За 60 минути: Кабинетът ударно похарчи 1.7 млрд. лв.

Кметове и строителни фирми ритуално благодариха на правителството за отпуснатите пари

по статията работи: iNews | 13.12.2018 | 12:00

По традиция кабинетът започна ударно да харчи бюджетния излишък в края на годината. Само за час вчера министрите "наместиха" близо 1.7 млрд. лв., непредвидени в държавния бюджет за тази година. В края на октомври излишъкът бе 2.8 млрд. лв., пише в. "Сега".

Най-големият разход е за част от магистрала "Хемус" - 134.2 км от Боаза до бъдещата връзка с пътя Русе-Велико Търново. За нея кабинетът даде 1 349 856 000 лв. Те ще бъдат отпуснати по бюджета на МРРБ за тази година. Това прави малко над 10 милиона лева за километър - значително над обявяваната от пътната администрация средна цена на магистралите в България от около 6 милиона лева. Парадоксът е, че в момента няма пълна яснота за проектите и за отчуждителните процедури нито за тази отсечка, нито за евентуалното продължение от Велико Търново към Търговище и Шумен. По същия начин в края на миналата година бяха заделени допълнително 1 милиард лева за програмата за "безплатно" саниране, която и досега не е приключила.

"Това е изключително важно решение за цяла Северна България. От изграждането на магистралата зависи бъдещето и модернизирането на региона", коментира след заседанието министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя припомни, че в момента се изграждат два участъка - 9.3 км отсечка между Ябланица и Боаза и 16.32 км от пътен възел Буховци до Белокопитово. Общата дължина на "Хемус" е около 420 км и до момента са изградени 170 км - от София до Ябланица и от Белокопитово до Варна.

Кметове от ГЕРБ специално дойдоха на заседанието на кабинета и след него дадоха брифинг, за да изкажат благодарност на премиера за одобреното финансиране за магистрала "Хемус". Сред тях бяха градоначалниците на Велико Търново, Ловеч, Варна, Търговище, Севлиево. "Построяването на магистралата ще подпомогне бизнеса, както и всички граждани в 122 общини в Северна България", заяви Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на сдружението на общините. Никой не попита кога и как ще се финансира строителството на оставащите близо 80 км между Велико Търново и Белокопитово, за да се завърши изцяло магистралата, чиято първа копка е направена преди 40 години.

Правителството набързо отпусна вчера 158 млн. лв., с които МРРБ да разплати извършени през годината строителни дейности по различни инфраструктурни проекти от програмата на Агенция "Пътна инфраструктура". Сред тях са реконструкцията на пътя Слънчев бряг-Бургас, обходният път на Ахелой и пътят Пловдив-Асеновград, извършени превантивни ремонти, отстраняване на щети, поставяне на пътни знаци, монтиране на мантинели, полагане на маркировка и др.

Тези две правителствени решения бяха бурно аплодирани и от Камарата на строителите, която вчера организира протест в София. Ръководството на камарата се срещна с премиера Бойко Борисов, след като сутринта тежка строителна техника демонстративно блокира едно от пътните платна на "Цариградско шосе" и образува 10-километрова колона от разклона за летището до Околовръстния път. Протестът на строителните фирми бе заради обвиненията на БСП за корупционни практики в обществените поръчки и некачествено строителство. Социалистите призоваха Европейската комисия да направи свое проучване как се харчат еврофондовете за пътната инфраструктура в страната, и поискаха независима експертиза за качеството на магистралите. Строителите смятат, че подобни искания подриват авторитета на бранша.

След срещата с премиера Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България, обясни, че са поискали точно тези 158 млн. лв. да бъдат разплатени и да има предвидимост за бранша. Според него отпускане на 1.3 млрд. лв. за новия участък от "Хемус" дава такава предвидимост за следващите две години, особено за малките и средните фирми.

Строителната камара призовала премиера "да не се огъва на политическото говорене". "Ние сме единствената държава в ЕС, за която българи искат да бъдат спрени европейските средства", заяви Терзиев. Според него браншът търпял загуби от политиката на БСП, които безотговорно хвърляли обвинения без никакви конкретни доказателства, но това можело доведе до спиране на евросредства през следващата година.  "Подложени сме на безпрецедентен натиск и оклеветяване пред обществото и европейските институции", обясни Мирослав Мазнев, изп. директор на КСБ. Строителната камара отхвърля обвиненията, че у нас изграждането на километър магистрала излизало най-скъпо, както и критиките за калпаво саниране на сгради. Според КСБ в Европа качеството на изпълнение на инфраструктурните проекти не било по-различно от това у нас. От камарата обаче не обясниха защо, ако всичко е наред, се противопоставят на независима проверка на качеството на магистралите и разпределянето на еврофондовете.

"С протести няма да върнете доверието на хората", контрира обаче президентът Румен Радев, с когото строителите също се срещнаха. "Българите очакват да пътуват безопасно, по сигурни пътища, които да не се ремонтират веднага след въвеждане в експлоатация, да не се срамуват от изгледа на населеното място, в което живеят", подчерта държавният глава. Според него обществените поръчки за значими проекти трябва да бъдат по-строго контролирани и и всеки лев да отива по предназначение.

ОТБРАНА

Нови 113 млн. лв. получава Министерството на отбраната за модернизация на армията. На миналото заседание на правителството бяха отпуснати 134 млн. лева за логистична поддръжка на самолетите МиГ-29 и Су-25. Сега 58.8 млн. лв. отиват за поддържане на останалата авиационна техника на ВВС, а други 21 млн. лв. - за изграждане на полеви апаратни за привързване на полевата комуникационна и информационна система към стационарната комуникационна система на Българската армия - "Странджа-2", и за доставка на мобилни и ръчни абонатни терминали от система "Автоматизирана мрежа за свръзка с подвижни обекти" по стандарт TETRA. 33 443 000 лв. пък ще получи ВМА за строително-ремонтни дейности и доставка на медицинска апаратура. 

С друго постановление правителството одобри допълнителни 30 млн. лв. за МВР. От тях 7 млн. са за дейности, свързани с издаването на българските лични документи, а 23 млн. лв. - за неотложни разходи, свързани с текущата издръжка на министерството за сметка на трансфери между бюджети и сметки за средствата от ЕС. МВР ще получи и 1.9 млн. лв. за командировъчни на служители в задграничните ни представителства и за обезпечаване на софтуерната поддръжка на Националната визова информационна система (НВИС).

ОЩЕ РАЗХОДИ

- 25.8 млн. по бюджета на МС за предоставена софтуерна осигуровка за програмни продукти на "Майкрософт".  - 4.3 млн. трансфер по бюджетите на общините за разплащане на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при бедствени ситуации.  -  125 000 лв. за Комисията за защита от дискриминация.

- 1.7 млн. лв. за НСО за дължими обезщетения.

- 1 млн. лв. за ДАНС за издръжка на задгранична дейност.

- 148 500 лв. за НСИ.

- 3.7 млн. лв. за община "Марица" за реконструкция на пътища.

- 5.6 млн. лв. за възстановяване на отменени финансови корекции по проекти от програмния период 2007-2013 г. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.