„Стопанско управление“ в ТУ-София – вечно актуалната специалност

Завършилите я специалисти по всяко време са търсени на трудовия пазар

по статията работи: iNews.bg | 24.05.2018 | 15:05
„Стопанско управление“ в ТУ-София – вечно актуалната специалност
ТУ-София

Специалността "Стопанско управление" в Стопанския факултет на Техническия университет – София винаги е била и ще бъде актуална. В свят, който се движи предимно от бизнеса, такива експерти ще трябват постоянно и за тях винаги ще има работа. Не без значение обаче е и все пак къде се получава образованието. А в Техническия университет-София то винаги е било на високо ниво, благодарение на което възпитаниците му са ценени не само у нас, а и в чужбина.

Специалността "Стопанско управление" в професионално направление "Администрация и управление" предлага бакалавърско и магистърско обучение, което открива професионални хоризонти. То има за цел да подготви висококвалифицирани управленски специалисти с висше образование, имащи задълбочена подготовка в използването на съвременните информационни технологии в бизнеса и значителни познания за съвременните индустриални технологии. Завършващите студенти придобиват професионалната квалификация "бакалавър по стопанско управление”.

Още със създаването си специалността "Стопанско управление" се утвърди като желана от студенти и от работодатели. За това свидетелстват многобройните признания и рейтинги, в които специалността попада на челни места. Съвременните курсове за обучение, креативният подход на учене, синтезът на управленски познания и внедрени информационни технологии, изявени преподаватели, преподаващи новости в управленската дейност, съвременни решения в бакалавърските и магистърски проекти на студентите и бързата професионална реализация след тяхното завършване са доказателства, че специалност "Стопанско управление" е на вълната на добрите стандарти в мениджърското обучение.

Бакалавърска степен

Студентите, които завършват четиригодишния курс, се дипломират като специалисти с висше образование по образователно-квалификационна степен бакалавър по "Стопанско управление". Специалистите, завършили тази специалност, притежават широкоспектърни познания за управление на процеси, персонал, ресурси, финансови и информационни потоци. Те са търсени специалисти, както от различни компании, така и в държавната и общинската администрация. Отзивите за нашите възпитаници са, че те са компетентни, отговорни, владеещи съвременните IT технологии, способни да търсят решения и прилагат иновации в управленската дейност.

Какво изучават студентите в бакалавърската степен?

Обучението по специалността "Стопанско управление" се осъществява по учебен план, които е разработен със съдействието на водещи европейски университети във Великобритания, Холандия и Германия. В учебния план са включени курсове, които формират висока университетска култура, знания за обществото и икономиката, разработването и изпълнението на управленски политики, умения да използват и прилагат съвременните информационни технологии и системи, способности да разработват програми и проекти по определени въпроси, мислене, което стимулира иновации и промени в професионалните дейности, владеене на чужди езици.

Академичната среда за обучение е взискателна, но осигуряваща знания, които позволяват на нашите студенти да заемат управленски позиции в бизнеса и администрацията. Те имат възможност да работят съвместно по своите проекти с преподаватели, които са ангажирани с иновации в стопанската дейност, да посетят лекции на успешни бизнес лидери, да проведат практика в бизнес организации, държавни и общински институции, където разработват курсови работи и бакалавърски тези и където демонстрират високите стандарти на познание, носещи печата на обучението в Стопанския факултет. Всяка година желаещите студенти провеждат учебен семестър по програма Еразмус във Великобритания, Холандия, Дания, Испания, Португалия и Италия. По време на следването студентите се намират в социална мрежа, която им носи много професионални и човешки контакти.

Къде работят студентите след завършване на обучението си?

Бакалаврите, които завършват специалността "Стопанско управление", могат да работят като ръководители на звена в малки, средни и големи предприятия; в държавни институции, които разработват и прилагат икономически политики; като експерти, които подготвят инвестиционни и други проекти, или които внедряват мениджърски информационни системи; като специалисти, които се занимават с маркетинг, оперативен мениджмънт, финансов мениджмънт, продажби и други дейности.

След натрупването на известен опит те могат за станат мениджъри на фирми, държавни и общински компании. Най-общо това, което отличава нашите студенти е, че те са подготвени да работят на мениджърски позиции, които внедряват съвременни управленски и информационни решения в тяхната дейност.

Състезателният бал на кандидат-студентите за специалност "Стопанско управление" се образува, като към оценките по математика и география от дипломата за средно образование се прибави една от следните оценки:

oт успешно издържан зрелостен изпит (матура) по български език и литература, умножена по 2,9;

или по математика, умножена по 3;

или по география, умножена по 3;

или по история, умножена по 3;

или по чужд език, умножена по 3

от тест по математика (предварителен или редовен), умножен по 3.

Подробна и актуална информация за кандидатстване може да намерите на: http://priem.tu-sofia.bg/

Магистърска степен

Завършилите бакалаври по "Стопанско управление" могат да продължат обучението си в Стопанския факултет за получаване и на образователно-квалификационната степен магистър по "Стопанско управление". Обучението е с продължителност 1.5 години. В тази специалност се записват и много студенти от други университети, които виждат възможност да надградят своето професионално познание и кариера. Освен редовно обучение ние предлагаме и задочно обучение. Студенти, които са завършили образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по други специалности преминават обучение в една изравнителна учебна година. Изравнително обучение не е необходимо за завършилите специалности от професионални направления 3.7. Администрация и управление, 3.8. Икономика, 3.9. Туризъм, 3.4. Социални дейности (за магистърска програма "Управление на персонала") и 3.5. Обществени комуникации и информационни науки (за магистърска програма "Управление на маркетинга"). В магистърското обучение се цели формирането на конкретни професионални знания и умения, чрез специализации в магистърски програми.

Какво научават студентите по време на магистърското си обучение?

Те формират знания и умения за: новостите в стопанското управление;управлението на маркетингови дейности; финансовите аспекти в управлението на компанията; управлението на персонала; стратегическото и оперативното управление на фирмата; управлението на конкретни стопански отрасли, като енергетика, информационни услуги, търговия и други.

Усилията дават своите резултати! Къде се намират нашите магистри няколко години след обучението? Ние сме горди с професионалното развитие на нашите възпитаници. Голямата част от тях са достигнали до средни и високи управленски позиции в различни компании, както и в държавната и общинска адмнистрации и в неправителствени организации. Те оценяват високо знанията и уменията, чрез които са получили професионални възможности за мениджърска кариера.

Подробна и актуална информация за кандидатстване може да намерите на:

Канцеларии на Стопански факултет: блок 3, каб. 3233 и 3235, тел. 965-37-04, 965-27-04;

mag-sf@tu-sofia.bg


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.