Парадокс! Бизнесът иска национализация, държавата брани и частните дружества

Въпросът както стои зад предложенията в Пътната карта за реформи в енергетиката на работодателите – некомпетентност или политико-корпоративни интереси

по статията работи: Галина Александрова | 09.10.2015 | 19:33

Свидетели сме на невероятен парадокс. Позволявам си тази тавтология, защото поотделно двете думи не са достатъчно силни да изразят смайването, което поражда Пътната карта за реформи в енергетиката, предложена от четирите национално представителни работодателски организации – КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП.

В този документ не само няма систематично мислене как да се реформира секторът. Той на практика изисква национализация на частни предприятия. Точно това означава предложението държавата да предложи за изкупуване акциите на ТЕЦ "AES Марица изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3", като на потенциалния бъдещ инвеститор се предостави правото за изграждане на нов далекопровод и/или да му се осигури достъп до съществуващия далекопровод за директен износ на ток за Турция. До този момент AES и Контур Глобал дори не са намеквали за намерения да продават собствеността си в България.

В подобна посока е и друго предложение на работодателите - Българска банка за развитие да изкупи инвестициите във ВЕИ инсталации?

Тези предложения връщат енергетиката и страната ни десетилетия назад – към времената, когато държавата притежаваше икономиката и нареждаше какво да се прави с една или друга фирма. Много е странно идеята за национализация на частни бизнеси да се прокарва така настоятелно именно от организациите на бизнеса, който има най-голям интерес да пази от политически и лобистки мераци конституционно гарантираната неприкосновеност на частната собственост.

Затова експертите, с които разговарях, неизбежно се питат какво стои зад тези предложения – некомпетентност или нечии политико-корпоративни интереси. Повечето са категорични, че второто е верният отговор. Не е тайна, че има апетити от страна на местни фирми и чуждестранни групи с неясен произход за придобиване на активи в енергетиката на възможно най-ниски цени.

Последиците, които подобни решения биха имали върху енергийния сектор и банковата система, могат да бъдат трайно дестабилизиращи, смятат експертите. Ето и няколко аргумента, които подкрепят тази теза.

Двете американски централи имат значителен дял в електроенергийния баланс на страната – около 40%. Освен това те са базови мощности, които гарантират стабилност и предвидимост на енергийното производство и на доставките. При изваждането им от електроенергийния баланс, което следва от проекта да им се осигури възможност за директен износ на тока им за Турция, в сектора на базовите мощности ще останат АЕЦ "Козлодуй" и от третата термична централа в комплекса - "Марица Изток 2" - крайно недостатъчни, по мнението на енергийните експерти.

"Никой не е забранил на споменатите централи да изнасят свободно ел.енергия в региона. Съществуващият трансграничен капацитет към Турция позволява, при определени условия, износът на почти цялото количество ел. енергия, която двете централи могат да произведат на годишна база", коментира проф. Атанас Тасев в интервю за 3eNews.

По негово мнение обаче "идеята за "директен” електропровод високо напрежение за двете централи по посока Турция изглежда доста екзотично".

"Това означава централите да станат част от електроенергийната система на Турция и да отпаднат от електроенергийния баланс на България. Независимо от инсталирана мощност, над 12 000 Мвт ., през коефициента за разполагаемост, с отчитане и на спецификата на производителите на ел. енергия, през зимата, когато имаме товар в системата около 7500 Мвт, често се оказва, че разполагаемостта на енергийната ни система е на предел и отпадането на двете централи от баланса може да я постави в критичен режим ("дискотека”)", заявява проф. Тасев.

Според него предлаганото от работодателите "преразглеждане на модела на преференциалната енергетика с промяна на параметрите на сделката със задна дата е невъзможно”.

"Изкупуването на тези инвестиции от когото и да било, също няма да намали размера на паричната маса "задължение към обществото”, освен при доброволен отказ на новия собственик от възвращаемост, което е икономически абсурд”, заявява енергийният експерт.

Според Лъчезар Богданов, управляващ партньор в анализаторската група Индъстри Уоч, идеята за одържавяване на частни енергийни компании не е нова и лично той я е чувал и по-рано. Тя обаче не е добър вариант. По-подходящата стъпка би била да се пристъпи към процедура по предоговаряне на условията в дългосрочните договори за изкупуване на енергията от тези централи. Подобни процеси е имало в други европейски държави, така че са възможни, смята Богданов.

"Вариантът е да се предложи на американските ТЕЦ-ове и на ВЕИ-тата да седнат на масата за преговори и да се намери вариант, при който всяка от страните да бъде доволна. Но това няма да стане без всеки да поеме своята отговорност за настоящата ситуацията в енергетиката. Вероятно ще се наложи държавата или НЕК да поемат някакви разходи за компенсации за тези централи, но това е по-добрият вариант, вместо да се пристъпва към изкупуването им, което ще струва по-скъпо, а и в крайна сметка това ще засегне всички данъкоплатци", заявява икономистът.

А какво означават обвиненията към енергийния министър Теменужка Петкова, че "иска НЕК да плати" огромния си дълг към американските централи, който вече е около 900 млн. лева и е източник на дефицити по цялата верига на доставките. Представителите на бизнеса настояват държавната компания да не се разплаща с частните ТЕЦ-ове, тъй като ЕК евентуално може да се произнесе, че в договорите с двете централи имало нерегламентирана държавна помощ и тогава тези пари просто могат да бъдат приспаднати при също така евентуалното разваляне на сделката.

Междувременно друг бизнес – този на "Мини Марица Изток", ще затъне окончателно - поради неплащането от страна на НЕК двете американски централи от доста месеци не плащат за доставените въглища от мините. В момента, благодарение на това, че БЕХ успява да осигури по 22 млн. месечно за плащане на заплатите във въгледобивното дружество, хиляди миньори не са на улицата без работа. Впрочем друга идея на работодателските организации е да бъде закрит холдингът, който консолидира държавната енергетика и се оказа един полезен финансов инструмент в условията на криза в сектора.

"Държавата (НЕК) не иска, а е длъжна да плати тези пари. Това са пари за закупена, но неразплатена енергия от страна на НЕК към тези централи. Ако имаше механизъм за фалита на НЕК, то отдавна тези централи да са я обявили в несъстоятелност. Изплащането на тази сума, чрез кредит от страна на БЕХ , веднага ще осигури около 350 млн. лв. "свежи” пари към мините. Те от своя страна ще се разплатят с подизпълнителите и постепенно системата на плащане ще влезе в равновесен режим. Този нетипичен за равновесните икономики случай потвърждава тезата, че ценовите дебаланси не просто рефлектират в НЕК. НЕК прилага при тази ситуация единствено възможния сценарий – не се разплаща с доставчиците и по този начин цялата енергийна система "потъва”, заяви по повод на това предложение проф. Тасев.

Колкото до идеята Българска банка за развитие да изкупи инвестициите във ВЕИ, по мнението на икономисти, тя е по-скоро опасна. Първо, така средните и малки фирми ще бъдат лишени от достъп до сравнително по-евтин финансов ресурс, което е оправданието за съществуването на единствената държавна банка в страната. Второ, инвестициите във ВЕИ инсталации по неофициални данни са около 3 млрд. лв. А капиталът на банката е доста ограничен – около 600 млн. лв. Такова непосилно финансово усилие, свързано с вземане на кредити от други финансови институции без гаранциите за възвращаемост от преференциалното изкупуване може да разклати банковата система, коментират експерти по този повод.

Обсъждането на предложената от работодателите Пътна карта предстои. Ще отстъпи ли правителството под техния натиск също предстои да разберем. Енергийният министър Теменужка Петкова вече заяви несъгласие с голяма част от предложенията, а част от експертната общност, както се вижда от коментарите в медиите, изглежда я подкрепя.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.