Каним потомците на бежанци от Османската империя да се върнат в земите на дедите си

Историческа първа среща се състоя между наши кметове и техни колеги от български селища в Украйна

по статията работи: Ивайло Ангелов | 02.05.2017 | 16:46  8 Виж всички снимки
Каним потомците на бежанци от Османската империя да се върнат в земите на дедите си
Ивайло Ангелов

Историческа първа среща се състоя между представителите на местната власт от област Силистра и тези от Кировоградска област (Украйна ), където живеят много българи – потомци на бежанците от 18 век. Това се слуи по идея и инициатива на фондация " Бъдеще 2008 " от град Силистра. Целта на посещението беше обмяна на опит между кметствата на селата от Силистренска област и техните колеги от Кировоградска област, както и да се представят възможностите на силистренските села пред хората, евентуално желаещи да се завърнат да живеят и работят в прародината си. От българска страна присъстваха кмета на община Кайнарджа - Любен Сивев, кметовете на селата Сребърна - Георги Иванов, Ветрен - Иванка Славова, Смилец - Павлина Романова, Бабук - Костадин Иванов – всички част от община Силистра, на село Войново - Добри Малчев (част от община Кайнарджа ), както и главния секретар на община Алфатар - Стефка Желева.

Българската общност в Кировоградска област живее в селата Олшанка, Доброе, Станковатое и Малая Олшанка. Тя се смята за най-старото българско население в Украйнар, заселило се там през 1774 г. след подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Русия и Турция. По исторически данни основната част от това население е с произход от Силистренска област или по-точно гребенските села в Силистренско.

От фондация "Бъдеще 2008" решиха да инициират тази среща между кметовете на населените места от Добруджа, от където по официални списъци през 1774 г. има изселници в селата Олшанка, Доброе, Станкуватое и Малая Олшанка. До този момент подобни срещи е имало само между представители на община Алфатар и Олшанка. За първи път сега форматът на срещите беше разширен с присъствието и на още 6 населени места от Силистренско. 

В делегацията от България освен шестимата кметове, присъстваха и двама краеведи и писатели - Дафинка Станева от село Кайнарджа и Михаил Гавазов, който е смятан за първооткривател на българската общност в Кировоградска област - автор на книгата "Алфатарските българи в Олшанка". Освен тях присъства и представител на фондация "Бъдеще 2008", която организира цялото мероприятие.

Делегацията беше тържествено посрещната от най-висшето административно ръководство на Олшански район, Кировоградска област в лицето на първия заместник на председателя на районната държавна администрация Сергей Нестеров, заместник председателя на Олшанския районен съвет - Александър Михайлов и кметовете на Олшанка - Владимир Харковенко, на село Доброе - Леонид Галицкий и на село Станкуватое - Виктор Диордиев. В рамките на 3 дни кметовете на силистренските селища посетиха последователно селата Доброе, Малая Олшанка, Станковатое и накрая Олшанка. Навсякъде българските представители проведоха срещи с местното българско население. Имаше и отворени дискусии, касаещи основно хората, които биха искали да работят или учат в България и конкретно в област Силистра.

От името на общините Кайнарджа, Силистра и Алфатар бяха раздадени и подаръци на кметствата на селата с българско население. В Доброе делегацията от Крайдунавска Добруджа посети и местното средно училище музея към него. Освен от кметовете от Силистренско, скромни подаръци бяха връчени и от името на фондация "Бъдеще 2008" под формата на големи български флагове и дискове с народна музика. В село Станкуватое делегацията беше посрещната от местен колектив за български фолклор, поддържан успешно от местния кмет Виктор Диордиев. В Малая Олшанка гостите от България засадиха в двора на детската градина дърво в знак на дружба и бъдещите по-близки отношения.

През последния ден от престоя си българските кметове посетиха кмета на Олшанка Владимир Харковенко и проведоха разговори на административна тема, свързана с еврочленството на България и ползите от него за местното самоуправление. След това беше посетен музеят в Олшанка и местната черква "Св. Йоан Милостиви". Дружеството за украинско-българска дружба също прие гостите от България в лицето на председателя си Владимир Опря, който заедно със Сергей Опря - председател на местното българско дружество "Нашите хора", бяха съорганизатори на мероприятието в партньорство със силистренската фондация. Бяха поднесени и цветя пред паметника на Христо Ботев в Олшанка от гостите от България и местната администрация. Освен това беше посетен и паметникът на първите български заселници в Олшанка.

Посещението на делегацията завърши с презентация на всяко едно от селата от Силистренско в препълнената зала на местното музикално училище. След това събитието беше последвано от културна програма, в която участваха няколко творчески колектива от Олшанка, изпълняващи български фолклор. За доброто и безпроблемно пребиваване на гостите от България и превода от украински на български се погрижи Татяна Владова - служител в община Олшанка. И от българска, и от украинска страна, беше изразено голямо задоволство от тази първа среща. И двете страни изявиха желание за по-нататъшно, по-дълбоко и тясно сътрудничество и контакти.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.