3,2 мл. лв. струват командировките на депутатите за 14 месеца

Колите на парламента са изминали разстояние, равно на 41 обиколки на екватора

по статията работи: iNews.bg | 04.01.2016 | 14:57
3,2 мл. лв. струват командировките на депутатите за 14 месеца
НС

За последните два месеца на 2014 г. и цялата 2015 г. депутатите са похарчили за командировки в страната и чужбина близо 3,2 млн. лв. Около 1,4 млн. лв. са бюджетните средства за обиколите им в страната, а над 866 000 лв. са разходите на народните избраници за задграничните им пътувания по работа. Освен със служебни лимузини депутатите пътуват много и с личните си автомобили, като осребряват фактури за бензин. По това перо от началото на мандата на 43-то Народно събрание са изхарчени още 900 000 лв. 

Това показваа справка на Народното събрание, изготвена за "24 часа” по Закона за достъп до обществена информация. Тя е за периода от старта на този парламент на 27 октомври 2014 г. до 30 ноември 2015 г.

От посочените близо 1,4 млн. лв. за командировки в страната - 120 000 лв. са изплатени за хотелски нощувки. Според финансовите правила на Народното събрание депутатите имат право на командировъчни и квартирни пари, когато пътуват до изборните си райони.

Първенец в тази класация е представителят на "Атака" Иван Тодоров. Пътуванията му до изборния му район - Силистра, са стрували на данъкоплатците18 680 лв. Тъй като той е родом от София, вероятно ползва и хотел при ежеседмичните си посещения в региона, което качва разходите му.

Същата е ситуацията и с Борис Ячев от Патриотичния фронт. Той е изхарчил 18 189 лв. за обиколки из Пловдивска област, откъдето е избран за депутат.

17 800 лв. са стрували на парламента командировките в страната на депутата от БСП Таско Ерменков. Той е избран от Сливен, но е родом и си живее в София, затова също има разходи за хотел.

Същата е сумата и на Петър Петров от групата на БДЦ, чийто избирателен район Кюстендил е по-близо до столицата.

25 от депутатите пък въобще не са ползвали командировъчни и ако са пътували из страната, то е било за лична сметка.

Такъв е примерът с шефа на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. По време на предизборната кампания за местния вот в качеството си на зам.-председател на партията той е обиколил страната със служебна кола на ГЕРБ без да ползва командировъчни.

Най-много служебни разходи за чужбина като депутат от този парламент е направил бившият външен министър в кабинета на Пламен Орешарски” Кристиан Вигенин. Той е реализирал 22 служебни пътувания зад граница. Повечето от тях обаче не са били за сметка на парламента, а на Партията на европейските социалисти (ПЕС), председател на която е бившият лидер на БСП Сергей Станишев. Самият Вигенин, макар да бе изгонен от ръководството на столетницата, сега е член напрезидиума на ПЕС, което налага и честите му пътувания за срещи на високо равнище до Молдова, Украйна и Испания.

1620379

Соцдепутатът обаче има и командировки като зам.-шеф на българската делегация в Парламентарната асамблея на ОССЕ. По тази линия той е пътувал до Финландия, Монголия и Австрия.

Активна международна дейност развива и Румен Йончев от ББЦ, става ясно от справката.

Като член на българската делегация в ПА на НАТО той е бил 15 пъти в командировка и е на челно място по изхарчени средства - 29 303 лв. Миналия юли Йончев е бил пет дни във Франция, като е обиколил Лориент, Брест, Марсилия и Париж, където заедно с колеги от асамблеята са обсъждали "потенциални възможности за сигурността и отбраната” на НАТО. По линия на Комитета по отбрана и сигурност е бил в американската военноморска база в Норфолк и във Вашингтон.

Сред най-много пътувалите в чужбина са още зам.-шефът на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) и депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров. Главчев е зам.-ръководител на делегацията ни в Интерпарламентарния съюз, за заседание на който е летял дори до Виетнам. Заедно с него Ханой са разгледали Алиосман Имамов от ДПС и съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Миналия Гергьовден Главчев е взел участие в празника на Зографския манастир в Атон, а за 24 май е бил част от делегацията на премиера във Ватикана.

За разлика от предишни мандати в този все още няма екскурзии до много екзотични

дестинации. Депутатите са пътували основно из Европа и Азия, а някои и до САЩ. Изключение правят посещение до Габон на Георги Кючуков от АБВ - за заседание на образователната комисия към ПА на Франкофонията и до Иран на Антони Тренчев от Реформаторите, Магдалена Ташева от "Атака”, Мартин Иванов от БДЦ и Мустафа Ахмед от ДПС по линия на групата за приятелство.

С истински екзотични дестинации може да се похвали единствено зам.-шефът на Народното събрание Явор Хайтов от БДЦ. Той е бил включен в официалната делегация, придружаваща вицепрезидента Маргарита Попова до Виетнам, Лаос и Тайланд.

Парламентът е изпращал свои представители като наблюдатели на избори. По тази линия Георги Свиленски от БСП и Даниела Дариткова от ГЕРБ са били в Азербайджан, а Десислава Атанасова от ГЕРБ и Димитър Делчев от РБ - в Таджикистан.

1 667 675 километра общо са навъртели депутатите със служебните лимузини само за година и 3 месеца, става ясно още от справката на Народното събрание. Пресметнато спрямо километрите на екватора, това означава, че те са обиколили 41 пъти земното кълбо с коли на парламента.

Освен със служебни лимузини депутатите си пътуват много и с личните автомобили, като са осребрявали фактури за бензин. По това перо от началото на мандата на 43-то Народно събрание по това перо са изхарчени общо 872 977 лв. Те обаче имат лимити в зависимост от отдалечеността на избирателните региони, които всяка година се актуализират със заповед на председателя на парламента.

Най-много със служебен автомобил е пътувала Невин Хасан от ДПС. Тя е депутат от един от най-отдалечените региони - Силистра и е изминала 55 286 км. Отделно е осребрила фактури за бензин за 2326 лв.

Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски е втори в класацията с изминати 39 205 км. Като шеф на регионалната комисия обаче той ползва персонална служебна кола и пътува с нея не само до избирателния си район Плевен и в провинцията, но и в София. Затова не е ползвал за служебни цели личната си кола.

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.