МВР яко се запъна да разкрие с какъв спрей бяха пръскани протестиращи

Дори под угрозата да се отиде на съд и да бъде задължено - вътрешното ведомство отказва да каже какъв е видът на субстанцията, от която пострадаха много хора

по статията работи: iNews.bg | 31.10.2020 | 18:30
МВР яко се запъна да разкрие с какъв спрей бяха пръскани протестиращи
Facebook/Отровното трио
Повече за:

Видът на спрейовете, които ползва МВР при безредици, се оказва една от най-строго пазените тайни в държавата. Темата стана актуална след сблъсъците в София на 2 септември по време на т. нар. Велико народно въстание. Някои от протестиращите се оплакаха, че аерозолът е твърде силен и че може да постави дори под риск живота на пострадалия.

Показателно бе случилото се и с репортера на БНТ Николай Минков и с още няколко други журналисти и демонстранти, някои от които влязоха в болница след напръскване с полицейските спрейове.  Минков дори припадна на площада, получи гърчове и вероятно бе спасен от Спешна помощ, след като "изконсумира" обилно количество аерозол. Оттогава досега МВР упорито отказва да съобщи на обществото какви препарати ползва, което поражда и някои спекулации.

По-конкретна информация излезе в таблоида "България днес", но тя не е потвърдена.

Със спрей, който може да спре и мечка, МВР пръска протестиращите, информира изданието два дни след екшъна на 2 септември.

От кадрите се вижда, че повечето от полицаите ползват тaктическия аерозол SABRE RED. Моделът RED e с трето най-високо ниво на сила, разрешено за употреба срещу хора. То се определя от няколко фактора, но основно от процентното съдържание на люти чушки. То варира от 0,18% до 1,33% олеорезин капсикум, което е екстракт от лютив пипер, състоящ се от смола и капсаициноиди (капсаицин и няколко подобни свързани химически вещества, които се извличат от лютите чушки). От сайта на американския производител се разбира, че 1,33% олеорезин капсикум са достатъчни да спрат и мечка - спрейовете срещу тях са със съдържание от 1 до 2 процента, написа "България днес". Пепърспреят, ползван от МВР, е одобрен от нашето здравно ведомство преди доста години. Американските ченгета също го ползват, като статистиката показва, че по-често посягат към флакона, отколкото към пистолета. Спреят не е токсичен, не е запалим, не предизвиква алергични реакции и е изцяло с естествен произход. Обсегът му на действие е до 10 метра. При контакт с очите причинява болка, парене и сълзене, а като вторичен ефект – паника. Ефектът трае от трийсетина минути при бързо взимане на мерки, докъм два часа. Очите не трябва да се търкат. Ако има вода или мляко, трябва да се нанесе внимателно. Честото мигане също помага донякъде. Хората, които носят контактни лещи, трябва веднага да ги извадят и повече да не ги поставят. Донякъде за засегнатите кожни участъци помага сода за хляб, разтворена в студена вода. Тогавашният директор на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев заявил, че използваният от полицаите спрей е клинично тестван и се предполага, че има степен на безопасност. Употребата на спрейовете SABRE RED става по преценка на полицейския служител при пресичане на груби нарушения на обществения ред. Той е предназначен да намалява способността за съпротива на правонарушители. Регламентиран е в член на Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служители на МВР. При обучението на униформените да боравят с аерозола на първо място се посочва да предвидят скоростта и посоката на вятъра, съобщи още таблоидът, без да се позовава на източник.

Според горецитираната Наредба, химическите вещества са предназначени за намаляване способността за съпротива на правонарушители чрез дразнещо въздействие върху очите, кожата и горните дихателни пътища.

Минимално допустимото разстояние до лицето, срещу което се използват аерозолни химически вещества и насочването им, се определя от тактико-техническата характеристика на всеки отделен вид използвано средство.

Химическите вещества и средства за обгазяване се използват при стриктно спазване на нормативите за всеки конкретен вид и правилата за безопасност при работа с тях.

Обгазеният район (територия, сграда, превозно средство) се отцепва незабавно до края на поразяващото действие на химическите вещества и се предприемат мерки за извеждане и оказване помощ на пострадалите лица, пише в нормативния документ.

Адвокат Албена Белянова, която е бивш зам.-директор на Агенцията за държавна финансова инспекция, е поискала официална информация от МВР за използваните спрейове, но е ударила на камък.

"Аз поисках по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от МВР – с какво са ни пръскали, ако си спомняте, на 2 септември. След като тотално се омотаха в отговорите си, при последното ми заявление за достъп до информация – да ми кажат какъв конкретен препарат са ползвали, те отказаха да ми отговорят. Мълчалив отказ! И, да, аз ще обжалвам в съда и съдът ще ги задължи, защото мълчаливият отказ е недопустим – има съдебна практика", каза адв. Белянова пред "7/8 TV”.

По този повод репортер на "Флагман" в петък попита на брифинг в парламента министъра на вътрешните работи Христо Терзийски – защо МВР не отговарят на запитването по ЗДОИ, въпреки че нямат такова право, и защо се притесняват да разкрият марката на спрейовете.

"Нищо не ни притеснява, обясни министър Терзийски. Доколкото си спомням, не искам да казвам марката на спрея, който е на въоръжение в Министерството на вътрешните работи, - но за него имаме издадена мисля, че заповед от 2006 г. на министър Гайдарски – че това е допустимо помощно средство за органите на МВР. И неговата - не срок на годност, за да съм точен, – мисля, че лиценз или стандарт, е до 2021 г. Нас марките не ни интересуват. Благодаря!"

Христо Терзийски явно визира здравния министър Радослав Гайдарски от правителството на Сергей Станишев.

Какво обаче значи "нас марките не ни интересуват"? МВР може и да не се интересува от марките, но когато граждани питат, от ведомството са длъжни да им отговорят. А ако смятат, че не бива да разкриват дадена информация, следва да се обосноват съгласно ЗДОИ.

Мълчанието на МВР и явното нарушение на закона е обезпокоително и трудно може да бъде оправдано.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.