, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г.-май 2019 г. Търсенето на този финансов продукт беше повлияно и от летния сезон, когато хората традиционно правят ремонти.

На втора позиция са кредитите за обединяване на задължения с 28,8% от заявленията. След тях се нареждат заемите за покупка на употребяван автомобил с 13,6% от молбите. Делът на тези заеми също отчете лек ръст през лятото.

Делът на топ 3 проектите е 79% от всички заявления, подадени към БНП Париба Лични Финанси. Това е ясен знак, че за българите най-важно е да имат уютен дом, да управляват разумно бюджета си и да карат по-хубава кола. Сред топ 10 на целите за теглене на кредит са и пари в брой, покупка на мебели, лечение, автомобилни ремонти, семейни тържества и образование. БНП Париба Лични Финанси отпуска до 80 000 лева за такива проекти, а срокът на изплащане е до 96 месеца. Освен това кредитите са съобразени с нуждите на клиента, което ги прави много лесни за управление. Затова и компанията е един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране у нас.

Кандидатстваме за 9 524 лева за обединяване на задължения

В периода май-ноември 2019 г. най-високата средна сума на заявленията за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси беше за обединяване на задължения – 9 524 лева. Това е ръст от 9,8% в сравнение с предходното полугодие. Ръстът на средната сума на тези кредити доказва, че финансовата култура на хората се повишава и те познават и са готови да ползват финансови решения, които им пестят време и пари.

Данните на БНП Париба Лични Финанси показват, че има промяна в ползването на кредити за обединяване на задължения. Днес хората не само консолидират плащанията си към различни финансови институции, но също така финансират и по-големи допълнителни проекти. Според експертите на компанията за кредити за обединяване на задължения кандидатстват не толкова хора с финансови затруднения, колкото клиенти с високи доходи, които безпроблемно обслужват кредитите си. Те се възползват от фиксираните и прозрачни условия, максималният размер от 80 000 лева и периодът на изплащане от 96 месеца.

Размерът на заявленията за топ 5 на потребителските кредити нарасна със 7,9%

Новото издание на обзора "Потребителският кредит на българина" показа, че средният размер на заявленията за потребителски кредити нарасна с 8% и достигна 7 160 лева. Това е най-високата средна сума от старта на специализираните кредити за финансиране на големи проекти като ремонт на дома и покупка на кола. В периода ноември 2018 г.-май 2019 г. средната сума на заявленията беше 6 633 лева.

Средната сума на молбите за топ 5 проектите нарасна със 7,9%. Това са ремонт на дома, обединяване на задължения, покупка на употребяван автомобил, пари в брой и лечение.

Според експертите на компанията, ръстът на средния размер на заявленията е знак, че потреблението расте. Това е важно за икономиката, тъй като вътрешното търсене и експортът се очаква да бъдат основни двигатели на ръста на БВП. По-големите кредити показват и, че хората са оптимисти за своето бъдеще и желаят да повишат стандарта си на живот като кандидатстват за потребителски кредити.

Хората на възраст 50-59 годни кандидатстват за по-големи потребителски кредити

Интересна новина е, че заявленията за кредит с най-голяма средна сума, 8 417 лева, бяха подадени от хора на възраст50-59 години. Например, те кандидатстваха за най-големи кредити за покупка на употребяван автомобил – 8 262 лева и ваканции – 3 442 лева. Също така тези клиенти заявяваха и кредити за ремонт със средна сума 8 262 лева и за покупка на нова кола за средно 16 279 лева. Двете цифри са над средните за категориите от съответно 7 075 лева и 15 561 лева.

Експертите на БНП Париба Лични Финанси обясняват тази тенденция с ръста на заетостта и по-големите възможности за професионално развитие, при които много хора се доближават до нивото на средната европейска класа. Те желаят, а и могат да си позволят по-висок клас автомобил или да пътуват повече. В същото време тези хора все още са в активна възраст и могат да реализират важните планове в живота си с потребителски кредити, които могат да обслужват коректно.

Кандидатстваме за кредити за образование на 20 и след 40 години

Новото издание на обзора "Потребителският кредит на българина" показва, че има два пика в търсенето на кредити за образование. Първият е на 20-29 години, когато много хора финансират образованието си в България или чужбина. Хората от тази група подадоха 28,7% от заявленията за тези кредити. Вторият пик е на 40-49 години, когато родителите финансират образованието на децата си. Тези хора подадоха 26,2% от заявленията.

76% от онлайн заявленията бяха подадени през мобилни телефони

Наблюдава се постоянно висок интерес към алтернативните канали за кандидатстване. В периода юни-ноември 2019 година 37% от заявленията за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси бяха подадени онлайн. Интересна тенденция е, че 76% от тези заявки бяха попълнени през мобилни телефони. Средната сума на онлайн заявленията е 6 742 лева.

Във връзка с новото издание на обзора "Потребителският кредит на българина" Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България заяви: "Ръстът на средната сума на заявленията за потребителски кредити, подадени към нашата компания показва, че хората приемат БНП Париба Лични Финанси за доверен партньор при реализацията на своите проекти. Това се доказва и от данните на БНБ за първата половина на годината, според които всеки осми потребителски кредит в лева е отпуснат от нашата компания. Хората оценяват високо не само удобството и прозрачността на нашите продукти, но също така и приветливостта, положителната емоция и цялостното клиентско изживяване, което подобряваме непрекъснато."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.