Кирил Комаров: „Росатом“ е готов да строи „Белене“, а да инвестира в нея – зависи от условията

Ще отменя всичките си ангажименти за първа копка на новата централа, категоричен е той

по статията работи: Кристиан Костурков | 23.11.2017 | 14:41
Кирил Комаров: „Росатом“ е готов да строи „Белене“, а да инвестира в нея – зависи от условията
Кристиан Костурков

През миналата седмица излезе докладът на БАН за АЕЦ "Белене", поръчан от правителството. В него учените разглеждат различни сценарии за реализацията на проекта. От представянето на резюмето стана ясно, че при почти всички от тях е препоръчително България да построи централата. Това обаче няма как да се случи без участието на "Росатом", чиито компании произведоха оборудването за централата, включително двата реактора. Какви, според руснаците, са перспективите пред АЕЦ "Белене", как гледат те на евентуален рестарт на проекта, имат ли някакви препоръки и други въпроси зададохме на първия заместник генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров.

 

Г-н Комаров, наскоро излезе докладът на БАН за АЕЦ "Белене". В почти всички разгледани в него сценарии се препоръчва централата да бъде построена. Готови ли сте в "Росатом" да се включите в проекта, ако българското правителство вземе решение да го рестартира?

На първо място ние винаги сме казвали, а лично аз неднкратно съм отбелязвал и пред г-жа Петкова (министърът на енергетиката Теменужка Петкова - бел.ред.), че "Росатом" е готов при всички положения да участва в проекта АЕЦ "Белене". И да оказа всякаква помощ, в каквато форма бъде удачно за българското правителство. То ни е питало - ако например бъдат намерени средства за строителство, дали с държавен ресурс или пък с привличането на инвеститори, дали ще сме готови да участваме като доставчик. И винаги сме потвърждавали, че сме готови да участваме.

Що се отнася до формата ни на участие в проекта, ние имаме натрупан огромен опит при най-различни сценарии. Ето, например, сега в Унгария, където строим на базата на междуправителствено споразумение, източникът на финансиране е междудържавен заем. От друга страна имаме проект в Турция, където ние сме инвеститор и сами влагаме средства в строежа на централата "Аккую". Естествено всеки един от тези проекти изисква структурирането на определени отношения, на определени условия. Що се отнася по българския проект, всичко силно зависи от това какви цели българското правителство ще постави пред себе си.

Днес чухме изказването на министър Шули (унгарският министър без портфейл по въпросите за АЕЦ "Пакш-2" Янош Шули - бел.ред.), че за унгарското правителство най-важното е евтината електроенергия, която позволява на икономиката на страната да се развива, да има конкурентно производство, което потребява тази енергия и изобщо да бъдат конкурентоспособни на пазара за сметка на евтиния ток. И това е техният основен интерес, затова те приеха модела на междудържавен заем. Защото, ако трябва да сме честни, от икономическа гледна точка, това е най-изгодният вариант. Това е възможност да се вземе кредит с възможно най-ниската лихва, за много дълъг период, да не се погасява по време на строежа на централата, а изплащането му да започне когато тя стартира работа и чрез приходите от продажба на енергия да се изплащат вноските.

Има и други модели. Нееднократно съм давал пример, включително и пред българските медии, че в съседната ви Турция ние реализираме проекта за АЕЦ "Аккую". За да се случи той като инвестиционен проект, турското правителство ни предостави гаранции за изкупуване на произведената електроенергия на достатъчно висока цена. Ако трябва да сме честни – по-висока от тази, на която днес се продава токът в България. Техният интерес обаче е разбираем. Те казва, че не искат да поемат рискове, тъй като това е първата за Турция атомна централа. И искат всички тези рискове да поеме върху себе си инвеститор. Но са готови да платят за това, като изкупуват електроенергията на достатъчно висока цена, която покрива разходите и рисковете, които поема инвеститора.

Затова въпросът за нашето участие в проекта "Белене" е пряко свързан с това българското правителство, на базата на доклада на БАН, който съвсем скоро бе публикуван, на основата на други експертизи, на основата на широко обсъждане, да вземе решение какво точно е необходимо на правителството, какъв е неговият приоритет. И ние ще сме готови, когато чуем тази позиция, да вземем решение за себе си доколко е възможно нашето участие и в каква форма може да бъде то. Но, като цяло, ако питате мен, най-подходящият вариант, от гледна точка на перспективите пред България към днешна дата, е да се тръгне по пътя, по който тръгна Унгария. И това е много логично.

Т.е. оценявате като най-добри перспективите пред проекта, ако той се състои по унгарския модел?

От икономическа гледна точка това е най-добрият вариант за България. Твърдо съм убеден в това. Но, разбираемо, аз не мога да взимам решения вместо българското правителство. Мога само да се изказвам като експерт, който представя само една от гледните точки. Решението си го взима правителството на България.

У нас често се говори за приватизация на проекта. Ако такава се осъществи, "Росатом" готов ли е да участва като строител?

Като строител сме готови да участваме в какъвто и да било вариант за реализацията на проекта, независимо от избора на българското правителство. Като инвеститор - зависи какви ще са условията и какъв модел за реализация на проекта бъде избран.

Какви са очакванията ви за развитието на отношенията между България и "Росатом" в бъдеще?

Историята на нашето сътрудничество е много продължителна, наброява десетилетия. И това е едно много добро, стабилно и взаимоизгодно сътрудничество. И знаете, че дори и по време на онези не особено позитивни моменти, свързани с арбитражното дело за "Белене" в Женева, те не пречеха на нашето добро сътрудничество и бих казал приятелски отношения. През цялото това време, дори по време на арбитража, ние изключително активно работихме по удължаването на живота АЕЦ "Козлодуй" и на практика дадохме на централата втори живот. Защото тя работи вече над 40 години и ще работи още 30. Да, доколкото знам, българският ядрен регулатор даде лиценз само за 10 години, но това е формалност. (Законодателството у нас не позволява на Агенцията за ядрено регулиране да дава лиценз за по-дълъг срок от 10 години - бел.ред.)  А изследванията, които ние правихме в ход на работата по удължаването на срока на експлоатация, доказаха, че тя може минимум още 30 години да работи в състоянието, в което се намира именно днес, както и с онези подобрения, които въведохме по време на работата по удължаването на живота.

Знаете, че всички тези години ние сме доставчик и то надежден, на гориво за действащата българска АЕЦ в Козлодуй. И възнамеряваме да останем такъв надежден доставчик за целия срок на ескплоатация на българските ядрени реактори. Днес водим активни преговори и сме готови активно да помагаме и в сферата на това какво да правите в сферата на отработеното ядрено гориво (ОЯГ), как да се съхранява то, как да се намалява нивото на радиоактивност. Готови сме и за това да работим заедно. Аз вярвам твърдо, че между Русия и България вече има много добри отношения. И ние имаме отлични шансове за много добро съвместно бъдеще.

Ще дойдете ли на първата копка на АЕЦ "Белене"?

Безусловно. Заради такова важно събитие аз със сигурност ще дойда. И ще захвърля всички свои ангажименти. Само да се състои.

Кажете как работи в момента "Росатом" на международните пазари!

Продължаваме да се развиваме много активно. Към днешна дата осъществяваме 42 проекта за изграждане на нови блокове, от които 8 са в Русия, а останалите 34 – в чужбина. Окончателно предадохме на Индия за експлоатация втори блок на АЕЦ "Куданкулам", подписахме договор за изграждане на пети и шести блок на същата тази централа, продължаваме активната работа по подписаните преди година контракти за блокове 3 и 4. В Китай вече приключихме на практика работата по трети блок на АЕЦ "Тянван". В близко бъдеще очакваме формалното приключване на всички процеси, но самият блок вече работи. Четвърти блок ще бъде готов догодина. Много активно работим и в Беларус, през 2019 г. ще бъде въведен в експлоатация първи блок на централата, а вторият – през 2020 г. Много сериозен прогрес постигнахме в Бангладеш, буквално преди няколко седмици местният ядрен регулатор издаде лиценз за изливането на първи бетон, а след 10 дни ще се състои и самата церемония за началото на реалното строителство – т.е. официалният старт и започването на строителните работи. В Иран току-що се състоя тържествената церемония за реализацията на проекта втори блок на АЕЦ "Бушер". Продължаваме проекта във Финландия, в Унгария, работим много активно... На практика по целия свят продължаваме да работим много активно. А в най-близко бъдеще, надявам се, ще можем заедно с вас, да кажем, че в числото на държавите, решили да построят нова атомна централа, влиза и България.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /18 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /42...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.2
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 1
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.