Стартът на новия политически сезон - пропилян в многословие и спорове

Атентатът в Париж и спешните реформи в дневния ред на държавата

по статията работи: iNews.bg | 14.01.2015 | 12:22

Трагедията, сполетяла Париж и изданието Charlie Ebdo, беляза първия ден от новия парламентарен сезон. Янаки Стоилов ясно заяви, че според социалистите България не бива да приема повече бежанци, а да интегрира тези, които вече са у нас.

Стоилов отбеляза, че светът и Европа са навлезли в нова нестабилност, в нов преход - този път към многополисен свят, рисковете от разрастване на религиозния, етническия и политическия екстремизъм се увеличава.

"Масовата реакция на стотици хиляди, които се събраха в Париж тази неделя, показва, че мнозинството не иска да загуби демокрацията, да живее в страх и да попадне в плен на омразата. Но за да запазим свободата не само на словото, трябва да се противопоставим на все по-дълбоките социални разделения, да не премълчаваме трагедията на други стотици и хиляди по света и в Европа, както направихме за няколко души сега", коментира Янаки Стоилов. По думите му това може да се постигне само с радикална промяна на политиката и с диалог между нациите и цивилизациите срещу насилието и двойните стандарти.

От името на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изказа съболезнования към близките на жертвите от Франция.

В първия ден от новата сесия председателят на ПГ на ГЕРБ съобщи още, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи приетата от правителството актуализирана стратегия за реформа на съдебната система, промените в секторите сигурност, образование, здравеопазване и социална политика. ГЕРБ ще подкрепи и идеята за референдум за промени в изборното законодателство заедно с местните избори през есента.

Янаки Стоилов от БСП обяви, че социалистите ще предложат да се създаде парламентарна анкетна комисия за състоянието на пенсионните фондове. Той критикува правителството за липсата на управленска програма. От левицата настояват за промяна на решението на БДЖ за спиране на десетки влакове и се обявиха против приватизацията на "БДЖ -Товарни превози".

"Хвалите се, че бяха изплатени почти 4 млрд. лева за една банка, а правителството се оправдава, че не може да осигури 40 млн. за един от символите на модерна България - железниците", коментира той.

В словото си лидерът на ДПС Лютви Местан също засегна и темата с терористичните атаки в Париж, като заяви, че въпреки трагедията и заради паметта на жертвите трябва да се заяви, че етно-религиозното и културното многообразие на Европа не е нейна слабост, а сила, силата на демократична Европа на равноправни граждани.

От друга страна той отново се обяви за нови избори поради участието на Патриотичния фронт във властта.

От името Реформаторския блок Радан Кънев поиска незабавно приемането на стратегия за реформа на правосъдието и промени в Закона за съдебната власт и формиране на мнозинство за конституционни промени.

"Реформите в здравеопазването, енергетиката и образованието не търпят отлагане", допълни Кънев.

От Патриотичният фронт пък обвързаха подкрепата за кабинета "Борисов" с изпълнението на приоритетите за патриотите, фокусирани върху данъчни облекчения за семействата, решаване на демографския проблем, енергетиката.

"Продължаваме да настояваме и за пълното отстраняване на ДПС от властта", обяви от парламентарната трибуна съпредседателят на коалицията и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

По повод на терористичните атаки в Париж той предупреди, че опасността от нови терористични нападения в Европа е голяма.

Патриотите са против увеличаването цената на тока и очакват резултатите от започналите ревизии в енергетиката - едно от условията за политическа подкрепа. Каракачанов влезе в пререкание с Лютви Местан, като го обвини, че ДПС не са успели да интегрират ромите.

"ДПС са най-големите националпопулисти. . . Сами знаете защо никой не ви харесва", обърна се към депутатите от движението Каракачанов.

Местан пък попита Красимир Каракачанов дали ще крачи и тази година в Луков марш в центъра на София.

"Никога не сме крачили на никакви маршове, крачили сме на маршове, които са защитавали интересите на България", обясни Красимир Каракачанов.

От името на БДЦ Красимира Ковачка заяви, че вижда в динамичните мнозинства на този парламент възможност за важни законодателни промени, които да подобрят живота на хората и да илюстрират промяната на политическия модел към диалог, консенсус и разумни компромиси.

Ковачка заяви, че от БДЦ са подготвили законодателни промени в сферата на икономиката, които ще подкрепят българския бизнес,с ъздаването на конкурентоспособна икономика, основана на знанието и модерните технологии.

"Държавата не дава никакви гаранции за сигурност и предвидимост на техните доходи и старини", заяви Ковачка. Тя отбеляза, че от БДЦ настояват за ясен регламент за дейността на частните пенсионни фондове. От групата смятат, че въпросът с напрежението с бежанската вълна може да се реши с промени в сферата на сигурността и отбраната. "Сега е моментът да поставим на ново обсъждане една отдавнашна идея – създаването на гражданска цивилна гвардия", заяви Ковачка.

"На фона на събитията в Париж сигурно сте се убедили за пореден път колко разделено и настръхнало от омраза и недоверие е българското общество", заяви Ковачка, цитирана от БТА.

Волен Сидеров от "Атака" също коментира атентата в Париж. "Не бих подкрепил някой, който осмива в карикатурите си Светата троица", каза лидерът на националистите.

Посмъртно не мога да кажа "Аз съм Шарли", заяви Сидеров и допълни, че е "анти Шарли, защото тази подигравка с религията е най-големият грях". Не оправдавам тероризма, но трябва да се запитаме чий е този тероризъм - той не е на Корана, а на американските и израелските служби, заяви Сидеров и допълни, че "политиката на САЩ е да разбива Европа".

Сидеров добави, че през 2015 г. не очаква нищо друго от това правителство, освен повече полицейщина, колониализъм, мизерия и по-лошо управление на България.

От АБВ призоваха за повече диалогичност и толерантност през новия политически сезон. Проф. Борислав Борисов отбеляза, че случаят Charlie Ebdo е силен пример до какво може да доведе отсъствието на толерантност.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.