Млади лекари с информационна кампания за деца с възпалителни автоимунни заболявания

Актрисата и арт терапевт Стефания Колева води ателиета за малките пациенти

по статията работи: iNews.bg | 30.10.2017 | 15:56
Млади лекари с информационна кампания за деца с възпалителни автоимунни заболявания

На 28 октомври 2017 г. Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО) започна информационна кампания в подкрепа на деца с възпалителни автоимунни заболявания. Инициативата има за цел да обърне специално внимание върху предоставянето на подходящо лечение и комплексна грижа при малките пациенти и младите хора, страдащи от тези болести.

Кампанията стартира със събитие, което събра деца с ювенилен идиопатичен артрит, псориазис, болест на Крон и техните родители, лекари, представители на пациентски организации и медии. Специален участник в събитието беше актрисата Стефания Колева. "Арт терапията е съпътстваща медицинското лечение и резултатите са много добри. Със силата на изкуствата – музика, танци, театър, рисуване, поезия – децата могат по-лесно да изразяват себе си, да се социализират, да придобият самочувствие. Препоръката ми към родителите е те да бъдат по-отворени към такъв вид занимания, защото това може да бъде положително както за самите пациенти, така и за цялото семейство и обкръжаващата среда", каза Стефания Колева.

Освен като лице на каузата, тя подкрепи кампанията и в ролята си на сертифициран арт терапевт, като проведе първото от поредица арт ателиета за малките пациенти. По същото време, техните родители имаха възможността да се консултират с лекари-специалисти и да получат съвети и отговори на въпросите си относно грижата за своите деца.

В събитието взеха участие и д-р Радислав Наков, председател по външните въпроси на АРМО и специалист-гастроентеролог, доц. д-р Гриша Матеев, председател на Българското дерматологично дружество, д-р Милена Кирилова, специалист-ревматолог и Анета Драганова от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА), партньор на кампанията. Всички присъстващи се обединиха около посланието, че децата с автоимунни заболявания и техните семейства се нуждаят от подкрепа, разбиране и съпричастност.

"Тези нелечими хронични заболявания засягат все по-младо и активно население, включително и деца. Основна цел на кампанията е подобряване на взаимоотношенията между лекари и пациенти и обединяване на усилията за постигането на дълготрайна дълбока ремисия. От друга страна искаме да обърнем особено внимание на профилактиката, ранното диагностициране и навременното започване на терапия като гаранция за още по-успешно лечение", каза д-р Радислав Наков по време на откриването. Той допълни, че арт ателиетата, организирани в рамките на кампанията, са пример за съвременен тип комуникация между лекари и пациенти и за комплексна грижа за деца с възпалителни автоимунни болести.

1997167"Псориазисът е хронично заболяване, което засяга и децата, макар и по-рядко от възрастните. Децата обаче, за разлика от възрастните, приемат болестта емоционално, сериозно и не се примиряват, не могат да погледнат на нея философски. Освен това, околната среда при детето е нетолерантна към недостатъка и към различието. Това причинява стрес и нарушава качеството на живот на малките пациенти", допълни доц. д-р Матеев, специалист-дерматолог.

"Децата трябва да бъдат стимулирани да приемат назначеното лечение, да спазват стриктно двигателния и хранителния режим, които са им наложени от специалистите. Медицината се развива активно в сферата на биологичните средства, които дават шанс и надежда за децата да живеят нормално", каза д-р Милена Кирилова, специалист-ревматолог и обобщи накратко резултатите от прилагането на съвременните терапии за лечение на ювенилния идиопатичен артрит, най-често срещаното възпалително автоимунно заболяване при децата. "Малките пациенти постигат клинична ремисия, но само при навременно поставена диагноза и започнато лечение", допълни тя.

Анета Драганова, представител на АПРА, сподели личния си опит като пациент, диагностициран с ревматоиден артрит от дете. "Аз също бих акцентирала върху диалога между лекар, родител и пациент. Родителите трябва да получават пълноценна информация от специалисти – от лекар и от психолог. Те трябва да бъдат специално обучени и какво трябва да представят в училище на учителя например и как трябва да обяснят на останалите това, което изпитва тяхното дете."

Следващото арт ателие за деца с възпалителни автоимунни заболявания ще се проведе на 4 ноември, от 10:30 часа в СОХО, ул. Искър 4. Събитията в рамките на кампанията се организират с подкрепата на АбВи България и в партньорство с Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и онлайн платформата Probudise.bg, която съдържа информация за най-често срещаните автоимунни заболявания.

Инициативата получи силна подкрепа от българските медии. Партньори на кампанията са Българска национална телевизия, Българско национално радио, bTV Radio, Дарик Радио, в. "24 часа", в. "Всичко за семейството", сп. "Моето дете", сп. "Енциклопедия здраве", сп. "Майчинство", сп. "МедПост", сп. "Кенгуру", Puls.bg, Dir.bg, 24chasa.bg, MedicalNews.bg, Actualno.com, iNews.bg, Novinite.bg, Roditel.bg, Moetodete.bg, MamaNinja.bg, NoviteRoditeli.bg, Purvite7.bg, Deteto.info, BG Mamma, DoctorOnline.bg, 24zdrave.bg, Zdrave.net, iWoman.bg, Jenite.bg и Mila.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.