Държавата е най-големият печеливш от поевтиняването на петрола

Горивата трябва да поевтинеят с 1,40 лв., за да ги усетят крайните потребители, смята експерт

по статията работи: iNews.bg | 13.04.2015 | 12:00

Най-големите печеливши от евтиния петрол са държавата, както и транспортните компании и тези, занимаващи се със строителството на пътища. Това смята председателят на петролната и газова асоциация у нас Андрей Делчев.

"Държавите печелят от ниските цени на петрола, защото така икономисват разходи. Ако при 2,5 млн. тона консумация на ресурса стойността му е с 40 стотинки на литър надолу, представете си какъв национален продукт се спестява, който може да бъде вложен в други неща”, обясни експертът и допълни: "Заедно с това печелят и транспортните фирми и тези, които строят пътища, защото те имат огромни разходи за горива”.

На въпрос защо въпреки сривът в стойността на черното злато през последните месеци крайните потребители в България не го усещат толкова по цената на горивата, Делчев коментира: "За хората спадът от 30 стотинки не се усеща толкова, да. Вероятно чисто психологически няма голяма разлика. Сигурно трябва горивата да поевтинеят с 1,40 лв., за да е по-осезаемо”.

Според експерта разбирането, че петролът е поевтинял малко, както и горивата, е съвършено невярно. "Горивата имат едни котви - акциз, който е непроменяем като процент, и ДДС, което  е променливо, спрямо цената, но все пак тежи между 40 и 45% от стойността. Заради тях, ако суровият петрол падне с 10 на сто, това не означава, че горивата падат с 10%”, обяснява Андрей Делчев. По неговите думи, когато ресурсът поевтинее с около 60%, стойността на горивата пада с 20% или с 30%,  като при поскъпването е аналогично.

По думите на експерта обаче нещата за компаниите, които купуват или продават хиляди тонове от ресурса, са коренно различни от тези за крайните потребители. За тях и 5 стотинки разлика имат голямо значение.

"За нас като петролна асоциация има голяма разлика, която си личи по оборотите на фирмите. Държавата също го усеща много ясно по по-ниското ДДС, което се събира”.

Според Андрей Делчев е много трудно да се прогнозира как ще върви цената на петрола през следващото тримесечие. "Горе-долу целият свят си задава същия въпрос, като анализаторите се колебаят между сериозен спад и значително увеличение на стойността”, каза той.

В месечния анализ на Американското управление за енергийна информация (ЕIA), публикуван тази седмица, се посочва, че в следващите месеци стойността на черното злато ще се движи в широки граници.

Данните в него показват, че през изминалия март месец цената на сорта Brent, който се добива от Северно море, е паднала с 2 долара до средно 56 долара за барел. Това намаление идва след ръст от 10 долара през февруари, което беше първото поскъпване през последните осем месеца. В анализа се казва още, че няколко фактора са повлияли върху цената на сорта, като един от тях е намалението на разходите на водещите петролни компании. Това  е оказало натиск върху стойността на Brent заедно с продължаващата тенденция на нарастване на износа на петрол и слабото търсене от друга страна.

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също е поевтинял с 3 долара през миналия месец, за разлика от предходния, до средна цена от 48 долара за барел. Основната причина за свиването на стойността на WTI през разглеждания период е рекордното увеличение на запасите от суровината в Оклахома, САЩ, които са достигнали до 58,9 млн. барела към 27 март.

Според прогнозата на EIA до края на 2015 г. средната цена на сорта Brent няма да надхвърли 59 долара за барел. От организацията очакват стойността да нарасне значително до средно 75 долара за барел през 2016 г. През последните три години тя върви към постоянно намаляваща тенденция. През 2013 г. средната стойност на Brent е била с 50 долара по-висока за разлика от настоящата година до 108,60 долара за барел. За миналата 2014 г. пък е била в размер на 99 долара за барел.

Ситуацията при WTI е подобна. EIA посочват, че по отношение на неговата цена има голяма несигурност за следващите месеци. В своя анализ от организацията коментират, че в началото на април фючърсите за доставка през юни са се търгували средно за 52 долара за барел. От EIA припомнят, че през миналата година фючърсите за юни са били с над 40 долара по-скъпи до 99 долара за барел. Очакванията са през 2015 г. стойността на лекия суров петрол да се движи в широки граници от минимум 32 долара за барел до максимум 97 долара в края на годината.

"Ако някой толкова сериозен анализатор, като американската агенция, дава такива широки граници за стойността на петрола, тя на практика ни казва, че не знае колко точно ще бъде цената”, смята Андрей Делчев. По неговите думи е почти невъзможно ресурсът да поскъпне чак до 97 долара за барел.

В анализа на EIA се казва още, че все още ситуацията на пазара на петрол остава несигурна. Според американската организация неизбежно влияние върху него ще окаже постигнатото споразумение между световните сили и Иран. То предвижда въвеждането на сериозно ограничение на ядрената програма на странато за сметка на вдигане на икономическите санкции срещу нея. Заедно с това влияние върху стойността на черното злато се очаква да окаже напланираният добив от различни производители, влизащи в ОПЕК.

Според Андрей Делчев също има редица фактори, които ще въздействат върху ситуацията на петролния пазар. "Иран се завръща на световния петролен пазар. Той всъщност никога не е излизал изцяло, защото продава на Китай и азиатските тигри. Може да вкарва още до 1 млн. барела дневно повече от това, което в момента продава. Ако това се случи, излишъкът ще стане още по-голям и цените би трябвало да вървят надолу", обяснява той.

Експертът допълва, че от друга страна Саудитска Арабия и анализатори очакват, че на годишната си среща този път страните-износителки от ОПЕК ще вземат решение за намаляване на квотите, което е тяхна стандартна мярка за поддържане на цените. "Мисля, че по-скоро ще се задържи баланса на цените около 50-60 долара за Brent, ако вземем него за мерило. Вероятно стойността ще се запази в рамките на тези параметри, като не допускам, че ще има друг голям срив", смята Делчев.

По неговите думи има твърде много сили, които действат в обратна посока, като се засягат и тежки национални интереси. "Няма фактори, които да доведат до рязко поскъпване, дори да има силно намаляване на добива от страна на картела, все пак има твърде много предлагане на пазара. Заедно с това САЩ се самозадоволява на практика. Тук има балансиращи аргументи и в едната, и в другата посока, поради което аз си мисля, че ще се запази този баланс и ще има разлика плюс-минус 10 долара", каза Андрей Делчев. 

Източник: Econ.bg


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.