Незаконните цигари у нас се увеличават, макар и незначително

България остава с едно от най-ниските нива на нелегална търговия с папироси в ЕС

по статията работи: iNews.bg | 06.12.2018 | 16:31
Незаконните цигари у нас се увеличават, макар и незначително
Агенция "Митници"

5.3% е делът на потребление на незаконни цигари в България през третото тримесечие на 2018 г. според традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас. Въпреки незначителното увеличение с 0.6% спрямо предходното тримесечие, ниските нива на контрабанда с цигари в страната остава като устойчива положителна тенденция повече от година. Данните са от традиционното изследване на петте компании от "Инициативата срещу незаконната търговия"* , което измерва нивото на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки всяко тримесечие.

България остава с едно от най-ниските нива на незаконна търговия с цигари за третото тримесечие на 2018 г. , като по-високи нива за същото тримесечие са отчетени в съседните Гърция и Румъния, както и във Франция, Германия, Полша, Италия и в някои от страните в Балтийския регион. Устойчиво ниските нива на незаконна търговия у нас се потвърждават и от официалните данни за ръст и рекордни нива на бюджетните приходи от акциз върху тютюневите изделия, както и ръст на легалния пазар. 2018 година бележи рекорд и по отношение на броя на разкритите незаконни производства в страна от правоприлагащите органи.

Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на цигари в някои градове, непредназначени за българския пазар, остава над средното за страната или се повишава в следните градове: "Шампиони" са Свиленград и Перник с по 10%, следва Видин с 9.5, Благоевград със 7.3, Кюстендил с 5.3, Сандански с 4, Стара Загора с 3.5 и Габрово с 2 на сто.

Резултатите от изследването показват, че част от марките цигари остават популярни на нелегалния пазар и са едни и същи. Наред с това, обаче, системно се появяват и нови марки от типа т. нар. "illicit whites” (брандове без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия), които излизат на пазара в цялата страна, внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти. Някои от новопоявилите се са Wall Street, Regina, Mark1.

След като най-новите данни от проучването бяха предоставени на всички заинтересовани институции в страната, Премиерът Бойко Борисов заяви: "България продължава да бъде сред страните в Европейския съюз с най-ниски нива на незаконна търговия с цигари. И през третото тримесечие на годината делът на контрабандата е свит до около 5%, което е устойчива положителна тенденция вече повече от година.  Данните говорят за реално свършената работа на всички служби, приходни агенции и прокуратурата. Броят на разкритите незаконни производства в страна също бележи рекорд през 2018 г.  Борбата с контрабандата с цигари остава постоянен ангажимент на правителството и по него ще бъдем безкомпромисни."

По повод регулярните резултати от изследването, компаниите от "Инициативата срещу незаконната търговия" считат, че усилията на държавните органи, насочени към борбата с незаконната търговия, дават устойчив резултат и трябва да останат приоритет на правителството, както досега. България вече успешно прилага всички норми на ЕС и компаниите от инициативата апелират да не се допуска въвеждането на крайни регулации в сектора, които биха създали рискове за стабилността и биха представлявали бариера в успешната борба с незаконната търговия. Една от най-сложните регулации в сектора – мащабната система за маркирането и проследяването на продуктите в ЕС, тепърва предстои да бъде въведена. Поради това, според компаниите, е нужно запазване на предвидимост и разумна регулаторна рамка, които са задължителни условия за стабилност и предвидимост на легалния пазар и приходите от акциз, и превенция срещу незаконното потребление.

Компаниите от Инициативата, също така, приветстват и оценяват като положителни редица законодателни инициативи и промени, които са в процес на въвеждане в България през 2019 г. Те са свързани с инициатива на Главния прокурор за инкриминиране на производството и разпространението на нелегални тютюневи изделия, както и свързани подготвителните действия, като изготвяне и държане на материали и технически съоръжения, предназначени за производство на тютюневи изделия без предвидените в закона разрешения; създаването на регистър на лицата, занимаващи се с внос, производство и продажба на машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия; премахване на цената от бандерола и поставянето й на опаковката с цел намаляване на административната тежест при заявяване, отпечатване и отчитане на бандероли за законните тютюневи изделия за вътрешния пазар; въвеждането на по-строги законови санкции за незаконно производство и съхраняване на акцизни стоки, в това число и тютюневи изделия. Всички тези мерки дават възможност за защита на легалния бизнес и по-стриктно правоприлагане спрямо нелегалния пазар.

"Инициативата за борба с незаконната търговия"стартира през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД , като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности. Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании, които са част от "Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари”и се осъществява ежегодно за последните 10 години по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 20 големи града на страната с над 47% от населението в България. В допълнение, незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за всеки от тях. В резултат на диалога между компаниите, Министерството на финансите и Агенция Митници се планират и допълнителни съвместни инициативи, свързани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.