11 факта за езиците (тези в устата)

Какво не знаете за храносмилателния си орган

по статията работи: div.bg | 31.03.2015 | 15:30
Повече за:

Езикът често си стои зад зъбите, но онова, което върши там, колкото и незабелязано да е, е едно изклюително важно дело. С езика говорим, храним се, дори се целуваме... Div.bg ще ви покаже фактите, които не знаете за този орган.

1. Фактът, че различните езици имат различна форма и различен брой вкусови рецептори, ги прави също толкова уникални, колкото и отпечатъците от пръстите.

2. За да усетите вкус, са необходими 25 000 молекули повече от нужните, за да усетите миризма.

3. Вкусовите рецептори реагират само на разтворими във водата вещества. Солта се разтваря най-бързо, затова и усещаме първо нея.

4. Средно човек има на разположение около 10 000 вкусови рецептора, 2000 от които са разположени от вътрешната страна на бузите, небцето и устните.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.