Редовната консумация на фъстъци намалява риска от инфаркт, установиха американски учени, провели мащабно изследване сред 130 хиляди китайци от Шанхай и 70 хиляди американци.
Тези ядки снижават общата смъртност от 17 до 21% според приеманите количества и намаляват от 23 до 38% риска сърдечносъдови патологии.
Проучването, цитирано от AFP, било осъществено от университета Вандербилт. Специалистите препоръчват да консумираме фъстъци, защото те са достъпни и за по-бедните слоеве на населението, а останалите ядки, като кашу, бадеми и лешници, са с недостъпни за тях цени.
Благотворното въздействие върху здравето от консумацията на фъстъци била наблюдавана и при двата пола и при всички етнически групи. Изследването проследило здравните показатели на участниците в период от 5 до 12 години.
Специалистите от университета Вандербилт препоръчват да консумираме най-малко по един пакет фъстъци от 30 грама седмично. Това количество е напълно достатъчно, за да ни предпази от сърдечносъдови проблеми.