Евтин бензин, ако открият нефт и газ в Черно море

Дончев, Фандъкова и Димитър Николов могат да станат президенти, но ни трябват на постовете си в момента, каза Бойко Борисов

по статията работи: iNews.bg | 29.04.2016 | 10:11

Ако в Черно море бъде открит не само природен газ, но и нефт, България вече ще има и евтини бензин и дизел. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред БНТ. Заради това, че залежите ще бъдат на наша територия, ще бъдат спестени много разходи. Както е ясно, че при положително развитие на нещата със сондажите в блоковете "Хан Аспарух” и "Силистар”, България ще има собствено и евтино синьо гориво, по същия начин ще се получи и с петрола. "На стотина километра от проучваните находища има две рафинерии – в Констанца и в Бургас. На 100 км. Т.е. разходи за транспорт – нула”, обясни Борисов. И допълни, че поради тази причина в България ще паднат цените на нефтопродуктите.

Премиерът продължава да храни сериозни надежди, че в проучваните в момента блокове в дълбоката част на Черно море ще бъдат доказани залежи на нефт и газ. Борисов каза, че по времето, когато е бил в обкръжението на Тодор Живков, той му е казал нещо в тази връзка, но отказа да го сподели със зрителите. Само отбеляза, че по-късно Антон Тодоров е намерил в архивите документи, които доказват, че там е било започнало проучване за газ, но е било спряно по неизвестни причини.  

ГЕРБ има доста варианти за свой кандидат за президент за изборите наесен, но голяма част от тези хора са необходими на постовете, които заемат в момента, стана ясно още от думите на премиера. Той спомена столичният кмет Йорданка Фандъкова, колегата й от Бургас Димитър Николов, както и вицепремиерът Томислав Дончев. Според думите на премиера те имат достатъчно авторитет, показали са на хората какво могат и ще бъдат избрани, ако от ГЕРБ ги издигнат като кандидати. "София е 2 млн. души. Дори и нашите противници виждат какво направи Фандъкова”, отбеляза Борисов. От думите му се разбра, че положението е същото и при Димитър Николов.

"Няма да са те двамата. Няма да е и Томислав Дончев”, категоричен е Борисов. По отношение на вицепремиера той обясни, че личността му е много необходима на поста, който заема в момента, заради проблемите, които изпитва Европа и липсата на средства за еврофондовете, които на България й трябват. "Брюксел няма пари, тресе се от конфликтите между отделните държави. А 6 млрд. евро трябва да даваме на Турция, още над 1 млрд. – на Африка. А парите ги няма. Добре, че Кристалина Георгиева удържа да не пипат кохезионните фондове. Затова Томислав Дончев е много по-важен на поста, на който си е”, каза премиерът.

Осъдени хора за корупция в България със сигурност ще има, изрази увереност Борисов. От думите му стана ясно, че на година се правят по над 20 000 обществени поръчки и не е изключено в някоя от тях да бъдат засечени нарушения. Но, когато има такива, властта ще бъде безкомпромисна. "Ето, за едни спирки изметохме всичко – от парламента, до Центъра за градска мобилност”, отбеляза Борисов. Премиерът отбеляза, че борбата с корупцията, контрабандата и сивия сектор дават добри резултати. И даде пример, че събраните в към момента приходи в държавата са около 2.34 млрд. лв. повече спрямо същия период на м.г.”Наред с данъците, тези пари идват от битката с корупцията, контрабандата и сивия сектор, който излиза на светло”, каза Борисов.

Никаква коалиция или договорки между ГЕРБ и ДПС не може да има и това е станало пределно ясно през последните дни и особено вчера по време на дебатите и приемането на промените в Изборния кодекс, каза още премиерът. "Отново блесна истината, която винаги сам казвал, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа. Отново се върнахме в старата позната история - БСП, ДПС, някои от другите партии - това е бъдещата коалиция, която ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ - уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ”, отбеляза още Борисов. Той изрази надежда и че АБВ ще остане да подкрепя правителството и отбеляза, че работи много добре с техния представител в него Ивайло Калфин и се надява все повече на неговата подкрепа.

Борисов отрече възможността за предсрочни парламентарни избори през лятото и обяви, че тези, които скандираха "Оставка” вчера в парламента, са безотговорни към народа си хора. Премиерът обясни, че евентуалното сваляне на сега действащото правителство и провеждането на предсрочни избори през лятото ще означава много сериозен проблем и разклащане на стабилността. Според думите му подобен сценарий ще доведе до голяма политическа криза, тъй като в момента, в който ще трябва да се съставя нов кабинет и между партиите да се водят сериозни разговори и да се правят отстъпки в името на стабилността, ще трябва същите тези партии да се борят една срещу друга предвид предстоящите президентски избори наесен. "В студиото по телевизията ще трябва да се мразим и да се караме, а в същото време да сме приятели и да реди правителство”, каза премиерът.

По отношение на промените в Изборния кодекс той определи последните дни в парламента като много шум за нищо. "На практика имаме задължително гласуване, което никак не е задължително, референдумите си останаха по старому така както си бяха, секциите са си по старому. Квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати”, каза премиерът. Той отбеляза, че решението за гласуването в чужбина е било разумен компромис. Въпреки че тези секции излизат доста скъпо на държавата. "За всяка се командироват по няколко човека от Министерството на външните работи, които са няколко дни там. Една такава секция излиза 8-10-15 хил. евро”, обясни Борисов.

В края на интервюто той изрази надежда, че към края на тази година ситуацията по света ще започне да се нормализира. "В един момент САЩ и Русия ще се разберат. Но докато не преминат изборите за президент в Щатите, ще е така. После трябва да се разберат. Трябва да отпушат света да живее нормално. Не може да се продължава така, светът е във война – Сирия, Либия, Ирак, къде ли още не. Така и всички големи международни проекти се блокират”, каза премиерът. И даде пример, че при това положение Южният газов коридор, който е много важен и за България, няма как да бъде реализиран.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.