Две трети от млекопроизводителите произвеждали сирене от мляко

Те вече ще трябва да представят времеви график и предварителни заявки за производството на продукти с растителни мазнини

по статията работи: Андриян Георгиев | 11.05.2012 | 14:16
Две трети от млекопроизводителите произвеждали сирене от мляко
Wikimedia Commons/Myself

Две трети от млекопроизводителите у нас произвеждат сирене от мляко, обявиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 

Цената на сиренето е стабилна и сега продуктите само от мляко са по-скъпи от тези с палмово масло. Въпросът бил икономически, т.е. доколко хората могат да си позволят истинските продукти, каза Мирослав Найденов, цитиран от БТА. 

Млекопроизводителите ще трябва да представят времеви график и предварителни заявки, ако им се налага да произведат продукт с палмово масло, обясни земеделският министър. Той уточни, че изключенията се допускат, само ако има поръчка за производство, например за експорт, на храни със заместители.

"В момента работим по процедура, която да позволи в определен времеви график, когато има такава поръчка за определен продукт, в този период да се правят такива храни", посочи Найденов.

След като поръчката бъде изпълнена, минава проверка на Агенцията по храните и всичко, което е от растителна мазнина, щяло да бъде иззето.

В резултат на рестрикциите по отношение на използването на палмовото масло в хранителните продукти  нямало основание цената на истинското сирене да скочи драстично. 

Земеделският министър отрече да е обсъждано преместване на Агенцията по храните извън столицата, тъй като тя се обслужва от много лаборатории и институти в София.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


20 Боряна Георгиева 11.05.2012 | 20:03
Аха, баба, дядо - ще се научим и ние да правим нещо, не само да разчитаме на старците.
19 Conchita Cabrera 11.05.2012 | 17:17
Сухо като пресъхнало буре и бяло като тебешир.
18 Филип Златев 11.05.2012 | 17:15
Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы!
17 Kamen Grusev 11.05.2012 | 17:13
Че спри да ядеш бре!
16 Сантра Стефанова 11.05.2012 | 17:09
Ще четем етикетите.
15 La Bicha 11.05.2012 | 16:27
Да бе то пък и тоя съюз....кога пък стана така, че европейци ще ни казват на нас как се гледат крави и кокошки и как се прави мляко и сирене!?
14 La Bicha 11.05.2012 | 16:26
13 La Bicha 11.05.2012 | 16:26
Какво мляко? СУХО ли? :)
12 Гошо Хубавеца 11.05.2012 | 15:56
Със сигурност някой нов стандарт няма да помогне...
11 Aleksis Son 11.05.2012 | 15:46
Най-добре в домашно условия - баба, дядо на село нещо такова ;)
10 lolly pop 11.05.2012 | 15:43
Само ни тровят с тази храна.
9 Aleksis Son 11.05.2012 | 15:42
А домашен кашкавал как обичам Мммм :)
8 Aleksis Son 11.05.2012 | 15:41
Не бих си купил сирене или кашкавал с растителна мазнина.
7 kaspar duhche 11.05.2012 | 15:28
И аз това се питам
6 Epifani Gancia 11.05.2012 | 15:09
Защото се прави от сухо мляко внос, понеже у нас и крави вече никой не гледа заради малоумните изисквания на съюза.
5 Панайот Траянов
Този коментар е маркиран като неуместен.
4 северозападнала мома 11.05.2012 | 14:42
А как да ги различаваме тези продукти от останалата една трета, бе Найденов?!
3 Тотев Филип 11.05.2012 | 14:30
за да си го произвеждаш сам трябва поне да имаш качествено мляко, а ти като си купиш разредено не кво разчиташ
2 Atanas Hristov 11.05.2012 | 14:19
То може и да е от мляко,но на повече от 2/3 сиренето им има вкус на тебешир,а не на вкусно българско сирене :)
1 Дидо Тъпото 11.05.2012 | 14:18
Значи най-добре е сами да си го правим сиренето или да си купуваме само от сигурни лица. В магазините тия буци тебешир хич не ми приличат на сирене, а и на вкус рядко го докарват.

ТВ програма

Кино

  • Сега Приключенията на един Арлекин тв...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • Сега "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • Сега "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
  • 00:10 "Опасна клопка" - с уч. на Руби...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.