Появи се предложение за 20 години затвор, ако някой отрече турското робство

В 12 европейски държави има закони, които вкарват в затвора всеки, който отрича Холокоста и проявява неуважение към жертвите му. Според мен петвековното бедствие на България е по-голямо от Холокоста - като геноцид, като страдания, казва акад. проф. Петър Иванов

по статията работи: iNews.bg | 04.03.2021 | 13:01
Появи се предложение за 20 години затвор, ако някой отрече турското робство

Акад. проф. Петър Иванов е роден в Русе на 5 юли 1946 г. Има 30 монографии, стотици публикации у нас и в чужбина и множество изследвания, около 50 книги за демография, психотерапия и социална психология, ръководство за справяне с вредни навици и зависимости, учебник за бързо четене, няколко книги по психопатология на посткомунизма и др. Иванов предложи отричането на турското робство да бъде криминализирано и по тази тема разговаряме с него. Ето какво каза той пред "България днес" за отричането на турското робство в България.

- Проф. Иванов, защо настоявате отричането на турското робство в България да е престъпление и да се наказва от закона по подобие на Холокоста?

- В 12 европейски държави има закони, които вкарват в затвора всеки, който отрича Холокоста и проявява неуважение към жертвите му. Според мен петвековното бедствие на България е по-голямо от Холокоста - като геноцид, като страдания, като мащаби и като време. Няма логика да не съществува закон срещу тези, които отричат самото турско робство и които се подиграват с иконите на българската история, с най-обичаните личности в българската история, с хората, които са дали живота си за освобождението на България. Потресаващо е, че на годишнината от смъртта на Васил Левски понятието "турско робство" не беше използвано. Говорят за Левски, че е бил борец за освобождение, но не казват освобождение от кого. За да настъпи свободата в даден момент, трябва някой да го няма. Кои са тези, които са поробили българите?

- Как си обяснявате неспоменаването на това от кого сме се освободили?

- Различни причини има. Има една посткомунистическа институция, наречена БАН, в която има хиляди учени. Там има институт по културно-историческо наследство и българска идентичност със стотици работещи. Те излязоха със становище, че няма турско робство, а има поданичество на турската империя. Българите са били в период на поданичество.

По техни думи тогава всичко било по мед и масло. Имали сме много права, ходели сме си на гости с турците, ядели рахат локум... Всичко било много хубаво. По това време имало и хора, които са били престъпници и не се подчинявали на султана - Васил Левски, Панайот Волов, Ангел Кънчев и други. Тези неща преминават в образователната система и ги пише в учебниците, които отварят нашите деца. Отново учени от БАН са издали и тълковен речник, който ще ви цитирам дословно. В изданието пише какво точно означава "робство".

Отварям страница 882 на тълковния речник и зачитам: "живот под чужда политическа власт, иго". И продължава с цитат от "Стани, стани, юнак балкански" на Добри Чинтулов: "Че сълзи кървави пролива във робство милий наш народ". Един път тези от БАН казват, че робството е някой да те владее, в случая турския султан, а в друг случай казват, че няма робство и говорят за национално движение. А целият израз е "националноосвободително движение". Казват, че турското робство е било измислено от идеолозите на националното движение. Тук има две много коварни неща.

- Кои са те.

- Първо, използват думата "идеолози" - тя е отрицателна конотация от идеологическата роля на Българската комунистическа партия. Едно време, като кажеш "идеолог", и си представяш един човек, който получава пари, за да те лъже. Значи Левски и Бенковски са идеолози. Те не са били революционери, а членове на едно национално движение. За какво е то - за баклави или за каква да бъде формата на калпаците на българите? Не е ли националноосвободително движение, както ние го знаем? Български революционен централен комитет е част от националното освободително движение. Тези хора са обикаляли и като Левски са правели комитети. Организирали са Априлското въстание, създали са Хвърковатата чета на Бенковски, знаме е ушила Райна Княгиня, умирали са за свободата... За учените тези неща не съществуват. За тях турско робство няма, а за мен това е ужасяващо.

- Какво бихте казали на хората, които отричат турското робство?

- Този, който казва, че не е имало турско робство, искам да види катедралния храм "Света Троица" в Русе. Той е висок 2 метра и 40 сантиметра, а останалата част от 5-6 метра е закопана в земята, в центъра на града. Това е, защото турците не са давали на българите да имат църква, която във фасадната си част е по-висока от височината на един турчин на кон. Това свобода ли е и ходене един на друг на гости?

- Може да допълним, че революционерите ни, които са били и творци, в произведенията си използват думата "робство".

- Всичка са му казвали робство, защото е било точно такова. Ето вече цитирахме Добри Чинтулов. Иван Вазов пише "Под игото", а не за живот под съжителство. Нещо чудно един ден да го забранят това произведение, ще отстранят и "Стани, стани, юнак балкански" и "Боят настана". Ще забранят и тефтерчето на Левски. Там пише едни работи, които не са никак хубави и са против султана. Да забранят изцяло българската литература. Христо Ботев пише: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...". Как може такива работи да пишат тези разбойници?

- Важно е да уточним, че в този момент говорите с ирония.

- Разбира се, но има хора, които се появяват по телевизията и говорят как Васил Левски е бил престъпник. Нямам думи и душата ме боли, когато виждам какви майцепродавци и отцепоругатели има в нашата държава. Една госпожица написа дисертация и я защити за това, че не е имало Баташко клане. Значи и аз, когато отидох в Батак и видях купчината с кости, не съществувам. Сигурно и в Стара Загора не е имало клане и не са убили патриарха на България, когато са дошли в Търново онези хора на Баязид.

- Според вас какво наказание трябва да има за отричането на турското робство?

- 20 години затвор! Това е нормата в много европейски държави.

- Вярвате ли, че у нас може да бъде произнесена подобна присъда?

- С нашите политици трудно може да се случи. Но този закон е задължителен за България, защото изчезваме не само демографски, но и морално и като понятие. Всеки час България намалява с 15 души и след време въобще няма да има етнически българи. Тогава вече може наистина да не се говори за Освобождението, турското робство... Това е истината - тъжна и печална. Не очаквайте от мен да кажа хубави неща. Ние сме най-нещастният народ според ООН, най-бедната държава в ЕС, с най-високата смъртност в света - 112 000 пенсионери са починали миналата година. А в същото време сме на първо място по ниска раждаемост. Много е тъжно.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /20 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /43...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.4
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.