За опасността от трансмазнините

Те увеличават "лошия" и намаляват "добрия" холестерол

по статията работи: Цанка Донкова | 21.02.2014 | 08:15

Трансмазнините увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те увеличават "лошия" и намаляват "добрия" холестерол. Това стана ясно от думите на проф. Стефка Петрова, експерт по хранене в Центъра по обществено здраве и анализи и бивш национален консултант по хранене и диететика.

"Поглъщането на по-големи количества трансмастни киселини увеличава риска от Диабет 2, тъй като намаляват инсулиновата резистентност”, обяснява ученият. Тя допълва, че има данни за влияние върху някои ракови заболявания, риск от Алцхаймер, за увеличаване на теглото.

"Не на последно място трансмастните киселини провокират и възпалителните процеси, които са в основата на сърдечно-съдовите заболявания, което е доказано”, посочва проф.Петрова.

Тя посочи, че трябва да се знае още, че трансмастни киселини се получават при пържене, което също трябва да избягваме. Малко известно е, че малки количества такива мазнини се образуват и в търбуха на преживните животни. Те се съдържат и в млечните продукти на говедата, но заради малките им количества не е намерена връзка със здравния риск. Такава връзка е намерена досега само по отношение на индустриално получените трансмастни киселини, допълва БТА.

Проф. Петрова предложи да се поучим от опита на фирмите в Европа - да отбелязваме на етикетите на храните дали съдържат частично хидрогенирани растителни мазнини.

"Това като първа стъпка. Другото задължително - много активно да се информира обществото каква е вредата от тези храни и че те трябва да се избягват. Естествено не можем на 100 процента да елиминираме трансмастните киселини от храните си, но колкото по-малко ги консумираме, толкова по-добре”, смята проф. Стефка Петрова.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 Пламен Панайотов 21.02.2014 | 16:45
"Трансмазнините увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те увеличават "лошия" и намаляват "добрия" холестерол" - Това не е никак хубаво, но какво да се прави като е вкусно..?
12 Mary Bloody 21.02.2014 | 16:36
По-добре човек за не трови с тези трансмазнини, които дори не се разграждат в човешкия организъм и само го затлачват с токсини.
11 Батко Реджеп 21.02.2014 | 16:24
Тези неща на картинката, не са никак полезни за хората, но за жалост са много вкусни и за това толкова много се купуват и се ядат от хората по целият свят .
10 Баба Пъша 21.02.2014 | 16:06
Като цяло човек трябва да се стреми да се храни само с качествени и полезни продукти, но е много трудно в забързаното ежедневие , да готвиш например .
9 Старата Госпожа 21.02.2014 | 15:44
Тези мазнини никак не са полезни . Аз наскоро чух, че маргаринът всъщност е много вреден , защото не може да се преработи от организма и по този начин се превръща в голяма опасност за всички !
8 чичо съби 21.02.2014 | 15:05
Тези мазнини със сигурност не са полезни за хората , защото при натрупването им, водят до високи нива на хорелстерол, което е много опасно за човек .
7 Diana Nenova 21.02.2014 | 14:06
Във всички случаи е достатъчно човек да знае, че са уникални боклуци, с които само си трови организма и които могат да влошат здравословното му състояние.
6 Suzi Quatro 21.02.2014 | 13:03
Ама да бяхте казали кои са точно тези храни, че да ги избягва обществото! Нали искате да се коментира, а самата тя не е изброила поне част от тях! То не, че обществото много ще се заинтригува де, но все пак!
5 joro sevdalinov 21.02.2014 | 11:50
Много са вредни, но дали всички хора го проумяват, след като някои продължават да ги ядат. Аз лично не ги ям.
4 Алина Стефанова 21.02.2014 | 11:42
Гледам да не ям изобщо подобни боклуци. Това е, като да с вкарваш отрова в тялото абсолютно целенасочено и съзнателно и да ти доставя удовослтвие.
3 Lana Rey 21.02.2014 | 11:00
Ясно е, че това са изключително вредни храни, които изобщо дори според мен не трябва и да се продават на пазара, но индустрията вече няма как да бъде спряна. Най-добре хората да си носят главата на раменете и избягват такива боклуци.
2 Radin Dimitrov 21.02.2014 | 10:38
гадна рабтоа си е, наистина.
1 uchtiviq los 21.02.2014 | 10:14
Изобщо подобни неща е добре да избягваме, хубаво е,че създадоха уреди дето правят пържени картофи със съвсем малко мазнина,ако не можем да се откажем от толкова любимите хрупкави храни :)

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.