ГЕРБ и БСП проговориха на един език за мораториума върху лекарствата

Нинова поиска преразглеждане на бюджета на НЗОК, Цветанов го обеща да внесе предложение, но социалистите го изпревариха

по статията работи: iNews.bg | 19.12.2017 | 18:02
ГЕРБ и БСП проговориха на един език за мораториума върху лекарствата
pixabay.com

ГЕРБ и БСП започнаха да говорят на един език. След като социалистите поискаха по-рано днес пълно преразглеждане на бюджета на здравната каса и по-конкретно отпадане на точката за мораториума върху новите лекарства за онкоболни, от водещата партия в управлението на страната обявиха, че ще поискат официално свалянето на тези текстове. Като обещанието направи лично Цветан Цветанов. Все пак, въпреки обявеното единодушие по темата, все пак вечната конкуренция и непрекъснато единоборство между партиите отново се прояви. Оказа се, че в края на деня социалистите изпревариха ГЕРБ и сами внесоха такова предложение в деловодството на Народното събрание.

В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства, се казва в позиция на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В нея се отбелязва още, че по време на тези разговори е станало ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов със всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. "Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му", пише Цветанов.

"Въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", се казва още в позицията. Цветанов уточнява още, че предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които е разговарял днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. "С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти", отбелязва още Цветанов.

Малко по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска парламентът да преразгледа гласуваният и одобрен вече бюджет на Здравната каса за 2018 г., като това се налага именно заради създалия се проблем с онкоболните. На пресконференция по случая тя отбеляза, че вече е коментирала въпроса с премиера, като му е предала със съдържанието на отвореното писмо на организации на онкоболните, за което е била упълномощена от тях. Нинова отбеляза също, че парламентарната група на партията й е готова да се отзове дори и на извънредни заседание на парламента, за да бъдат нанесени корекции на бюджета на НЗОК.

"Разговарях с г-н Борисов, като му казах: единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно и сега актуализация на бюджета на НЗОК. Да, ще бъде прецедент. Току-що е публикуван – днес. Веднага да се прави актуализация ще е прецедент, но това е единственият начин тези хора да не останат от първи януари необгрижени. Защото, ако бюджетът остане в този вид, той влиза в сила от 1 януари 2018 г. Тази комисия, която ще се формира, не се знае кога ще стане, по какви правила ще работи. Пациентите са изчислили, че ако тази комисия заседава един път седмично, ще трябва да гледа 170 пациента на заседание. Това няма да реши проблема, а ще го задълбочи. Казах, че настояваме за актуализация на бюджета на НЗОК. Сега, до края на годината", каза Нинова.

"Декларирам от името на ПГ на "БСП за България”, че сме готови на извънредни, нощни заседания, в ускорени, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на НЗОК. Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6 от бюджета. И нищо повече. Тъй като правителството твърди, че има пари и че тази комисия би осигурила финансирането на лекарствата, очевидно не е проблем на пари и числата в бюджета. Просто да отпадне параграф 6. За да спестим цялата процедура през минаване през Министерски съвет, съгласувателна процедура и т.н., ние с колегите сме готови, в момента събираме подписите и до 17 ч., когато е срокът днес, ще внесем в парламента предложението за това отпадане на параграф 6. Тъй като Държавният бюджет е задължение, единствено и само, на МС по закон, за Здравната каса не е така. През 2010 г. Евгений Желев, като депутат, е внесъл такова предложение и то е гледано. През 2012 г. Ваньо Шарков е внесъл такова предложение. И то е гледано. Т.е. ние имаме вече такива прецеденти. Затова се обърнах към г-н Борисов, нека да не работят на инат. Това, което направиха е голяма грешка, очевидно по мнението на болните хора, Комисията няма да реши, а ще задълбочи проблема. Призовах ги за разум- да обсъдят предложението на ПГ на "БСП за България” за актуализация на бюджета и да го направим в спешен порядък до края на годината", отбеляза Нинова.

И продължи: "Включително и с работа между празниците, прекъсване на ваканцията на депутатите и т.н. Г-н Борисов обеща да помисли. След това ми се обади г-н Цветанов, каза, че ще събират днес парламентарната им група. Ще обсъдят нашето предложение. Ще решат и ще ме информират. И утре сутринта, на Председателски съвет в НС, ще решим какво да прави парламентът по този казус. Останах с впечатлението, че са склонни да разгледат нашето предложение, да потърсим най-бързия и най-правилния вариант, да не оставим тези болни хора от 1 януари без лекарства".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.