Кирил Домусчиев: При мен мина без болки! Не изключвам фалити на медии, трябва да им се помогне

Мерките срещу разпространението са адекватни. Що се отнася до икономиката, със сигурност аз като председател на КРИБ и на Асоциацията на работодателските организации в България ще поискам среща с правителството. Има нужда от детайлно обсъждане на мерките за подпомагане на икономиката, за да може бизнесът да оцелее, каза Кирил Домусчиев

по статията работи: iNews.bg | 26.03.2020 | 11:15
Кирил Домусчиев: При мен мина без болки! Не изключвам фалити на медии, трябва да им се помогне

- Ще успее ли България да се възстанови бързо от задаващата се рецесия?

- Аз смятам, че икономиката ще оцелее, но ни чакат трудни години. Кризата е обхванала целия свят, а ние сме зависими от външните пазари. Валутният борд трябва да остане, той дава стабилност. Жалко е, че България не можа да се присъедини по-рано към еврозаната, сего това щеше да ни даде повече възможности за подкрепа на икономиката.

- Как се чувствате в момента, г-н Домусчиев? Успяхте да се справите с коронавируса за дни, което е сравнително кратък период. Как стана възможно това?

- Всъщност бях в болница 10 дни. Първият отрицателен тест бе на осмия ден, така че не може да се каже, че съм преборил вируса много бързо. Имам и двустранна пневмония, която трябва да се лекува в следващите дни.

- Имаше ли специално лечение, на което се подложихте?

- По моя инициатива и със съгласието на лекарския екип, който се занимаваше с моето лечение, се третирах с хлорохинов фосфат. Това се случи за първи път в България. Вземах го в комбинация с антибиотика зитромицин.

- Тоест хлорохиновият фосфат помага при лечение от коронавирус, но в комбинация с други лекарства, така ли?

- Да, резултатите при мен показаха, че комбинацията работи. След това се появиха съобщения от други държави и от американския президент Доналд Тръмп, че това е една от комбинациите, които имат положителен ефект върху болните. Това важи и в случаите, когато те имат усложнения. Но е необходима комбинация с антибиотици, тъй като се развива и бактериална инфекция, която трябва да бъде ликвидирана.

- Как се почувствахте, когато разбрахте, че сте болен? Изпитахте ли страх от непознатия вирус?

- Усещането беше неприятно най-вече заради необходимостта от изолация за седмици наред и развитата тежка пневмония. Но бях сигурен, че ще успея да преборя вируса. Не съм изпитвал страх, аз съм силен характер и не се плаша лесно.

- Какви са първоначалните симптоми, имахте ли кашлица и температура?

- Лекарите казват, че в повечето случаи първите сиптоми са кашлица и температура, но аз не съм имал сиптоми от този тип. Имах леки болки в гърлото и се чувствах леко отпаднал. Отидохме с жена ми на преглед за белите дробове. И тогава на скенер откриха, че имам пневмония, без изобщо да имам подозрение, че заболяването ми е толкова сериозно. Първоначалният тест за коронавирус беше отрицателен, но при повторния се оказа, че съм се разболял от вируса.

- Как протича заболяването?

- При мен нямаше болки, но не бих могъл да кажа, че съм критерий, при всеки протича различно.

- Какво бихте посъветвали хората, които имат сиптоми - да останат вкъщи или веднага да си направят тест?

- Трябва да минат 5-6 дни, ако някой се е заразил, за да може тестът да е достатъчно категоричен. Заболяването не се открива още на първия ден. Ако някой има няколко дни симптоми, нека да се изследва. Препоръчвам PCR тестове, те са надеждни.

- Какво могат да направят хората, за да се предпазят?

- Трябва да се спазват препоръките на кризисния щаб. Хората трябва да намалят социалните контакти, да използват предпазни средства и да правят дезинфекция, докато отмине епидемията. Пълна изолация не може да има, но начинът на живот трябва да е при тези правила.

- Какви са ви впечатленията от действията на лекарите, има ли в България добре подготвен медицински персонал, който да се справи с епидемията?

- Мога да коментирам само лекарите в "Софиямед”. Там екипът бе изключително добре подготвен. Лекарите, които ме лекуваха, се самоизолираха, но не мога да кажа, че са показвали страх или колебание. Това им прави чест.

- Промени ли ви се нагласата след болестта, ще промените ли навиците си и начина си на живот?

- Не бих казал, че ще правя коренни промени в начина си на живот. Сега най-важната ми задача е да се възстановя максимално бързо. А също така и поддържането на предприятията, на които съм собственик, в такова състояние, че да не се налага да бъде съкратен нито един служител. Това е най-важната ми цел в момента.

- Трябва ли всички да променим начина си на живот, какво отражение ще даде коронавирусът върху общуването между хората?

- Част от навиците на хората вероятно ще се променят. Дори след като отмине, епидемията ще остави дълбока следа върху всички нас. Ще се наложи да се съобразяваме с редица нови правила, защото вероятно и занапред ще има подобни заболявания в световен мащаб.

- Надигна се огромна вълна от солидарност и дарения за болниците - от бизнеса и от хората, включително и вие дарявате. Как си го обяснявате, след като битува мнението, че хората в България са силно разединени?

- Това показва, че в България има хора с големи сърца, които се включиха в кампанията за даряване. Аз ще продължа да помагам, ще насоча дарения към болници извън София. И силно се надявам, че тази солидарност ще се пренесе в отношенията и след като епидемията отмине.

- Как оценявате мерките на правителството срещу разпространението на вируса и в подкрепа на икономиката?

- Мерките срещу разпространението са адекватни. Що се отнася до икономиката, със сигурност аз като председател на КРИБ и на Асоциацията на работодателските организации в България ще поискам среща с правителството. Има нужда от детайлно обсъждане на мерките за подпомагане на икономиката, за да може бизнесът да оцелее. Сигурен съм, че ще намерим оптималния вариант, за да защитим в максимална степен бизнеса и работните места.

- Нужни ли са допълнителни мерки, например България да вземе нов дълг?

- На този етап не е нужно България да взема нов дълг, без да е ясно как ще се развие ситуацията и колко дълго ще продължи епидемията. Има индустрии, които ще се наложи да спрат, има такива, които ще продължат да работят, но ще са под сериозен натиск. Като например експортно ориентираните производства, които срещат големи трудности заради бавното преминаване на транспорта през границите. Върху този проблем трябва да се работи активно от всички правителства в Европа и да се вземат бързи мерки.

- Кои ще са индустриите, които най-тежко ще бъдат засегнати?

- Вижда се, че това са туризмът и ресторантьорството, а също и транспортът. Но ще има и сериозно отражение върху медиите, тъй като те са изправени пред риска да не получават доходи от реклами заради спиране на редица бизнеси. Не изключвам да има фалити на медии, включително и телевизии, да се стигне до съкращения на хора, работещи в медиите. Надявам се медиите да бъдат включени в мерките на правителството.

Източник: 24 часа


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.