Властта под карантина, застрашена ли е и учебната година?

Премиерът и министри под карантина, Вълчев разреши онлайн обучението в някои области

по статията работи: iNews.bg | 26.10.2020 | 19:20
Властта под карантина, застрашена ли е и учебната година?
pixabay.com
Повече за:

Безпрецедентна ситуация в България! Премиерът и част от правителството са под карантина. В изолация вече е и главният прокурор Иван Гешев. В разгара на коронакризата - оставка на ключов служител от здравната система. Директорът на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев напуска поста си. Официална причина за това не се посочва, но в последните часове се разгоря скандал заради решението му да отмени карантината на президента и на премиера.На фона на това - опити да бъде спасена учебната година. Със заповед министърът на образованието позволи на директорите от най- засегнатите области да обявят онлайн режим на обучение.

Информацията, че главния прокурор Иван Гешев излиза в карантина беше съобщена от него, с уточнението, че в семейството му има заразен с коронавирус. В изолация, но защото той самият е инфектиран, е и премиерът Бойко Борисов. Което пък карантинира огромна част от правителството.

Случаите с висши политици от последните дни разпалиха нов скандал  - има ли право шефът на Столичната здравна инспекция еднолично да прекратява карантината на политици с отрицателен тест, при условие, че има ясна заповед за всички български граждани. Прекратяване на карантината до момента имаше за президента и премиера. Карантината на Борисов беше отменена в събота, а в неделя тестът му се оказа положителен. На фона на опитите ни да получим отговори от здравната инспекция дойде новината, че директорът й – д-р Данчо Пенчев, е подал оставка.

Състоянието на премиерът Борисов е стабилно. Той изпълнява задълженията си, макар и от дистанция. В сряда ще има заседание на Министерския съвет, което ще се проведе онлайн. Премиерът беше активен и във Facebook, където коментира политическо напрежение между Турция и Франция.

Ситуацията с карантината на държавните мъже обаче доведе до скандали около директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. Той отмени карантината на премиера в събота, а ден по-късно Борисов даде положителен резултат. Преди това Пенчев отмени и карантината на президента Радев.  От Министерството на здравеопазването съобщиха-  отрицателен PCR тест не означава край на карантината.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок. По-късно здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че е приел оставката на Пенчев. И той беше категоричен - карантината от 10 дни е за всички български граждани. И други медици са на мнение, че шефът на столичната РЗИ е допуснал грешка като е свалил карантината на двамата първи мъже в държавата.

"Независимо, че беше свалена карантината, виждаме, че 5 дни от събитие до сваляне на карантината не са достатъчни. Минимумът е от 7 до 10 дни. Даже трябва да е 10 дни, ако трябва да бъдем точни. Всички контактни от първи ред трябва да са в 10-дневна карантина. Колкото и да не ни се иска, колкото и да са важни и отговорни хората”, каза директорът на "Пирогов” проф. Асен Балтов.

"Десетдневната карантина е научно обоснована. В това нещо не може да има компромиси. Няма значение министър-председател, президент, министър или PR на министър. Вирусът не прави разлика”, смята д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Миналият понеделник президентът Румен Радев беше в контакт с полския си колега Анжей Дуда, който впоследствие се оказа положителен за вируса. Днес, 8 дни по-късно , попитахме президентството дали държавният глава ще отмени програмата си и ще остане в изолация. Отговорът беше, че Радев има 3 отрицателни PCR -теста  и оставката на шефа на РЗИ няма общо с президентската институция. 

Ето и ситуацията нагледно:

Премиерът Бойко Борисов е с потвърден положителен тест от вчера. И е в задължителна изолация. Заради това под карантина са и част от министрите, които са контактували с него. Това са: здравният Костадин Ангелов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, транспортният министър Росен Желязков и зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев.

Заради контакт с премиера, под карантина е и главеният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. А след положителния тест на заместник-министър Николай Нанков преди дни, под карантина бяха сложени  още трима министри - Петя Аврамова, на  регионалното развитие, Кирил Ананиев - министърът на финансите, и Десислава Танева - министърът на земеделието. Тоест - в изолация са 7 министри от общо 17 в кабинета.

А ето и как изглежда ситуацията в страната - 6 са най- засегнатите области. Те попадат в така наречената Червена зона - София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен. Все повече стават и така наречените оранжеви области, в които ситуацията също е много напрегната. За всички тези области образователният министър даде зелена светлина за преминаване към онлайн обучение.

Още в началото на учебната година от МОН призоваха училищата да са готови да "превключат" изцяло на онлайн режим, ако това се наложи. До момента обаче дистанционно учиха само учениците под карантина. От днес всяко училище може да премине към уроци от вкъщи, стига да са спазени няколко условия. Едно от тях е училището да се намира в "червена" или "оранжева" област по брой заразени. А също и да има най-малко 20% отсъстващи ученици по здравословни причини.

Днес и утре една от столичните гимназии е затворена за дезинфекция, тъй като в неделя вечерта положителна проба за коронавирус дава един от учителите. Той е бил в контакт с няколко паралелки, които трябва да останат под карантина. Директорът отчита и постоянен ръст на отсъствия при децата.

"Някъде откъм 10-ти октомври бавно и полека върви към повишаване бройката на отсъстващите ученици, повечето са с грипоподобна симптоматика - хрема, гърлобол, неразположение общо”, обясни тя.

Последната справка показва около 35% отсъствие. Затова и директорът вече е започнал процедурата по преминаване към онлайн обучение за всички ученици за срок от 10 дни. Решението трябва да бъде подкрепено от мнозинството от учителите, а също и от родителите. Последната дума обаче дали едно училище да премине временно в онлайн среда, ще има образователният министър.

"В момента сме сдържани да се преминава повсеместно към електронно обучение. Трябва да продължим да действаме локално. Факт е, че както здравната система ви казва, че основният проблем са лекарите, така ние,  в отделни училища  - основният ни проблем са учителите и невъзможността да ги заместим”, обясни Красимир Вълчев.

Препоръката към директорите е да въвеждат онлайн уроци основно за учениците в гимназиален етап,  по-малко за тези в прогимназия и само в краен случай за най-малките - от първи до четвърти клас.  Директори на професионални училища обаче твърдят, че при тях именно най-големите ученици ще са най-ощетени от онлайн уроците. Затова и гимназията по земеделие в Сандански засега няма да преминава в дигитална форма, въпреки че има няколко паралелки под карантина, а област Благоевград попада в червената зона по заболеваемост.

Министърът обаче е категоричен - независимо дали ще премине онлайн или присъствено, учебната година няма как да бъде обявена за "нулева". Именно в сезона на грипа се очаква и най-много училища да преминат временно към изцяло онлайн обучение.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.