Бокова в Ню Йорк: С опита си в ЮНЕСКО мога да работя за ООН

Новият държавен секретар трябва да възстанови доверието между преговарящите страни в конфликтите

по статията работи: iNews.bg | 13.07.2016 | 17:21

С опита си в като директор на ЮНЕСКО – културната организация на ООН, както и с дълбоката си вяра в многообразието в света, Ирина Бокова е убедена, че може да се справи и с работата като генерален секретар на световната организация на мястото на Бан Ки Мун. Това заяви българската кандидатка в Ню Йорк, където участва с четирима свои съперници за високия пост в нов кръг неформални дебати. Диалогът започна на 13 юли от 2.45 часа българско време в централата на ООН в Ню Йорк и продължи повече от час.

В диспута, освен Ирина Бокова, участваха и бившият президент на Словения Данило Тюрк, бившият президент на Нова Зеландия Хелън Кларк, кандидатът на Коста Рика Кристина Фигерес и бившият външен министър на Черна Гора Игор Лукшич, предаде БГНЕС. Инициативата за провеждането на този диалог е на председателя на Общото събрание на ООН, като този път дебатите се провеждат в партньорство с телевизия "Ал Джазира".

На първия въпрос към всички участници защо се кандидатират, Ирина Бокова отговори: "Има две причини, които ми дадоха дързост и смелост да се кандидатирам за този важен пост. Първата, разбира се, е голямото предимство да работя за организация като ЮНЕСКО през последните 7 години. Тя има широки правомощия, бих казала - чудесни правомощия. Тя е "меката сила” на ООН да подпомага образованието, да насърчава културата и културния диалог, да защитава световното наследство, да даде цялата мощ на науката на новите технологии, да съдейства и да работи за свободата на словото и на изразяване, да защитава журналистите. Вярвам, че предизвикателствата, пред които сме изправени днес – конфликтите, хуманитарните кризи, промените в климата, имат нужда от по-голяма подкрепа от ООН, по-голямо съпричастие и повече "мека сила” от страна на ООН", каза българският кандидат.

Като втора причина да се кандидатира за поста тя изтъкна "дълбоката си вяра в многообразието". "Идвам от държава, която е мултикултурна - мост между Изтока и Запада. Идвам от Източна Европа. В Източна Европа сме се борили за дълбоки промени. Знаем какво значи коренна промяна на обществото. Знаем какво е да се създаде демократично общество и да се утвърдят демократични ценности. Смятам, че в Източна Европа сме дълбоко убедени в това, което правим, именно заради този опит. Мисля, че със своя опит мога да работя и за ООН", подчерта Бокова.

Посланикът на Полша в ООН Богуслав Винид пръв зададе въпрос от залата. Той попита за принципа на географска ротация на ключовите постове в ООН, което включва, разбира се, и поста на генералния секретар – система, която действа от около 50 години и трябва ли да се изключат някои постове от принципа на географска ротация. Водещата от "Ал Джазира” пък попита Бокова "кое я кара да се гордее повече: че е първата източноевропейка, която може да оглави ООН или първата жена начело на организацията?”

"Отговорът ми е в 2 секунди – и двете”, отговори Бокова.

Тогава водещата репликира, че Бокова трябва да избере едно и отново насочи към въпроса за географското разпределение. Тя също настоя кандидатката ни да отговори на въпроса кои постове трябва да бъдат изключени от географското разпределение.

"Отговорът ми е в една секунда – никои”, отвърна в същия стил Бокова.

На молбата на водещата да уточни, Бокова обясни, че географското разпределение е важно. "Опитвам се да прилагам това като правило в ЮНЕСКО. В нашия секретариат имаме по-малко от 1200 души. Полагала съм съзнателни усилия да осигуря възможно най-широко географско представителство. Това е важно за културата, важно е за представителството на всички региони, на всички държави – близки, далечни, малки и големи държави. Това е важно и съм се старала да го постигна в ЮНЕСКО", подчерта българката.

Водещият зададе въпрос за трудността да се вземе решение от Съвета за сигурност поради често налагане на вето и даде пример със ситуацията в Близкия изток. Първа думата получи Ирина Бокова.

"Прав сте, че това е актуален конфликт, който все още изисква много усилия. Що се отнася до това да се прилагат приетите резолюции от Съвета за сигурност, каквото е и желанието на Общото събрание – да се намери решение и за двете страни в конфликта, така че и двете да живеят мирно и да разполагат с нуждата сигурност, нуждаем се от изграждането на доверие. Това, което виждам през последните години, е липсата на доверие. Липса на политически процес, практически никакви преговори, никакви контакти. Мисля, че първото задължение на новия генерален секретар ще е да започне да възстановява доверието между преговарящите страни. Мисля, че това е изключително важно. Без доверие това ще е продължителна криза", заяви Бокова.

Попитана, какво ще направи за намаляване на дискриминацията и насилието срещу жени в някои развиващи се страни, където жените са мишени, тя непоколебимо отговори, че "едно от най-ефикасните средства за преодоляване на неравенството, е образованието".

"От гледна точка на социалната мобилност няма нищо по-добро от образоването на хората. Налага се да се осигури значимо финансиране на образованието, което е включено като цел в Плана за устойчиво развитие. Имам предвид образованието на малки, по-големи момичета и жени. Знаем колко е важно образованието за момичетата, за тяхното здраве, за това да останат в училище. Всяка година, която момичето прекарва в училище, инвестира в дохода на семейството му, момичето не е женено, не е бременно, не е обект на агресия. Трябва да осигурим необходимата среда, така че момичетата да посещават училище. Ако трябва да илюстрираме този план, може би трябва да вземем снимка на 12-годишно момиче, което е ученичка и редовно ходи на училище, има подкрепата на семейството и общността и впоследствие има възможност да продължи живота си", посочи българският кандидат. Чилийският посланик Кристиан Барос я попита как смята да увеличи средствата за финансиране на дейността по защита на човешките права - като се включва и седалището на Върховния комисариат за бежанците, от бюджета на ООН или с осезаема помощ на държавите членки? Тук водещата допълни, че 26 млрд. долара са нужни само за оказване на хуманитарна помощ.

"Запозната съм с цялостната система на ООН за финансиране, както и с това на хуманитарната помощ. Разбира се, трябва да сме по-ефективни. Това е тема, която се нуждае от голямата подкрепа на държавите членки. Определено, генералният секретар трябва да е начело на тези усилия и да предложи задълбочен дебат по въпроса. За съжаление, не генералният секретар одобрява бюджета на ООН, а мисиите на върховния комисар са недостатъчно финансирани. Ще се боря за по-голям дял от бюджета на ООН, както и за извънбюджетни средства, за осъществяване на политически мисии, включително и за мисии в защита на човешките права", ангажира се Бокова.

 

Попитана как може да се направят икономии и то по-ефективно, българката припомни: "Вече пет години в ЮНЕСКО сме без 22% от бюджета си. Важно е да се направи дълбока реформа на организацията, като обаче се запази географското разпределение и се разшири разнополовото представителство. В ЮНЕСКО почти сме постигнали паритет между половете. Нужно е намаляване на административните разходи, но и засилване на етиката. В ЮНЕСКО натрупах опит в период на предизвикателства и това би ми помогнало и в ООН", посочи Ирина Бокова.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.