Борислав Сандов: Гоним пета политическа сила в Народното събрание

Председателят на ПП „Зелените“ в интервю за iNews

по статията работи: Ивелина Георгиева | 01.05.2013 | 13:16
Борислав Сандов: Гоним пета политическа сила в Народното събрание
inews.bg/Марио Евстатиев

Досега в нашия импровизиран предизборен дебат получихте обещание за по-високи доходи в следващите 3-4 години от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък разкри какво смята да направи дясната формация, ако спечели доверието на избирателите на изборите.

Яне Янев, от РЗС пък се закани, че туризмът ще стане локомотивът, който ще изтегли и земеделието.

Председател на Единна народна партия (ЕНП) и водач на листи в Пловдив-град и Пловдив-област Мария Капон разкри подробности около скандалните записи от последните дни и с кого би се коалирала ЕНП.

Вижте председателя на партията на Зелените Борислав Сандов - една от най-младите политически формации у нас, но и една от най-активно отстояваща своите интереси. Той ще отговори на въпросите, свързани с бъдещите действия на Зелените, ако успеят да извоюват техни представители в парламента.

- Коя поред политическа сила смятате да бъдете в парламента и целите ли се в министерски постове?

- Очакваме на тези избори българското общество да узрее, за да има представители на Зелените в парламента. Очакваме да влезем, било то с 4 или 5%. По-скоро това, което гоним е 5% и да бъдем пета политическа сила в Народното събрание. Според социолозите ние сме малко над 2%, тъй като нашият таргет не е таргетът на останалите политически партии и ако успеем да развием кампанията си през следващите три седмици това означава, че имаме шанс да задминем 4-процентната бариера, което ще ни даде възможност за политическо представителство в парламента.

- Какви са шансовете това да се случи и готови ли са според Вас българите да имат представители на Зелените в парламента?

- През последните години се доказа, че обществото е узряло да има различни от досегашните представители в парламента. Това означава да има хора, които не произтичат от досегашните конюнктурни партии, а хора, които спомагат за развиването на сектори като биоземеделие, енергийни източници, алтернативен туризъм и др. Затова ние смятаме, че има достатъчно голям брой хора, които са готови да подкрепят Зелените. Има браншове в България, които са пряко ангажирани с темите, които ние работим в момента - това са областите в зелената икономика, консултантски и неправителствени организации, но най-вече - това са будни, млади и активни хора.

- На какво залагате в управленската си програма? Във финансовата политика, в здравеопазването, в образованието, в социалната политика?

- Ние имаме предложения, свързани с данъчната, финансовата и социалната политика, които биха могли да дадат реална алтернатива на хората. От една страна ние сме за премахването на плоския данък в този му вид, който в момента съществува, защото той не е справедлив и поставя под заплаха най-бедната част от населението. Ние предлагаме да се въведе необлагаем данъчен минимум, който да бъде в рамките на минималната работна заплата, която в момента е 310 лева.

За хората, които получават доходи около и над 6000 лева над тези 310 лева трябва да има 10% плосък данък в сегашния му вид. Това означава, че вие, ако взимате 500 лева заплата, то върху 310 лева вие нямате данъци, а плащате 10% само върху останалите 190 лева. Тези, които получават малко над 6000 лева ние предлагаме да има по-завишен данък от сорта на 15%.

По отношение на безработицата предлагаме развитието на браншове в областта на земеделието, агроекологията и биоземеделието, областта на туризма, сферата на енергийната ефективност и новите енергийни източници.

Тези сектори са такива, че те дори в период на криза имат бурно развитие, а България има потенциал именно в тях. Тези сектори създават много работни места и то в малките населени места и отдалечените райони на България, където безработицата е най-висока. Развитието на тези сектори ще доведе и до стимулирането на местната икономика, превенция на обезлюдяването и ще подсигури комфорта на гражданите в малките населени места.

В социалната сфера ние залагаме някои политики, свързани с хората в неравностойно положение, като например, задължителното въвеждане на по-устойчива форма на лични асистенти.

- От кой сектор бихте взели повече средства, за да стимулирате развитието на друг?

- Субсидиите в енергетиката например, трябва да бъдат ограничени, защото ние дълги години плащаме колосални суми за първични енергийни източници особено от Русия. Трябва да спрем и субсидирането на ТЕЦ-те в България, което става чрез нашите данъци и по този начин ще се освободи ресурс за фондовете за енергийна ефективност и за нови енергийни източници. Относно замърсяващите отрасли трябва да бъде приложена директивата "замърсителят плаща". Така те няма да бъдат стимулирани да замърсяват околната среда. В момента при тях санкциите са толкова ниски, че тези предприятия и мини могат да си позволят да замърсяват.

От нерентабилните индустриални отрасли ние трябва да прехвърлим средства към популяризиране, рекламиране, развитие и поощряване на приоритетните за България туризъм, земеделие, лека промишленост, технологии. Това, в която сме силни, имаме потенциал и дадености.

Когато говорим за земеделие трябва да знаем, че не трябва да стимулираме окрупняването на огромни терени с монокултури и това един човек да притежава по 500 хиляди дка земя, а да развиваме малкия, средния и семейния бизнес.

Другото, което бихме искали да прехвърлим като средства е от раздутата администрация, чрез внедряване на електронно правителство. Ние ще предизвикаме административна реформа, която ще освободи ресурс от този административен апарат. С облекчаването от бюрокрацията ще се освободим и от този ужасен тумор в икономиката, какъвто е корупцията.

- Предсрочните парламентарни избори бяха провокирани от протестите. Как ще отговорите на исканията на протестиращите?

- В протестите участвахме и ние. Включително в последния ден на правителството на Борисов преди да подаде оставка ние бяхме под прозорците му и викахме "оставка". Ние през последните години завихрихме вълната, много партии се опитват сега да я яхнат, но ние сме тези, които я завихрихме. Ние сме на едно мнение с болшинството от протестиращите хора. Монополите убиват нашата икономика, смачкват гражданското съзнание и обикновения гражданин.

В енергетиката има няколко монопола. Освен ЕРП-та, това са НЕК с неговите разклонения - БЕХ и ЕСО и доставките на нашите енергийни суровини, които идват от едно място. Затова трябва да има диверсификация на доставките, превес на нашите собствени енергийни източници и либерализация на пазара.

- С коя политическа сила имате допирни точки в управленската си програма. Респективно с коя партия бихте се коалирали?

- Ние в безпринципна коалиция няма да участваме по никакъв начин. В този случай ние бихме били една конструктивна опозиция и бихме подкрепили всеки един разумен проект, независимо от коя политическа партия идва той. Бихме подкрепили проект, но с условия.

Относно управленските ни програми се забелязва едно трайно плагиатство от почти всички политически партии. Ние се радваме, че нашите концепции, които до голяма степен са с проевропейски произход, намират почва в България.

Нашата програма като управленска може да бъде видяна в други партии. Имаме обаче някои нови неща, които не са могли да бъдат изкопирани. Даже си направихме експеримент тази година да не обявим управленската си програма в началото на кампанията, а го направихме една седмица по-късно. Големите политически партии не могат да си позволят да не обявят програмата си в началото на кампанията, а ние скрихме нашата, за да не ни я изкопират.

Например, преди изборите през 2009 г. управленската програма на ГЕРБ по отношение на околната среда е писана от Зелените с тази разлика, че тя бе изпълнявана първите три-четири месеца, след това бе тотално игнорирана. От тогава ние вече не си правим такива експерименти.

Миглена Кунева краде изключително много от нас, БСП също си позволяват тотално плагиатство. В същия момент аз се радвам, че всички партии узряват за идеите на Зелените.

Ние сме ориентирани към бъдещето, защото знаем, че ХХІ-ви век е векът на Зелените и предпочитаме да имаме плавно, но устойчиво развитие, от колкото да предприемем стъпка, която може да е по-голяма, но да ни постави в неравновесие и да паднем.

- Читателите на iNews искат да ви питат готвят ли "Зелените" нови мащабни протести и разполагат ли с данни за злоупотреби относно околната среда?

- В момента обществото се намира в позиция, в която очаква да минат тези избори и очаква да види нови хора в парламента, но не само като лица, а като концепции и идеи. Ние ще продължим да се борим в темите енергетика, селскостопанство, опазване на околната среда, опазване на основните и общи блага като гори, води, море, плажове.

Планираме и развиваме кампания за обявяване на парк "Българско Черноморие", което ще може дългосрочно да опази останалите незастроени плажове по нашето крайбрежие и ще работим задължително за гражданското участие в парламента.

Идеята и ролята на Зелените е, влизайки там, те да отворят тази врата за по-голямо гражданско участие и контрол не само на решенията, но и на начина на вземането им от властта. Ние ще се борим за излъчване онлайн не само на заседанията на парламента, но и на всички заседания на комисии и на местната власт. Ние ще търсим нашия партньор в широкото гражданско участие.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Алекс Караиванов 01.05.2013 | 16:37
"Ние в безпринципна коалиция няма да участваме по никакъв начин." Ей смешко, защо лъжеш? Вашите схеми, в които са намесени Иво Прокопиев, правителството на Костов, и роднински спохождания? Само като ти видя физиономията и си личи какъв доносник си!
1 Ема Маринова 01.05.2013 | 14:14
я па тоя

ТВ програма

Кино

  • Сега "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.