Шефката на ДАЗД с призив към деца и родители заради COVID-19

Когато сте навън, не минавайте близо до други хора, избягвайте тълпите, апелира Елеонора Лилова

по статията работи: iNews.bg | 15.03.2020 | 11:48
Шефката на ДАЗД с призив към деца и родители заради COVID-19
ДАЗД

Мили деца, за да сте в безопасност, останете възможно най-дълго време в домовете си. Когато се наложи да излезете навън, обмислете с родителите или близките си как да го направите”, се казва в призив на председателя на Държавната агенция за закрила на децата д-р Елеонора Лилова, предаде репортер на БГНЕС.

Агенцията публикува пълния текст на призива на д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

"Мили деца, родители, граждани,

Ние всички сме изправени пред голямо изпитание, причинено ни от нова за света болест – коронавирус COVID-19. Затова днес, и в близките месеци, всички ние повече от обикновено трябва да сме отговорни и да спазваме указанията на Националния оперативен щаб и министерството на здравеопазването. Извънредното положение, което правителството обяви, е с ясната цел да oзапази здравето и живота на всеки един от нас – деца, родители, близки, приятели, познати и непознати.

Ето защо на свой ред ние, от Държавната агенция за закрила на детето, се обръщаме към Вас, водени от убеждението, че здравето ни е от първостепенна важност и всички имаме отговорността един към друг да се пазим и да успеем да оцелеем пред това предизвикателство.

Мили деца,

За да сте в безопасност, останете възможно най-дълго време в домовете си. С приятелите и близките си за този период лесно може да се свързвате с телефон или по интернет. Когато се наложи да излезете навън, обмислете с родителите или близките си как да го направите. Внимавайте с кого и как контактувате. Избягвайте срещи с много на брой хора, защото така рискувате някой от тях да е болен и да ви зарази.

Ограничете максимално достъпа си до закрити обществени места или такива, в които има струпване на хора (магазини, транспорт, заведения за хранене, детски клубове и др.) Докато трае извънредното положение в страната и не сте на училище, може да използвате това време за полезни за вас неща. Може да опознаете някакво приключение в интернет, да четете книги, гледате филми, слушате любимата си музика, да пренаредите стаята си – все неща, които в ежедневието не ви остава много време заради различни ангажименти. Не се самонавивайте, че ви е скучно. Използвайте времето си за най-ценното за учениците – спокойно да се упражнявате с учебно съдържание. Вече има много интересни електронни ресурси с тази цел. Така ще ви минава бързо времето у дома със забавление, а и ще подобрите или затвърдите успеха си в училище след това. Голяма част от учителите ще подготвят специално за вас онлайн материали и това ще разнообрази начините на учене и опита ви.

Когато по необходимост излезете навън, минавайте по открити места, но задължително където няма много хора. В създалата се ситуация, в която никой не е застрахован и може да се зарази, би било добре да избягвате физическия контакт при среща с вашите приятели, съученици и/или други хора (ръкостискане, прегръщане, близко общуване лице до лице). Ако някой човек кашля или има температура (може да забележите зачервяване на лицето или влажни очи), то непременно преустановете контакт с него и се отдалечете възможно най-далече. Когато се завърнете в училище, спазвайте указанията и мерките, които ще ви дадат на място. Днес не е нужно да се правим на "герои", защото със здравето шега не бива.

Спазвайте висока лична хигиена. Често измивайте ръцете си продължително със сапун. При контакти с повърхности най-добре използвайте антибактериални кърпички и дезинфектанти, но най-добре избягвайте да пипате много повърхности. Слушайте съветите на родителите и хората, които се грижат за вас, колкото и да не ви се иска, защото те ви мислят доброто и искат да ви предпазят от възможни опасности.

Уважаеми родители и близки на децата,

Ние, родителите, сме устроени така, че винаги първата ни мисъл е да не се случи нещо лошо на детето ни и често пренебрегваме собствената си безопасност. В условията на тази епидемия обаче ще трябва да мислим, освен за най-милото ни, и за нас, и за средата, която да осигурим на семействата си. Дисциплинирането и примерът трябва да идва от нас към децата ни. Затова както ние пазим себе си, така децата ни ще ни подражават и ще се научат да се пазят. При най-малко съмнение за влошаване на здравето на някого от семейството, той трябва да остане у дома и да получи нужната медицинска помощ, преди да се усложни състоянието му или да навреди на околните. Не бива да пренебрегваме никакъв признак или да сме самонадеяни, че на нас няма да ни се случи нищо лошо.

Добре е всички да се следим едни други дали сме проветрили стаята, дали сме измили ръцете си, спазваме ли необходимата дистанция помежду ни, а едно от важните неща е да не изпадаме в паника. Човешкият организъм е силен, но страха, стреса и отрицателните емоции могат да понижат или разрушат имунитета ни.

Вярвам, че разума и интелекта ни ще ни изведат от тази криза. Вярвам, че доброто и обичта един към друг ще ни сплотят. Животът ни учи да се обединяваме и заедно да ставаме по-силни от изпитанията, които ни поднася.

Благодаря Ви за вниманието и разбирането на отговорността, която всеки от нас носи, за да защити живота на децата, своя живот и живота на всеки един около нас!


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.