Колко сол е полезно да ядем?

Лекарите съветват да не прекаляване със солените храни, но и да не се лишаваме от тях

по статията работи: iNews.bg | 24.11.2011 | 10:02

Консумацията на умерено количество сол е по-здравословна, отколкото прекалено малката или прекалено многото такава, твърдят изследователите.

Лекарите непрекъснато предупреждават, че високият прием на сол увеличава риска от високо кръвно налягане и други сърдечни проблеми, но последните проучвания започват да развенчават този мит, пише Reuters.

Изследователи от университета в Макмастър, Канада установили, че хората, които консумират умерено количество сол, са имали най-малък риск от сърдечни проблеми, а тези, които обичат да ядат повече солено, имат повишен риск от инсулт, инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания.

Изненадващо се оказало обаче, че тези, които не наблягат на солта в храната си, също показали риск от сърдечно-съдови заболявания и сърдечна недостатъчност.

За целите на изследването, учените направили клинични проучвания на натриевите и калиевите нива в урината на близо 30 000 души.

След около 4 години, около 16% от участниците в проучването са имали някаква проблеми със сърцето. Екипът после сравнил връзката между приема на сол и риска от сърдечно-съдови проблеми.

Както и при предишни проучвания, и това установило, че високият прием на сол – от около 7-8 грама на ден - е вредно за здравето. Но неочаквано се оказало и, че ниският прием на сол – около 3 грама на ден, също създава рискове от увеличаване на смъртните случаи, вследствие на сърдечно-съдови заболявания и сърдечна недостатъчност.

Високото кръвно налягане или хипертонията е една от водещите причини за инсулти, инфаркти и други сърдечно-съдови заболявания, които са причина за най-много смъртни случаи в световен мащаб, като отнемат живота на повече от 17 милиона души годишно.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Станимира Георгиева 24.11.2011 | 13:30
А бе то е ясно, че когато всичко е в умерени количества в тоя живот е полезно! Всяко отклонение от нормалното, балансирано живеене показва, че не е добре. Но пък от друга страна, сигурно трябваше да сме роботи, а не хора, ако живеем под конец и по правилата ;)
2 Мариана . 24.11.2011 | 12:03
Значи и тук важи правилото, че дозата прави отровата. Солта действително е много важна за нашия организъм, но не и в количествата, в които я употребяваме днес. Почти всеки продукт – хляб, мляко, зеленчуции пр, съдържа сол, но като сме позагубили усещането си от прекалено солените и сладки храним, продължаваме да ръсим доволно със солницата, а резултатът е налице при повечето хора - болни бъбреци, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с очите.
1 V D 24.11.2011 | 11:59
Да си говорят каквото искат, аз сама за себе си мога да си преценя какво и колко да ям. Преди години баща ми имаше проблеми с кръвното и му казаха да яде възможно най-малко сол. От тогава майка ми готви с много малко сол и всички свикнахме да ядем почти безсолно, а най-важното е че баща ми няма никакви проблеми сега. Солта си е вредна, така че разните учени да си гледат работата.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.4
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.