Масово преписване опорочи матурата

Отговорите на теста по БЕЛ бяха разлепени в тоалетните

по статията работи: Кремена Бедерева | 22.05.2013 | 10:59

Масово преписване опорочи матурата в един от областните градове в Северна България, след като неизвестни разлепиха отговорите на теста по български език и литература. Веднага след изтеглянето на варианта в 8 часа бланки с въпросите са били дадени първо на учители, които са решавали теста паралелно с учениците.

След третия час отговорите вече са се намирали в тоалетните, където са били достъпни за учениците, пише в. "Монитор". По закон единствените, които имат достъп до варианта, са директорите и информатиците, които се грижат за навременното разпечатване на бланките.

Те обаче давали и копие на преподавател, който трябва да реши задачите и да даде толкова верни отговори, че да могат възпитаниците на даденото школо да изкарат достатъчен брой точки, за да не бъдат скъсани.

За издаването на матурата съобщиха зрелостници, които са се възползвали от безплатната промоция с отговорите от WC-то. Те се съгласиха да разкажат схемата само при условие че анонимността им не бъде разкрита и дори показаха листче с отговорите, което е висяло в тоалетните. Любопитен факт е, че на него решенията на задачите са били написани на компютър. 

"Още в началото ни беше казано да не бързаме с предаването и излизането. След третия час учителка ни смигна и ние вече знаехме какво да правим. Първите двама обаче, които отидоха до тоалетна, се забавиха сигурно 10 минути и се наложи директорът да им тропа по вратата, за да излязат", разказаха зрелостници.

Следващите, които посетили нужника, започнали да преписват отговорите по ръцете си, а някои по-предвидливи пък влезли в WC-то с кариран лист, на който ги преписали. Не липсвали обаче и комични случаи. Дванадесетокласник, тръгнал уж по нужда, разбрал, че "ключът" към завършването на средното му образование се намира в женската тоалетна, и смело нахълтал. "Щях да ги убия после, бяха ме излъгали, за да си направят майтап с мен", оплака се пратеният за зелен хайвер.

За да не стане ясно, че учители и директори правят всичко възможно, за да прикрият неграмотността на своите възпитаници, им пускали няколко варианта на отвори. Така нямало да се набие на очи, че цял клас е познал, че поп Андрей е герой от поемата "Септември", която възпитаниците на някои училища изобщо не са чели.

Освен в професионалните гимназии, в които се влиза традиционно с по-нисък успех, хитринки на матурата са прилагали и зрелостниците от елитни математически гимназии. "В момента, в който ни раздадоха тестовете, успяхме в суматохата да обсъдим по-трудните въпроси. За няколко имахме съмнения и съученик, който си беше вкарал смартфона, провери в интернет каквото ни беше нужно, без никой да се усети", разкри минути след края на матурата възпитаник на авторитетно школо.

Въпреки че в някои училища преподавателите се надявали да откажат учениците от внасяне на мобилен телефон, като ги излъгали, че ще заглушават джиесемите, зрелостниците не се вързали. Те проверили бързо колко струва подобно устройство в нета и си дали сметка, че училищата им нямат нито пари, нито пък интерес да купуват подобна техника, която само би показала истинското ниво на знанията сред младежите.

За нелегалното внасяне на смартфон и момичета, и момчета използвали една стратегия. Джиесемът се криел или в маратонката, или в джоба, или в чантата, която по правилник не би трябвало да е до зрелостника, но на места това не е спазвано.

Учители с дългогодишен стаж по български език и литература разказаха пред "Монитор”, че издаването на матурата в тоалетната не е нещо ново и се прави от поне две години. Сред девойките от елитните школа се считало за плюс да си хванеш гадже от професионална гимназия, защото там се дават отговорите, които след това пък се препращат на SMS-и на половинките.

Слабите ученици са били подреждани в близост до отличниците, за да могат да препишат и да минат. "Има случаи, в които явни двойкаджии в часовете изкарват шестици на матурите. Понякога блестящи ученици пък се разсейват от шума и настойчивите молби за помощ и изкарват по-ниски оценки и от преписвачите", разказаха учители. "Дърпаха ми листа от ръцете, за да могат да кажат отговорите на техните си хора", оплакал се зрелостник на своя преподавател.

Според закона регионалните инспекторати по образование казват кой ученик в коя стая ще бъде, но след това класните правят разпределение по чинове. Около 270 зрелостници не стигнаха до матура по български език и литература във Варненско, след като не бяха допуснати до държавен зрелостен изпит. Това съобщи вчера старши специалистът от РИО-Варна Венцислава Генова, която поясни, че причината е, че те не са завършили успешно последния клас и имат двойки по някои от предметите.

"Тези ученици имат слаби оценки и на поправителните изпити, на които не са успели да изкарат поне тройка, а до матура се допускат само тези, които успешно са завършили 12-и клас, което означава по всички предмети да имат над среден 3", обясни Генова.
Общият брой на подалите заявление за явяване на матура тази година е 3993.

В 40 сгради се провеждаха изпитите, като в стая бяха допускани не повече от 15 ученици. Според шефката на РИО-Варна Антоанета Хинева има заловени преписвачи, но броят им не е уточнен. "Квесторите ни са бдителни, но до момента все още не са пристигнали всички протоколи. Те трябва да се прегледат и обработят, а това ще стане към края на деня. Когато се обобщят данните, ще стане ясен и точният брой, конкретните училища и имената на заловените, както и методите, които са използвали в опита си за измама", каза Хинева. През миналата година нямаше установен случай на преписване и на анулирани изпитни работи, припомни тя.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


19 Meglena Barutchieva 22.05.2013 | 16:15
нищо ново под слънцето. и после моля ти се, студенти ми стават.
18 Diana Nenova 22.05.2013 | 13:24
Ако говорим за справедливост не и редно хора с по две висши да метат улиците, ама го правят, нали!? Учителите далеч не са най-зле в тая държава, тъй като имат най-мощната синдикална организация и знаят как да си защитават правата. Никъде по света учителската професия не е най-добре платена и за нашия стандарт заплата близка до средната е повече от добре.
17 viktor viktorov 22.05.2013 | 13:20
А уж следили стриктно нещата, та камери и други предпазни мерки и накрая пак е открит начин за преписване.
16 трендафил въжарски 22.05.2013 | 12:27
значи смяташ, че след 30 г. стаж в учиклище да учиш и възпитаваш на хората децата - повечето съвсем не гълъби ненагледни - 600 лева заплата е нещо? От които ще вземеш чисто под 400? И за което си и учил навремето? Че то една сервитьорка взима в пъти повече? Що за шантаво мислене имаш?
15 трендафил въжарски 22.05.2013 | 12:25
Според мен е имало теч на информация отдавна, и не е било само в едно училище.
14 Палома Гълъбова 22.05.2013 | 12:14
Ти прочете ли цялата статия, че се пениш толкова?! Ясно си е написано как учителите и дори директора са съдействали за якото преписване в тоалетните и това е ставало с тяхно знание. Дали, ако тези учители си вършеха кадърно работата щеше да има нужда от такова масово преписване. Плюс това не мога да се съглася, че са в супер неизгодно положение и мизерствав в големите училища взимат заплати около 600-700лв, което е повече от ок за милата ни родина. Плюс това се радват на доста почивни дни.
13 мрачен интелектуалец 22.05.2013 | 11:47
Това да си умен отдавна не е критерий да си намериш работа. Даже точно обратното. Трябва да си кух като меча хралупа, за да просперираш.
12 Milen Stanchev 22.05.2013 | 11:44
Ето това са българските подрастващи, които гледат да препишат. Не знаят, че един ден ще имат затруднения с това да си намерят работа, защото ще са изключително тъпи.
11 Pencho Gospodinov 22.05.2013 | 11:34
Отговорите на теста по БЕЛ бяха разлепени в тоалетните - представяте ли си каква подигравка е това с цялата ни образователна система, щом не могат едни отговори на теста да опазят?
10 Stoio Jelev 22.05.2013 | 11:17
Сигурен съм, че е имало деца, които са разчитали само и единсвено на своите способности и знания и не са се възползвали от разлепените в тоалетните отговори.
9 мрачен интелектуалец 22.05.2013 | 11:14
Езика ти е отвратителен! Дано само в нета се правиш на оборотен, защото не се знае къде ще си намериш майстора с такива приказки.
8 мрачен интелектуалец 22.05.2013 | 11:13
Толкова ли не можаха учителите заедно с директорите да се организират и да излъжат, че има заглушаващи устройства в училищата? Можело е да се информират и така да хлъзнат лапетиите, че няма да разберат откъде им е дошло :)
7 Пламена Недялкова 22.05.2013 | 11:13
Сега всички малоумници ще имат висока оценка .
6 Асен Маврудиев 22.05.2013 | 11:08
Много брутален начин са измислили.
5 Емилия ОтЛьонеберя 22.05.2013 | 11:06
ако можеше да мислиш,. щеше да знаеш, че теча на информация няма как да е от училище, а е от Министерство
4 Емилия ОтЛьонеберя 22.05.2013 | 11:05
абе, глупак, ти знаеш ли, че учителите са с мижави заплати? Знаеш ли, че преподават на детето ти, докато ти си на работа и знаеш, че то е на училище? Ама ти най-вероятно нямаш деца, сигурно нямаш завършен и 12-и клас, така че какво ти говоря? Само абсолютен неграмотник може да говори таквиа глупости, при положение, че от десетилетия учителите са в съупер скапано положение, дори в момента има глад за млади учители, защото никой не иска тази вече яко неатрактивна професия
3 zvercheto zvqr 22.05.2013 | 11:04
а нали уж щяха да следят мнопго добре да не се преписва а то разлепени отговорите в тоалетната . какъв ужас , смехотворна работа
2 kristian balev 22.05.2013 | 11:02
Красноречив пример за нивото на образованието у нас, после учителите нека ди пищят за по-високи заплати, това на какво основание да се случи като децата излизат от грамотни по-неграмотни.
1 Емилия ОтЛьонеберя 22.05.2013 | 11:01
а онзи Милошев каза, че нямало как да стане - ей, подкупен народ скапан, ей

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.