Българите остават ангажирани към родния език

Обичаме да нарушаваме нормата, когато ситуацията не ни налага да градим своя имидж

по статията работи: Елена Коцева | 26.06.2011 | 08:57

Въпреки навлизането на изключително много чужди думи, предимно английски в последните 20 години след инвазията на руски език преди това, българите остават ангажирани към въпросите на езика и правилната употреба на родната реч.

Българите имат мнение и отношение по въпроса и то не само покрай дискусиите, които се разразяват около 24 май, поредните кандидатстудентски или кандидатгимназиални изпити, матури и т.н.

Това показват резултатите от анкетното проучване на Галъп, направено в рамките на мащабния проект на катедра Българския език към Софийския университет и фондация Фокус с управител Анна Портарска.

Активното отношение на българите към родния език и начина на говорене е свързано с факта, че това как говорим самите ние определя представата на другите за нас/ нашия имидж, т.е. хората градят своя имидж и чрез езика и чрез своята представа за това кое е правилно или неправилно, кое звучи добре или не звучи добре.

Изследването регистрира отклоненията от правоговорната норма, които са най-чести при устното общуване. Учените правят и изводи за сферите, в които тези отклонения се наблюдават най-често и зависи ли дадено отклонение от образованието или социалния статус на говорещите.

Проектът цели да направи изследване на съвременното състояние на устната реч във всички сфери – бизнес общуване, медийно общуване, академично общуване и т.н. По този начин ще бъде допълнено описанието на съвременния български език с данни и за устната форма на езика.

В голямата си част граматиките на българския език се основават на примери от писмената реч, която не е спонтанна, подлежи на редакция и се подчинява на определени правописни правила. Затова изследването е съсредоточено върху нещо ново - както подготвена устна реч (лекция, новини, изказване...), така и неподготвена, както и ситуации, в които е налице някаква степен на подготвеност на участниците (тип дискусионни предавания, интервюта, бизнес среща).

Резултатите от национално изследване обаче не съвпаднат напълно с очакванията на езиковедите.

Оказа се, че приблизително 52% от анкетираните възприемат формите пишеме, ходиме като правилни. Около 30% приемат за правилни формите живяли, вървяли и  говорùх, говорùл, направùх, направù. За сметка на това произношението радосттъ, песентъ,  отидах, четах, учителъ, лекаръ, което се наблюдава доста често в изследваните от нас записи, се възприема като правилно едва от 10% от анкетираните.

Това, разбира се, не означава, че те не употребяват тези форми, но означава, че ги осъзнават като отклонение от нормата.

Все пак никой не се придържа в своята устна реч изцяло към правоговорната норма. При подготвена реч отклоненията са по-малко, при спонтанната реч те естествено са повече.

За нас беше важно да установим какви тенденции има при тези отклонения, кои са отклоненията, както и кои зависят от социално-демографските характеристики на хората, обясняват езиковедите.
Макар че като маркери на западно говорене се осъзнават форми като бел, голем, хлеб от  81% от анкетираните лица и бехме, живехме, вървехме от 78.1%, в същото време анкетираните не могат да разпознаят като западни форми от типа на бяли, голями, вървяли, живели (едва 58.1% смятат, че те са западни), докато това, което ние като езиковеди знаем, е че тези форми би трябвало да са характерни само за западните български диалекти.

Важно е да се изследва отношението към грешките и от гледна точка на критерия звучи добре - не звучи добре. Това е така, защото дори когато се знае, че дадена форма не е правилна, може да не се смята за дразнещо пренебрегването на правилото.

Това показва и анкетата – макар че 48 % от анкетираните смятат, че ходиме, говориме, пушиме, пиеме са неправилни, 45.0% оценяват тези форми като неблагозвучни.

Това е свързано с факта, че ние се придържаме към идеята за правилност, стремим се да говорим според нормата в официална ситуация, но обичаме да нарушаваме тази норма, когато ситуацията не ни налага да градим своя имидж по този начин или пречи на нашето вписване в средата, се обяснява в изводите от изследването.

При изследване на записи от академично общуване самите ние виждаме, че дори езиковедите нарушават правоговорната норма в определени случаи и това показва, че става дума за динамични промени в съвременния български език, а не толкова за масова грешка.

В този смисъл изследването на езиковедите от Софийския университет не се стреми да каже да хората, че са неграмотни или необразовани, а да проследи промените в съвременния български език, които най-лесно се наблюдават в устната, нередактирана негова форма.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Златка Стоева 27.06.2011 | 16:10
Във всеки език има отклонения между правописната и правоговорната норма. Да вземем френския език за пример - французите произнасят два звука, а пишат дума, състояща се от 9 буквосъчетания. Важното е като говорим да се стремим максимално да се придържаме към нормата за писане. Лошо е за децата, ако от малки свикнат да говорят на ходимЕ и играемЕ, ще им бъде трудно да си правят проверка с различните форми на думите при писане.
3 Draga Mateeva 27.06.2011 | 15:38
Всеки ден ни се натрапват думи-чуждици, навлезли най-вече от английския език. Дори в една статия на iNews миналата седмица ми направи впечатление, че срещнах думи като "хепънинг", "пърформънс", които ме подразниха. Българският език е толкова богат на синоними, а ние използваме чуждите езикови образци, както правим и с всичко останало и така се самозаличаваме. Бавно, но трайно.
2 Стамена Георгиева Георгиева 27.06.2011 | 14:28
Във всеки край на страната ни хората говорят по различен начин, но освен диалектите хората говорят и много меко. Това адски много ме вбесява. Всички малки кокони искат да се различават и да привличат внимание, но с подобни езикови дефекти само се излагат. Българският език е много красив език и ми е болно, когато чуя разни хора да го развалят с някакви си чужди думи, които дори не звучат хубаво, а има красиви български думи, с които да бъдат заменени.
1 Arny Bebof 26.06.2011 | 11:42
Понеже българите са толкова ангажирани към родния език, затова в училищата масово се пренебрегват часовете по български език. Като негласна договорка на всички преподаватели е да се преподават 2 или 3 урока по български - от типа на как се пише професионално СV, как да изготвя мотивационно писмо и все неща, от този вид, които така или иначе могат да се видят в готиви форми. Понеже българите толкова са заинтересовани, не виждат и не правят корекции на подрастващите, които от едно просто изречение, половината думи са с английски корен и българизирани. А това що се касае дали се мека или се яка, крайно време е хората да се осъзнаят и да ги приемат за дублети. Радостен факт е, че екипът, ръководен от доц. Йовка Тишева, прави опити да внуши на кодификаторите, че бях и бех трябва да са дублети. Най-простото доказателство за това е, че когато става дума за случай или явление, което се среща не само в даден регион на страната, не може да се приема за регионална черта или диалект, а за масово отклонение от писмената норма. Най-нормалната процедура в този случай е и това ще стане думи от типа на пишеме, четеме, живяли, да влезнат в правописните речници като дублет.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.