Обвързват детските надбавки с имунизациите и задължителната предучилищна

В закона ще има изрична забрана дете до 8 години да се оставя без надзор

по статията работи: iNews.bg | 14.11.2011 | 18:27

Ако детето нe ходи на предучилищна подготовка, на родителите ще се спират детските надбавки за отглеждане на деца от 6 до 7-годишна възраст. Това предвиждат част от промените в Закона за детето, които днес бяха представени от зам.-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова и Надя Шабани, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Освен това, за да получават надбавки за отглеждането, родителите трябва да удостоверят, че на детето са направени всички имунизации и профилактични прегледи.

За децата, които са завършили училище, но нямат 18 години, родителите ще продължават да получават пари за отглеждането им, също така и детските ще се получават до завършване на образованието, стига това да не прескача 20-та годишнина.

Новият закон ще забрани обявяването на самоличността на деца, които са станали жертва на престъпления и насилие и инкриминира встъпването в брак или съжителството на брачни начала, както и бременността на деца под 16 години. Отговорност за тези нарушения ще носят родителите.

Така законопроектът си поставя за цел да спре или поне да намали случаите на ранни бременности и браковете сред ромското население. Това е само мярка, нито един закон не би могъл да спре ранната бременност, коментира министър Симеонова. 

Промените забраняват още дете до 8 години да бъде оставяно без надзор. Глобите за това са от 300 до 500 лева при първо нарушение и от 500 до 1000 лева - при второ.

От социалното министерство и Агенцията за закрила на детето се аргументират със случаи на пострадали и дори починали деца, които са били оставени сами и не са успели да се справят с битови инциденти. Въпреки това, целта не е да се наказват и глобяват родители, а да се повиши чувствителността на обществото спрямо случаи на отглеждане на деца в рискова среда, обясняват от министерството. 

Новият закон предвижда и регламенти за осиновяване на деца със специфични проблеми, които са навършили 7 години, а за деца с увреждания родителите ще получават повече помощи. Например - при раждане към еднократната помощ, която се дава за всяко дете, държавата ще осигурява и допълнително финансиране от минимум 500 лева. Месечните помощи за деца с увреждания ще се отпускат до навършването на 3 вместо до 2 години.

Духът на законопроекта е в помощ на всички семейства и деца, а според него грижите и контролът за децата трябва да бъдат пренесени повече на местно ниво. За тази цел дирекциите по социално подпомагане ще минат към местната власт до началото на 2013 г., а централната Агенция за социално подпомагане ще започне да изпълнява преди всичко контролна и координираща функция.

Децентрализиращата функция в законопроекта получи подкрепата на Сабина Събева, директор на Международната социална служба (МСС) - България, която посочи и че изключително важно е местните власти и отделните общини да станат социално активни. Социалната грижа трябва да бъде съобразена със специфичните потребности на хората, а те са различни по региони, допълни тя.

От името на неправителствения сектор Събева изрази надежда, че до окончателния му вид законът няма да бъде сериозно променян, тъй като в момента той изразява една съвременна философия, която ще подпомогне действително семействата.

Сред промените, които анонсира заместник-министър Симеонова са и тези за подкрепа срещу изоставянето на деца с увреждания. Според нормата се вменява задължение на медицинския екип да подкрепи родителите да продължат грижата за детето си. Съответно и държава ще предостави по-сериозна финансова подкрепа за родителите на деца с увреждания.

При осиновяване максималната разлика във възрастта между родителя и детето ще е 50 години, пише още в проекта.

Настаняването в институции ще бъде забранено, ако детето няма навършени 3 години. Родители няма да могат да дават децата си за отглеждане в специализирани заведения за повече от 2 години. В момента много деца се прехвърлят на грижите на държавата без срок, без уредени документи и така те не могат да бъдат нито осиновени, нито върнати при родителите им.

Това, което сега се променя, е че дете не може да бъде оставяно за повече от 2 години и това означава преди всичко активна работа за социалните работници, обясни Симеонова. Така, по думите ѝ, на всеки две години заповедта за настаняване на всяко едно от децата ще трябва да бъде подновявана – т.е. неговият казус да се разгледа отново и да му се търси приемно семейство. Целта е практиката "в дом до живот" да бъде прекратена. Освен това за децата до 3 години ще се търси активно семейства среда, в която да растат. 

За целта - от 2013 година, от когато ще влязат промените в сила, са предвидени 15 милиона евро, за да може програмата по мотивиране на приемни семейства да бъде активирана максимално. Точно какви ще са механизмите обаче на това и как държавата ще подпомогне процеса, зам.-министър Симеонова не уточни, въпреки че призна изключително ниския статус на социалните работници и обеща да се търсят механизми за повишаване на тяхното заплащане.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Ива Хинова 15.11.2011 | 13:23
„много деца се прехвърлят на грижите на държавата без срок, без уредени документи и така те не могат да бъдат нито осиновени, нито върнати при родителите им.“ - много сериозен казус поне според мен! На повечето роми така държавата им отгледа децата, а после те си ги прибират поотраснали от домовете и ги впрягат да работят за спокойните им старини. Да не говорим колко много деца са лишени от възможността да бъдат осиновени, да излязат от институциите и да се развиват нормално в едно семейство. Тези неща трябва ясно да се уреждат, дори нещо повече – опцията да си оставиш детето за 2 години и после да го вземеш трябва да бъде еднократна с това преразглеждане на случаите само бумащината ще се увеличи.
5 d.krumova _ 15.11.2011 | 09:54
Както става винаги с ромския въпрос и този път законът ще бъде приложен наужким, колкото да замажем очите на еврокомисарите, които така настървено са се заяли с темата за малцинствената интеграция. Училищата имат много проста схема – не пишат отсъствия на ромите и изкуствено им завишават успеха, за да изтикат в по-горен клас. Лекарски прегледи? Та те и по GSM-ма се правят. По ромския въпрос толкова. Не съм съгласна с насилственото налагане на имунизации, а това касае не само ромските майки. От къде на къде някой ще ми поставя ултиматум – ваксината или надбавката. При толкова странични ефекти от ваксините, аз може би ще предпочета за детето си алтернативен и безвреден начин за неговото предпазване.
4 Ани Г. 15.11.2011 | 09:02
Факт. Законите се правят за платежоспособните, а за циганите остава само да им се наслаждават. А после от ЕС гласували за повече интегрираност..е как, като те самите стоят и чакат само такива закони да излязат и да не правят нищо.
3 Rositsa Dellmuth 15.11.2011 | 07:22
Всичко това е много хубаво, но колкото и голяма оптимистка да съм не мога да видя този закон приложен между ромите. Така както за тях не се отнасят данъците, сметките за ток и вода, а да не говорим за билетите за градски транспорт, така и този закон ще бъде за останалите.
2 Ани Г. 14.11.2011 | 19:17
Всичко това свързано с децата от домовете и тези с проблеми ми звучи добре замислено и обещаващо, но не знам кога ще го видим приложимо и на практика. Това с двете години срок не е лошо, но все пак, пак е трудно постижимо, най-много да се окажат много деца на улицата, защото българите като цяло не са настроение още на вълна осиновяване. Или пък просто да си остават в дома отново и отново на всеки 2 години. Ще видим. Да се надяваме, че реформите ще имат най-положителен ефект върху точно тези деца.
1 Станимира Георгиева 14.11.2011 | 19:17
Ами защо не? Защо да не са обвързани? Не е ли и по-добре родителя да знае, че детето му е имунизирано и че е на училище по от рано, така и той самия ще може да се върне към работа по-бързо?

ТВ програма

Кино

  • Сега Да бъдеш Майстора документален филм...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.