Президентът: Скоро България ще има най-модерното антикорупционно законодателство в Централна и Източна Европа

Пред бразилско издание Плевнелиев засипа с похвали Дилма Русеф. Ето какво още каза:

по статията работи: iNews.bg | 06.02.2016 | 16:22
Президентът: Скоро България ще има най-модерното антикорупционно законодателство в Централна и Източна Европа

Европейските държави трябва да бъдат честни с търсещите убежище и да отчитат своите възможности за интеграция на вече приетите в Европейския съюз. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за бразилския вестник Correio Braziliense. "Трябва да сме в състояние да ги интегрираме и да се погрижим за всички; да им дадем възможност за образование, дом и перспектива”, подчерта държавният глава.

В ЕС се води интензивен дебат как да се справи с миграционния натиск и през следващите седмици ще бъде представена стратегия по този въпрос, коментира Росен Плевнелиев. Президентът подчерта, че ще бъде ограничен броят на хората, които са приемани в Европа и ще бъдат  отчетени възможностите на всяка страна за тяхната интеграция. "Ще бъдат разграничени тези, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят по-добри икономически перспективи и ще бъде засилена охраната на външните граници”, каза държавният глава. Нека се фокусираме върху прекратяването на сирийския конфликт, призова президентът Плевнелиев и отбеляза, че през следващите седмици ще бъдат предприети активни дипломатически усилия в тази насока.

Запитан за влиянието на миграционната криза върху Югоизточна Европа, държавният глава отново подчерта, че единственият начин за решаване на проблема, е чрез следването на общ подход от всички държави-членки на Европейския съюз. "Няма да успеем ако издигаме стени и огради или всяка страна сама търси решение”, категоричен беше Росен Плевнелиев.

България разследва всички твърдения за малтретиране на мигранти от страна на българските сили за сигурност, увери Росен Плевнелиев и добави, че страната ни винаги се е придържала към спазването на човешките права. "Когато започна бежанската криза, бяхме изненадани и неподготвени. За разлика от много други европейски страни, започнахме координация на усилията на различните институции за справяне с този проблем и оттогава постигнахме изключителен напредък. Не сме съвършени, но подобряваме работата си и използвайки ограничените ресурси, с които разполагаме, инвестираме в съоръжения, оборудване, в езикови курсове за хората, които се нуждаят от това”, отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че страната ни ще продължи да бъде част от усилията на международната общност за борба с тероризма и на антитеростичната коалиция срещу Ислямска държава. "Знаем, че е много важно да има глобално решение за справяне с  подобна заплаха. Убедени сме, че тероризмът може да бъде победен със силата на оръжията, но не и неговата идеология. Тя може да бъде преодоляна само с толерантност и с осигуряването на по-добро образование, чрез политики, които подпомагат дори и най-маргинализираните групи в нашето общество да бъдат интегрирани”, посочи държавният глава.

В отговор на въпрос за опита да бъде наложен контрол върху възможността на европейците да пътуват и работят във Великобритания президентът посочи, че миграционният натиск по външните граници на ЕС не може да се сравнява с правото на свободно придвижване на европейските граждани. "Много от идеите на британското правителството са добри. Но ако те са свързани с ограничаване на правото на европейците за придвижване, работа, обучение и живот в страната, това със сигурност ще доведе до много широк дебат. Аз съм сигурен, че има желание да се намери решение, и вярвам, че това ще се случи през следващите седмици”, посочи Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава сънародниците ни във Великобритания дават своя принос към социалната система на страната, както и за развитието на британското общество.

Държавният глава отново отбеляза усилията на страната ни за подобряване на работата на правосъдната система и определи периодичните доклади на Европейската комисия като "изключително прагматичен инструмент за сътрудничество с държавите членки”. "ЕК подчерта, че върховенството на закона, борбата с корупцията и независимостта на съдебната система са области, които се нуждаят от подобрение. И именно това правим. Приемаме ново законодателство, правим промени в Конституцията, за да направим съдебната система напълно независима. Много скоро България ще има най-модерното антикорупционно законодателство в Централна и Източна Европа”, коментира президентът.

В отговор на въпрос за икономическата криза в Бразилия, държавният глава заяви, че по време на срещата си с президента Русеф са обсъдили възможностите за справяне с тези общи предизвикателства. "Дилма Русеф е световен лидер, който представлява една от най-големите икономики в света и най-влиятелната държава в Латинска Америка и в Карибския басейн. За европейските лидери тя е много специален партньор, който има отворен светоглед, с демократични възгледи, разбира от икономика и се е посветила на това да подобри своята страна”, посочи Росен Плевнелиев. Европа има подобни трудности в много области, отбеляза още президентът и добави, че България също осъществява реформи в енергетиката, здравеопазването и социалното осигуряване и се стреми да се адаптира към промените в света.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.