Постите - една уникална детокс програма

Диетоложката проф. Донка Бойкова обяснява пред iNews вредно ли е да се пости, какво да ядем до Коледа, за да постигнем максимални ефекти

по статията работи: Гергана Златкова | 24.11.2013 | 13:01
Постите - една уникална детокс програма
Уикипедия

Когато дойде време за пости (преди всички големи християнски празници), хората, обикновено, се разделят на няколко лагера. Лишаването от месо и продукти от животински произход за определено време има както своите привърженици, така и хора, за които това винаги е било "абсолютна глупост", защото "аз без месце не мога да се наям".

Независимо обаче, дали сте поддръжник или противник на постите, няма как да отречете, че винаги е полезно да знаем различните страни на дадено нещо, преди да си съставим окончателно мнение.

А, трябва да признаем, за постите, освен религиозните причини за съществуването им, чисто от физиологична гледна точка се знае твърде малко.

Защото ние знаем, да, не се яде месо, не са позволени и млечни, животински продукти, но често не се замисляме, че лишавайки организма си от тях, за да продължи да функционира нормално, трябва да му ги осигурим по някакъв друг начин. Тъй като целта на поста не е, да не се яде никаква, или еднообразна по съдържанието си храна, както доста хора го възприемат.

За да внесем повече яснота по въпроса какво представлява постът, как се отразява на организма ни и какви храни да хапваме, за да има той ползотворен ефект върху нас самите, а не да ни изтощи и разболее, се срещнахме с проф. Донка Байкова.

Проф. Байкова е сред водещите специалисти в областта на храненето и диететиката. Тя е посветила многогодишната си изследователска дейност на борбата с наднорменото тегло и затлъстяването.

Автор е на над 300 публикации в български и чужди научни списания. Ръководител е на катедра "Превантивна медицина” в Медицинския университет в София.

1115297

- Здравейте, проф. Байкова. Като начало, нека обобщим на кратко за читателите ни какво точно представлява периодът, пред който се пости. Тъй като в момента се намираме във Великия Рождествен 40-дневен пост?

- Преди големите християнски празници като Коледа, Нова година, януарските имени дни, както и преди Великденските празници, Християнската културна институция повелява по един 40-дневен пост. Наричат се Великият коледен, и съответно Великият великденски пост.

По време на този период, се изключват всички животински белтъчни храни: мляко, млечни продукти, месо, риба, яйца.

Това са 4 вида храни, наситени с белтъци. Като възможност остават всички растителни храни и мазнини.

Повечето хора знаят, че постите идват именно от християнската култура и разбирания. Какво обаче мислят по въпроса специалистите по здравословно хранене за това лишаване на организма от определени храни за 40 дни?

- Специалистите по християнската култура считат, че това е едно духовно пречистване на човека.

Ние специалистите по здравословно хранене се вместваме с още една форма на "пречистване”, а именно физическо-телесно пречистване.

Тоест, преди голямото натоварване, което ще поседва от Бъдни вечер, през Коледа, Нова година и многото имени дни през януари, ние имаме нужда да излъчим от тялото си всички разградни продукти на обмяната, които се намират в клетките, тъканите и телесните течности, чрез отделителната система навън.

Това е един добър способ за детоксикация, за която напоследък много се говори, тоест това е една атернативна детокс програма.

Ето защо и много млади хора се включват в подобно начинание, с идеята да детоксикират вътрешната среда на организма си и да отслабнат с няколко килограма, така, между другото.

Какво трябва да знаем, ако сме решили да спазваме 40-дневния пост, преди да започнем с лишенията?

- Когато започваме пост, трябва да знаем, че когато лишаваме организма си от така любимите му животински храни, ще страда от липсата на няколко основни елемента. Те са 4 на брой.

Кои са те и как можем да си ги набавим от продуктите от растителен произход, които са позволени през този период?

- На първо място са пълноценните белтъци. Знаем, че за да има висока биологична стойност, хранителният бетък трябва да съдържа 9 незаменими, жизненоважни аминокиселини, които се съдържат и в растителните белтъчни храни, но са в дисбаланс и организмът не може да ги изпозва пълноценно за своите хранителни нужди.

Те се намират в най-добра балансова форма в млякото, млечните продукти, знаем, че млякото поддържа човешкия живот без проблем една година, яйцето, месото и рибата.

По време на пости обаче тях ги няма, така че трябва да направим така, че да повишим биологичната стойност на растителните белтъци, качеството им.

Това може да стане най-добре, ако съчетаваме в едно хранене зърнени и бобени храни.

Хората векове наред са оцелявали, благодарение на тези две култури. Това значи: боб и хляб, грах и хляб и тн.

Зърнените храни имат една основна дефицитна аминокиселина, която се нарича лизин. Тя добре присъства в бобовите и обратно- те пък имат дефицитна, лимитираща аминокиселина менин, която чудесно е представена в зърнените.

И, когато ядем грах и ориз, нахут и булгур, елда гречка и леща, правим една аминокиселинна формула, близка до тази на месото. Което е чудесно, защото именно белтъчните тела са носители на имунната защита на организама. Освен това сме в един период, в който ниските температури на околната среда са добра среда за развитие на вируси и болести.

Освен това човек рециклира непрекъснато клетките си. Например, един млад организъм има нужда от интензивна протеинова синтеза. Ние обновяваме белтъчните центрове в нашето тяло и за тази цел трябва да имаме добра аминокиселинна композиция на хранителния прием.

На второ място, в животинските белтъчни храни, е добре представено, в био усвояема форма желязото основен кръвотворен елемент. При растителните храни е точно обратното – то е с ниска биоусвояемост- само от 5% до 7%.

За да повишим усвояемостта си, трябва да го комбинираме с храни, които съдържат Витамин С, гарнитури. Например – ориз, боб и салата от зеле и моркови. Ряпа, алабаж, цвекло – все сезонни зеленчуци.

Българите имаме една чудесна традиция да ядем манджа – месо, комбинирано с домати, паприка, зеле, спанак – все храни, богати на Витамин С. Така биоусвояемостта на желязото в месото, заедно с останалите зеленчуци нараства от 20% на 50%.

Друга жизненоважна част от менюто на всеки човек, е калцият. Той е най-добре представен и биоусвояем в млякото и млечните продукти. В растителния свят можем да го открием във всички зърнени и бобови култури, но отново той е с ниска усвояемост.

Тук идва ред да споменем, че сега е много важно да хапваме и семена, ядки. Те са високо маслени, така че трябва да се внимава с количеството, но трябва да се приемат задължително през този период.

Последният дефицитен елемент по време на пост, е Витамин B12. Той се съдържа изключително оскъдно в растителния свят, в частност в соята, в някои видове гъби, в къпини, които обаче не са обичайна наша ежедневна храна.

Него от къде можем да си набавим?

- По тази причина, тъй като Витамин В12 е доста трудно да се набави, отново християнската културна институция повелява – по средата на 40-дневния пост, точно на Никулден, да се хапне риба. По този начин организмът си набавя всичките дефицитни елементи, едно добро качество на лесно смилаем белтък.

Защото в организмът на човека има хранителни депа, съдържащи всички важни вещества, нутриенти, с който той може да преживее спокойно.

Ето защо, един здрав организъм в нормална, трудоспособна възраст може, ако е без проблеми да предприеме пост, като сам реши колко време да е той.

А има ли хора, за които е абсолютно противопоказно да предприемат 40-дневния пост, колкото и да им се иска?

- Деца и юноши не могат и не трябва да предприемат 40-дневен пост. Бременни и кърмещи жени, стари хора, както и такива, които скоро са преболедували тежка болест и се възстановяват, и разбира се, онкоболни, както и лица с тежки хронични болести. Те могат да предприемат до 14 дни, не повече.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Никол Георгиева 25.11.2013 | 18:30
"Постите - една уникална детокс програма" Това е вярно, всяка година много хора ги правят и тялото наистина се пречиства.
1 Diana Nenova 25.11.2013 | 10:30
Всичко опира до това как пости човек, ако през този период си хапва предимно ориз, бял хляб и прочие, то със сигурност ефектът може и да е някой друг килограм отгоре.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите 13-сериен...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.11...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.64
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.