Докъде ще стигнат Петков и Василев?

Включването на Ицо Хазарта в листите на ПП увеличи шансовете на новата формация за силно представяне на предстоящите избори. Но въпросът с гражданството на Кирил Петков тиктака като бомба със закъснител.

по статията работи: iNews | 13.10.2021 | 23:18
Докъде ще стигнат Петков и Василев?
стоп кадър, БНТ

Включването на Ицо Хазарта в листите на ПП увеличи шансовете на новата формация за силно представяне на предстоящите избори. Но въпросът с гражданството на Кирил Петков тиктака като бомба със закъснител.

Решението на "Продължаваме промяната" (ПП) да включи в листите си популярни фигури като рапъра Ицо Хазарта (Христо Петров) увеличава и без това добрите шансове на дебютиращата формация за силно представяне на изборите на 14 ноември. Оспорвана ще е битката в столичния 25 МИР, където музикантът ще се изправи срещу лидера на ГЕРБ Борисов, председателката на БСП Корнелия Нинова, инфлуенсърката Елисавета Белобрадова (ДБ), Николай Хаджигенов (ИБГНИ), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Костадин Костадинов ("Възраждане"). 

Трудно е да се прогнозира изходът от надпреварата, но е възможно Хазарта и Белобрадова да изкарат от равновесие Борисов - ако не в политически, то поне в психологически план. Какво обаче ще стане, ако рапърът и "Летящата Козила Ерато" (както Белобрадова е известна в социалните мрежи) кръстосат шпаги?

Рапър, бизнесмени, юристи - на кого залагат Петков и Василев?

Лидерът на ПП Кирил Петков посочи, че отдавна е фен на "Ъпсурт", но поканил Хазарта не заради рапърския му талант, а защото и двамата "като бащи" били загрижени за проблемите на образованието. Макар да ми допада безкомпромисната прямота на господин Петров, трябва да призная, че трудно асоциирам текстовете и лайфстайла му с каузата на класически просветител. Разбира се, и третокласниците знаят, че да се отъждествява авторът с неговите лирически герои е груба грешка, а световната политическа сцена изобилства от хора на шоубизнеса. Освен, разбира се, ако този път грешката не се окаже вярна.

Петков и Василев могат да разчитат на банката от кадри, събрана чрез техните харвардски курсове, на хора от бизнеса като собственика на "Еконт" Николай Събев, бизнес дамата Инна Иванова (водач в Монтана), предприемачите Даниел Лорер (Варна), Росен Костурков (Пловдив-област), Константин Бачийски (Бургас) и Иван Христанов (Плевен), юристи като Никола Минчев (Перник) и др. Не прави добро впечатление фактът, че партиите ракетоносители на нерегистираната "Продължаваме промяната" - "Волт и "Средна Европейска класа" - все пак ще бъдат представени в лисите, макар лидерите им да заявиха, че няма да търсят включване в тях. Явно сделка все пак има.

Асен Василев вече се презастрахова и не изключи вероятността ПП, като "стартъп на две седмици", да пострада от лош кадрови подбор. Негативният политически ефект от подобни грешки обаче не трябва да бъде подценяван. Те ще бъдат използвани безмилостно от политическите опоненти, особено тези като ДБ, която е сред най-ощетените от възхода на проекта на Петков и Василев. 

Гражданството на Петков е бомба със закъснител

Ала най-голямата опасност за ПП, поне за момента, не е изскачането на неподготвени или компрометирани личности от листите, а политическата неопитност на самия Петков. Президентът Радев с право се опасяваше от мините, които вероломно са заложили ГЕРБ в държавния апарат, но с назначението на Петков за министър той сам постави в джоба си "адска машина" по "канадски патент". Нейният часовник тиктака и вероятно ще избухне точно преди изборите през ноември. Разбира се, става дума за казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър, както и за очакваното решение на КС. 

Това, че конституцията не е спазена, за повечето юристи е факт, но той би бил по-скоро тривиален, ако не бяха многократните и все по-настойчиви опити на Петков да замаже случая. Всеки следващ път обясненията му стават все по-несвързани, а претенциите - все по-дръзки и смайващи. Визирам настояването му КС да го изслуша - каквато практика няма и очаквано магистратите отхвърлиха молбата. Както и наивният му опит да тълкува произволно и неправомерно Конституцията на Република България, в която ясно се казва, че депутатите и министрите не трябва да имат "друго гражданство" освен българско (чл. 65 и чл. 110). 

И все пак на Петков може да му се размине

Витиеватият стил на Петков също не вдъхва особено доверие. Вместо недвусмислени отговори, той често предпочита недомлъвките и недоизказаното. Например, на напълно конкретния въпрос на Генка Шикерова подкрепя ли членството на Северна Македония в ЕС, Петков предложи пространен, протяжен отговор. След няколко минути обяснения аз, водещата, а предполагам и аудиторията като цяло, не разбра нищо. Беше нужно журналистката да повтори питането си още по-настойчиво. Едва тогава бившият министър стана малко по-конкретен и каза, че РСМ трябва да стане член на ЕС, но без това да влиза в конфликт с нашите национални интереси.  

Скандалът с гражданството все пак може да няма особени политически последици за Петков, а и за Радев, който изглежда му се е предоверил. Политиката често е триумф на формата над съдържанието. Един харизматичен майстор демагог, който се крие зад думите, няма от какво да се притеснява и може дълго да се къпе в народната любов, стоейки на гребена на вълната. Последният сладкодумен сърфист се задържа там повече от 12 години. 

Петър Чолаков, Дойче веле

 
 

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.